Tilaa uutiskirje

Annika Sundell, Walki: Kestävän kehityksen innovaatioille on nyt kysyntää

Annika Sundell, Walki:
Kestävän kehityksen innovaatioille on nyt kysyntää

Maailma on parin viime vuoden aikana huolestunut toden teolla roskaantumisesta. Muoveista ja pakkausmateriaaleista käytävä keskustelu edesauttaa uusien innovaatioiden tuloa markkinoille.
– Yritykset lähtevät mielellään keskustelemaan kestävämmistä pakkausvaihtoehdoista, sanoo Walkin tuotekehitysjohtajana viime syksynä aloittanut Annika Sundell. Plastirollin oston myötä Walkin kestävän kehityksen mukaisten tuotteiden tarjonta laajenee.

Miltä kuulostaa alumiinivapaa kahvipakkaus uusiutuvasta kuitumateriaalista? Tai kokonaan kuidusta valmistettu kolmionmuotoinen sulatejuuston yksittäispakkaus? Molemmat ovat Walkin uusimpia sovelluksia kestävän kehityksen mukaisista pakkauksista, jotka ovat jo käytössä.
– Myös kompostoituva high barrier-pystypussi, johon voi pakata kuivia elintarvikkeita, vaikka pähkinöitä ja siemeniä, on aika ainutlaatuinen, esittelee Annika Sundell.

Uusia Walkin innovaatioita on myös Arlan käyttöönottamat jugurttipurkkien kannet, jotka on valmistettu kuitumateriaalista, mutta toimivat tehtävässään yhtä hyvin kuin aiemmin käytössä olleet alumiinikannetkin. – Kuitumateriaali on helpompi kierrättää, Sundell kertaa uuden innovaation etuja.

Haasteena on ollut, että monia innovaatioita ei voida ottaa käyttöön, koska markkinat eivät ole olleet valmiita niistä maksamaan. Nyt ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja Walkilla on tälläkin hetkellä käynnissä monia pakkausten uudistusprojekteja yritysten ja brändinomistajien kanssa.
– Nyt on helppoa aloittaa keskustelut asiakkaiden kanssa uusista, kestävän kehityksen mukaisista pakkausvaihtoehdoista. Aiemmin keskustelunavaukset loppuivat usein siihen, kun uusien innovaatioiden käyttöönotto olisi tuonut kasvua pakkauskustannuksiin tai vaatinut investointeja. Vielä jokin aika sitten brändinomistajat kehottivat ottamaan yhteyttä myöhemmin, kun uudesta pakkausinnovaatiosta on saatu kokemuksia ja sen kustannuksia on saatu alemmaksi, hän sanoo.

Tuotekehitys mukana
yritysstrategiassa

Tuotekehitys ja innovaatiotoiminta on jaettu Walkilla suuryrityksen eri businessalueisiin, mutta nyt toiminnot on yhdistetty myös konsernitasolle. – Meillä on Walki R & D Community, yhteisö, jonka sisällä on hyvä tehdä yhteistyötä. Kehitystoiminnot on yhdistetty ainakin katkoviivalla matriisiorganisaation organisaatiokaaviossa. Samalla innovaatiotoiminnot on nostettu yrityksen strategiseksi elementiksi ja parannettu kehityksen edellytyksiä. Tuotekehityksessä työskentelee parisenkymmentä henkeä.

Innovaatiot ovat aina olleet Walkilla tärkeässä asemassa, mutta joinakin aikoina materiaalien kustannussäästöt ovat asiakkailla nousseet tärkeämmäksi ja on menty hinta edellä. Innovaatioille säästökuurit ovat hankalia aikoja, mutta nyt on aivan toisenlainen ympäristö innovoida.

Annika Sundell kertoo lukeneensa erään konsulttiyrityksen selvityksen, jossa kestävän kehityksen asiat olivat nousseet ensimmäistä kertaa hankintatoimen tärkeysjärjestyksessä hinnan edelle. – Aika paljon yrityksissä on nyt halukkuutta kokeilla ja käynnistää uusia projekteja.

Tarjonta laajeni
dispersiopäällystyksellä

Walki Group sai uuden omistajan kesällä 2018 ja yrityksessä eletäänkin nyt vahvaa kasvuvaihetta. Toukokuussa yritys hankki omistukseensa Plastiroll Oy:n koko osakekannan. Kaupan myötä Plastirollin kaksi tuotantolaitosta Ylöjärvellä ja yrityksen 90 työntekijää siirtyvät Walki Groupiin. Yritysoston myötä Walkin ekologisten pakkausmateriaalien tarjonta laajenee, kun valikoimaan tulevat biohajoavat pakkauskalvot ja pussit sekä kuitupohjaiset pakkausmateriaalit. Yrityksen tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Bioska- ja Hauska-tuotemerkeillä myytävät kompostoituvat pussit. Lisäksi yhtiö valmistaa ekstruusiopäällystettyjä sekä kompostoituvia paperi- ja kartonkipohjaisia pakkausmateriaaleja – nyt osana Walkia.
– Olen innoissani, että teknologiapohjamme laajenee, kun saamme tuoteportfolioomme dispersiopäällystyksen. Tämä tuo aivan uusia mahdollisuuksia, voimme tuottaa kalvoja ja dispersiopäällysteitä. Plastirollin käyttämä dispersio tuo paljon uusia mahdollisuuksia, joita voidaan hyödyntää laajemminkin pakkausratkaisuissa. Tämä tulee olemaan tärkeää tulevaisuudessa Walkille.

Brändin vastuu
tuotteen elinkaaresta

Walki Circular Polymers tarjoaa asiakkailleen jo nyt kemiallisesti kierrätettyjä polymeerimateriaaleja.
– Kemiallinen kierrätys toimii jo pienessä mittakaavassa. Yhteistyössä Sabic-nimisen petrokemian yrityksen kanssa voimme tarjota jo pieniä määriä kemiallisesti kierrätettyä muovia, mutta määrät kasvavat.

Maailma on muuttunut. Aiemmin on keskitytty tehtaisiin ja tuotantoon, nyt brändinomistajille on tullut yhä tärkeämmäksi huolehtia tuotteidensa koko elinkaaresta.
– Tämä on hyvä asia. Kuitujen kierrätys toimii hyvin lähes kaikkialla, mutta muovien roskaavuus on ongelma. Ennen kuin jäteinfra saadaan kehittyvissä maissa toimimaan, tarvitaan kompostoituvia materiaaleja tai muoveja helpommin kierrätettävissä olevia pakkausratkaisuja.

Kierrätystä ja biohajoavia
materiaaleja tarvitaan

Annika Sundell sanoo, että tarvitaan sekä kierrätystä että biohajoavia materiaaleja, jotta globaali roskaantuminen saadaan vähenemään.
– Euroopan kiristyvä regulaatio näyttää esimerkkiä muille maanosille, joissa ollaan meitä pahasti jäljessä. Kierrätys ei valitettavasti vielä ole ratkaisu maailman merien muovipyörteisiin. Tarvitaan kompostoituvia ja biohajoavia ratkaisuja, ennen kuin kierrätysinfra saadaan rakennettua kaikkialle. Ongelmana on, että usein jäteinfra on puutteellinen sellaisissa maissa, joissa on paljon isompia ongelmia kuin roskaantuminen.

Mutta ratkaisujakin on pian tarjolla.
– Walkilla on yrityksenä mahdollisuus tehdä asioita maailman roskaantumisen estämiseksi. Brändinomistajalle alkaa olla iso riski, kun erilaiset NGO-järjestöt julkaisevat listojaan maailman suurimmista roskaajayrityksistä. Tällaisten listojen kärkeen yksikään yritys ei halua päätyä, Annika Sundell toteaa.

Viherpesuun sortuminen ei kuitenkaan hyödytä. – Yrityksen kaikkien linjausten pitää olla totuudenmukaisia, eikä tyhjiä lupauksia pidä tehdä. Kaikki tekevät nyt töitä, että saataisiin tehtyä pieniä ja isompiakin ympäristötekoja pakkausbisneksessä. Ala muuttuu, mutta isot muutokset on tehtävä pieninä paloina. Teknisesti kaikki markkinoille nyt tulevat uudet materiaalit eivät ole ehkä vielä valmiita, mutta pieniä asioita voidaan tehdä jo nyt.

Pakkauksen tärkein tehtävä on kuitenkin pidettävä aina kirkkaana mielessä. Pakkauksen on suojattava sisältöä tehokkaasti ja turvallisesti. Asia korostuu erityisesti elintarvikkeissa.
– Nyt käytössä olevat materiaalit ovat syntyneet pitkän kehitystyön tuloksena ja niiden turvallisuutta on tutkittu käytössä, ja tiedämme, miten ne käyttäytyvät elintarvikekontaktissa. Kun uusia materiaaleja tulee, niistä ei ole samaa tietoa tai kokemusta olemassa vielä pitkään aikaan, Annika Sundell huomauttaa.

– Maailma on muuttunut ja brändinomistajille on tärkeää huolehtia tuotteensa koko elinkaaresta, Annika Sundell sanoo.

3 kysymystä

Mikä on suosikkipakkauksesi?
Suosikkipakkaukseni on pystypussi (stand up pouch). Siinä on paljon etuja: se toimii logistiikassa, kun ilmaa ei tarvitse kuljettaa. Lisäksi se on myymäläympäristössä näyttävä, koska painopinta-alaa on paljon. Pakkauksena se sopii monelle tuotteelle.

Mistä pakkauksesta et luovu?
Teepussista en luovu!

Miten kierrätät?
Kerään erikseen eri materiaalit ja biojätteet. Pakkausten kierrätys toimii Suomessa hyvin isoissa kaupungeissa, mutta maaseudulla, jossa asun, kierrättäminen vaatii paljon enemmän vaivaa.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 4/2019

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua