Tilaa uutiskirje

Alko aloittaa verkkokaupan – Nokkela keksintö kuljettaa pullot ehjinä perille

Alko aloittaa verkkokaupan – Nokkela keksintö kuljettaa pullot ehjinä perille

Alkon verkkokauppa aloittaa marraskuussa. Verkkokauppaa varten yritys tarvitsi uudenlainen pakkauksen, johon juomat pakataan ja jossa juomat kuljetetaan käyttäjän kotiin asti. Pakkaus on pahvilaatikko, mutta ei mikä tahansa boksi, vaan nerokas ja fiksunnäköinen pakkaus, jossa pullot eivät kilise.


– Olemme kehittäneet aivan uudenlaisen innovaation verkkokauppatilausten toimittamista varten. Pakkaus on paras pahvilaatikko, jonka kuvitella saattaa, kertoo Alkon konseptipäällikkö Lilli Pyykkö.

Alkon uusi verkkokauppapakkaus koostuu kolmesta osasta. Isoin osa on itse laatikko, jonka kokoamiseen ei tarvita liimaa eikä teippiä. Kantoreiällä varustetut laatikot on brändätty samaan kuosiin yrityksen muiden ostospakkausten tuoteperheen kanssa, jotta kuluttaja tunnistaisi ne. Pelkkä pahvilaatikko ympärillä ei kuitenkaan suojaa lasisia juomapulloja riittävän hyvin, tarvittiin lisäinnovaatioita ja verkkokauppapakkauksen juju on juuri niissä.

Pakkauksen suunnittelija Veijo Aikio Inno-Vai Oy:stä kertoo, että laatikon sisällä olevat lisäosat suunniteltiin siten, että niihin saa tukevasti kiinni kaikenkokoiset pullot. Käsin koottavan laatikon pohjalle asetetaan pahvinen kenno, jonka kiilamainen rakenne takaa kaikenkokoisten pullojen tukevan kiinnittymisen. Rakenne on nerokas keksintö, jolle on haettu patenttia.
– Yli 95 prosenttia Alkon myymistä pulloista sopii tähän kennoon, kertoo Alko logistiikkapäällikkö  Tuomas Kokkonen, joka vastaa Alkon logistiikasta. Laatikot Alkolle valmistaa DS Smith ja pohjakennot Ekopulp. Laatikon materiaalina käytetään kuitumateriaalia, josta ainakin puolet on kierrätyskuitua. Pohjakennot tehdään kokonaan kierrätysmateriaalista.

Yläosastaan pullot kiinnittyvät lukituspahvilla. Pullojen kaulaan pujotetaan pahvilevy, joka estää pullojen kilisemisen toisiaan vasten myös yläosastaan.

–  Tuotteen päätyminen ehjänä ostajalle on ensiarvoisen tärkeätä. Lukituspahvi yhdessä pohjaan laitettavan kennorakenteen kanssa pitää huolen siitä, että pullot eivät pääse hölskymään laatikossa, Veijo Aikio sanoo.

Laatikoita on yhden, kahden, neljän tai kuuden pullon vetoisina. – Halusimme pakkauksesta ehdottomasti modulaarisen, toistensa kerrannaisen. Se takaa logistisen tehokkuuden ja on järkevä myös myymälässä tapahtuvan säilytyksen ja jakelun kannalta, sanoo Lilli Pyykkö. Tyylikkäät laatikot myös pinoutuvat kauniisti ja muodostavat myymälän hyllyssä kauniin mosaiikkikuvion.

Alkon verkkokaupan logistiikkaa hoitaa Posti, josta tuotteet pakataan ja jossa myös laatikot kootaan. –Yrityspuolella verkkokauppamme on toiminut jo jonkin aikaa, joten pakkausta on päästy kokeilemaan. Postin henkilökunta on ollut siihen tyytyväinen alun epäilyjen jälkeen. Alussa herätti epäilyä se, että laatikon kokoamisessa ei tarvita teippiä tai liimaa. Pakkauksesta, joka kootaan täysin ilman apuvälineitä, ei ole tullut reklamaatioita, sanoo Kokkonen.

Laaja valikoima koko Suomeen

Koko Alkon juomavalikoimaa – samoin kuin muitakin yrityksen tuotteita – voi marraskuun jälkeen tilata verkkokaupasta. Juomat pakataan Postin logistiikkakeskuksessa ja ne toimitetaan tilaajan toivomaan Alkon myymälään. Verkkokauppa tarjoaa kuluttajille valtavan paljon isomman valikoiman kuin mihin lähialkossa pystytään. Isossa Alkon myymälässä on tarjolla tällä hetkellä noin 2 000 nimikettä. Verkkokaupan myötä valikoima laajenee moninkertaiseksi. Kuluttajan ulottuvilla saattaa pitkällä aikavälillä olla jopa 10 000 tuotetta.

Asiakakkaan tilattua tuotteen se toimitetaan toivottuun myymälään neljässä päivässä ilman eri veloitusta. – Hyödynnämme omia kuljetuksiamme. Mahdollista on saada tilaus myös kahden päivän tilausajalla, mutta silloin peritään kuljetusmaksu, kertoo Tuomas Kokkonen.

Logistiikka, kestävä kehitys ja henkilökunnan ergonomia-asiat ovat Alkolle tärkeitä. Pakkaus täyttää kaikki nämä kriteerit. Alkolaiset toivovat, että hyvännäköisestä ja tukevasta laatikosta muodostuisi jos nyt ei aivan banaanilaatikon veroista käsitettä, niin ainakin melkein samanveroinen tuote, jota voi kodeissa uudelleenkäyttää vaikkapa tavaroiden säilytykseen ja kuljetukseen. – Suunnittelussa on otettu huomioon, että pakkaus on helppo koota ja avata sitä rikkomatta, mutta myös purkaa käytön jälkeen, Veijo Aikio sanoo. Pahvinen pakkaus kierrätetään luonnollisesti keräyskartongin joukossa.

 

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua