Tilaa uutiskirje

Ateriaratkaisut auttavat arjessa

Ateriaratkaisut auttavat arjessa

Perinteisten einesruokien rinnalle kaupan hyllyihin on ilmestynyt yhä enenevässä määrin tuoreruokia, joista asiakas kokoaa itse mieleisensä annoksen. Salaattibaarit ja valmisruokatiskit helpottavat monien arkea, mutta keskusteluissa nousee esille muun muassa tuotteiden tuoreus.

Picadelilla ruokaturvallisuuteen suhtaudutaan vakavasti, ja välineiden ja tuotteiden puhtauteen panostetaan niin tuotannossa kuin myymäläesillepanossakin.
– Arctic-salaattibaareissamme allergisoivat ja vegaaniset tuotteet sijoitetaan eri osioihin, jotta tuotteet eivät pääse kosketuksiin toistensa kanssa, kertoo Picadeli Finland Oy:n kategoriapäällikkö Sanna Kariluoto. Ottimet, kauhat ja pihdit on kiinnitetty myyntitiskin sisäpuolelle, suoraan salaattiastioiden yläpuolelle, jotta välineet eivät sotkeutuisi eivätkä eri ainesosat sekoittuisi keskenään. Näin minimoidaan myös käsien kautta välittyvien bakteerien siirtyminen salaattiaineksiin. Lisäksi salaattibaarin kansi aukeaa suoraan ylöspäin, jolloin annosta kokoavan asiakkaan kasvot jäävät luukun ulkopuolelle eivätkä bakteerit siirry esimerkiksi vieruskaverin kanssa jutellessa salaattibaariin.

Hygieniaan panostetaan kaikissa tuotannon vaiheissa, myös minimoimalla tuotteiden mekaaninen käsittely. Tuotteet kuljetetaan kauppoihin niissä astioissa, joissa ne asetetaan myyntitiskiin. Pakkauksesta poistetaan muovikalvo, jonka jälkeen se on valmis laitettavaksi paikalleen salaattibaariin. Ainoastaan salaatti tulee myymälään täyttöpusseissa, joista sisältö kaadetaan salaattibaarissa olevaan kuljetusastiaan.
– Ensimmäinen, joka tuotteeseen tuotantolaitoksen jälkeen koskee, on asiakas, sanoo Ville Partanen Picadelin asiakaspalvelusta.

Tuorekasvikset ja -hedelmät tulevat salaattibaareihin Salico Oy:lta, hiilihydraatit, kuten pastat ja kvinoa, tuodaan Ruotsista, Salico AB:lta. Sekä Picadeli että Salico kuuluvat tuoreruokiin erikoistuneeseen GreenFood-konserniin.
– Yritysperheeseen kuuluminen mahdollistaa sen, että kaikki kasviksen osat tulevat hyötykäyttöön. Esimerkiksi tomaatin reunoista tehdään tuoresalsaa, Kariluoto kertoo.

– Salaattibaariemme luukku aukeaa suoraan ylöspäin, mikä voi vaatia totuttelua. Tällä avausmekanismilla voidaan kuitenkin parantaa tuotteiden hygieenisyyttä, kun kasvot jäävät luukun ulkopuolelle, Sanna Kariluoto selventää.

Salaattibaarin sähköiset etiketit päivittyvät sitä mukaa, kun tuotepaikkoja vaihdetaan tai tarjolle tuodaan uusia tuotteita. Kaupan henkilökunta skannaa tuotepakkauksessa olevan QR-koodin ja valitsee sijoituspaikan, minkä jälkeen tuote-etiketti syttyy myyntitiskissä oikealla kohdalla. Tämän jälkeen tuote asetetaan tiskiin ja se on valmis asiakkaan annosteltavaksi. Uudet ja täyttöpakkaukset säilytetään salaattibaarin alaosan jääkaapeissa.
– Tuotteet säilyvät tuoreina, kun kylmäketju ei pääse katkeamaan missään vaiheessa. Tuotteet kuljetetaan kauppoihin kylmäkuljetuksella, ja kaupassa matka jääkaapista myyntitiskiin on todella lyhyt, Sanna Kariluoto selventää.

Salaattibaarin sähköisen seurannan avulla kaupan henkilökunta pysyy ajan tasalla tarjolla olevien tuotteiden tuoreudesta ja käyttöiästä. Anturit seuraavat astioiden lämpötiloja, ja järjestelmä lähettää hälytyksen sekä kaupan käsiyksikköön että Picadelille, mikäli jonkin astian lämpötila muuttuu tai tuotteen käyttöaika alkaa olla lopussa. Tiedot tallentuvat pilvipalvelimelle, jolloin tuoteseurantatiedot voidaan myös tilastoida ja jäljittää myöhemmin. Kauppias voi seurata eri tuotteiden menekkiä reaaliaikaisesti ja tilata sopivan määrän juuri niitä tuotteita, joilla on kysyntää. Näin myös ruokahävikin vähentäminen helpottuu.
– Kuluttaja voi puolestaan vaikuttaa ruokahävikin syntymiseen annostelemalla salaattikulhoonsa juuri sopivan määrän omia suosikkituotteitaan, Kariluoto sanoo.

Tuoreruokaratkaisut ovat tasaisesti valtaamassa alaa, vaikka ainakin vielä on kyse vahvasti kaupunkilaisesta ilmiöstä. Valmisruoille on kysyntää erityisesti siksi, että ne helpottavat monen kiireistä arkea. Terveellisen, ravitsevan ja turvallisen aterian voi napata mukaansa lähikaupasta vaikka työpäivän jälkeen.

Ateriabaarit asettavat pakkauksille omanlaisensa vaatimukset, kun tuotteiden kuljetuksen kauppoihin sekä myymäläesillepanon on oltava riittävän tehokasta ja hygieenistä, ja kuluttaja-astioiden on oltava riittävän tilavia ja tiiviitä, jotta ruokaratkaisu ei aiheuta ikävää yllätystä levittyään ostoskassiin. Myös pakkausten lajittelu käytön jälkeen on mietittävä pakkaussuunnittelussa. Lisäksi kuluttajat osaavat vaatia ympäristöystävällisyyttä niin tuotteilta kuin pakkauksiltakin.
– Me Picadelilla säästämme ympäristöä käyttämällä tuotteiden kulutukseen sopeutettuja kertakäyttöastioita. Kuljetuspakkauksissamme käytetään nykyään 50 prosenttia aiempaa vähemmän muovia. Kuluttajapakkaus lajitellaan kartonkikeräykseen, kierrätysmateriaalista valmistettu muovikansi energiajätteeseen ja ruokailuvälineet kääreineen biojätteeseen, Kariluoto listaa. Salaattibaareissa myynnissä olevat ruokailuvälineet on valmistettu 96-prosenttisesti sokeriruokotärkkelyksestä. ̶ Kuluttajatutkimuksessamme selvisi, että valtaosa asiakkaista kokee aterinpaketissa mukana tulevan veitsen turhaksi, joten poistimme sen pakkauksesta jätemäärää vähentääksemme.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 7/2019.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua