Tilaa uutiskirje

Kuusi muovimyyttiä

Kuusi muovimyyttiä

#1 Muovi täyttää kaatopaikat

Suomessa on kiellettyä viedä kotitalousjätteitä kaatopaikoille. Käytetyt pakkausmuovit menevät joko sekajätteen mukana poltettavaksi, jolloin polttamisesta syntyvä energia käytetään kaukolämpönä. Jos kuluttaja on vienyt muovipakkauksen Rinki-Ekopisteeseen, muovi päätyy Fortumin kierrätyslaitokseen Riihimäelle, jossa se lajitellaan, rouhitaan granulaateiksi ja käytetään uusiomuovina. Uusiogranulaattia käytetään esimerkiksi muovikassien valmistamiseen. Jos pakkaus ei syystä tai toisesta kelpaa kierrätykseen, se menee poltettavaksi.

Polttamisen ja kierrättämisen ekologisuutta on vaikea verrata keskenään. Itse asiassa ei ole olemassa elinkaarianalyysejä siitä, kumpi tapa on ekologisempi, käytetyn muovin kierrätys vaiko sen energiakäyttö.

#2 Muovipakkauksiin käytetään valtavat määrät öljyä

Muoviteollisuus ry:n mukaan maailman raakaöljystä noin 96 prosenttia käytetään polttoöljynä. Neljä prosenttia käytetään muovien valmistukseen ja puolet tästä määrästä käytetään pakkausten valmistamiseen. Aika iso osa raakaöljystä käytetään siis suoraan energiaksi.

#3 Eikö biomuovien käyttö ratkaisisi koko jäteongelman

Käsite biomuovi tarkoittaa montaa eri asiaa. Biomuovi-termiä käytetään esimerkiksi silloin, kun tarkoitetaan biopohjaisesta raaka-aineesta valmistettua muovia. Tällainen raaka-aine voi olla esimerkiksi sokeriruoko. Tällainen muovi ei suinkaan ole biohajoavaa vaan se pitää hävittää samalla tavalla kuin fossiilisesta öljystä valmistettu muovikin.

Lisätietoa: https://www.pakkaus.com/biopohjainen-ja-biohajoava-muovi-eivat-tarkoita-samaa/

#4 Miksei kierrätysmuovista valmisteta uusia pakkauksia

Muovin kierrättäminen materiaalina ja uudelleenkäyttö elintarvikepakkausten valmistamisessa on tällä hetkellä mahdollista panttijärjestelmän kautta kerätyille juomapulloille. Panttijärjestelmässä vastaanotetaan vain juomapakkauksia, joiden laatu on tarkasti tiedossa.

#5 Kenen syytä ympäristön roskaantuminen on?

Tähän ei ole selkeää vastausta, mutta kun keneltä tahansa kysyy, se on aina jonkun muun syy. Kuluttajan mielestä syyllinen on muovipakkausten valmistaja tai myyjä, valmistajan mielestä taas kuluttaja. Joka tapauksessa syyllinen on ihminen.

#6 Julkisuudessa on kerrottu uusista pakkausalan innovaatioista, joissa muovia on korvattu puukuidulla. Miksei kaikkia pakkauksia aleta valmistaa puusta?

Monia kuitupohjaisia materiaaleja on kehitetty ja vielä useampia innovaatioita on kehitteillä. Kuitupohjaiset materiaalit eivät vielä toistaiseksi sovellu esimerkiksi rasvaisten tai vesipitoisten tuotteiden pakkaamiseen. Kuitupohjaisia, muovia korvaavista materiaaleja on tutkittu ja tulokset ovat olleet lupaavia. Työ jatkuu.

Muovien hyvät ominaisuudet kuten keveys, kestävyys, edullisuus ja niiden säilytysominaisuudet ovat kuitenkin monesti ylivoimaiset esimerkiksi ruokahävikin torjunnassa.

Lähteet: www.etl.fi, www.plastics.fi, www.pakkaus.com

Juttu julkaistu Pakkaus-lehdessä 4/2018

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua