Tilaa uutiskirje

Automaatio tuli Adaraan

Automaatio tuli Adaraan

Adara Pakkaus Oy:ssä on käynnissä mittava investointiohjelma. – Investoinnit parantavat kilpailukykyämme lisääntyneen automaation, varastotehokkuuden ja toimitusvarmuuden parantumisen myötä, uskoo toimitusjohtaja Kari Ollila. Yrityksen tuotevalikoimassa ovat erilaiset aaltopahvista valmistetut pakkaukset ja myynninedistämisratkaisut  Adara on yksi kolmesta isosta aaltopahvin valmistajasta Suomessa.

Saavuttaessa Valkeakoskelle Adaran toimitiloja ei ole tunnistaa entiseksi, niin paljon rakennuksen ulkopuoli on muuttunut uusien investointien myötä. Julkisivua hallitsee nyt kahden kerroksen korkuinen, kokonaan uusi sisäänkäyntirakennus ja tehtaan kylkeen rakennettu korkeavarasto. Näyttävään sisääntulorakennukseen on sijoitettu asiakkaiden tapaamiseen tarkoitettuja neuvottelu- ja suunnittelutiloja. Automaattiseen korkeavarastoon välivarastoidaan tuotannossa jalostettavat aaltopahviarkit.

Investoinneista isoin, kokonaisuuden keskeisin ja mittavin hanke eli materiaalikäsittelyn automatisointi paljastuu vasta sisällä tuotannossa. Nyt materiaalit kulkevat tuotantoprosessin läpi ihmiskäsien koskematta pitkin tehtaan lattiaa raiteita pitkin. Viime vuoden lopussa valmistuneen automatisoinnin ohella tehtaalla on toteutettu useita muitakin tuotantoa tehostavia ja siinä syntyvän jätteen minimoimiseen tähtääviä uudistuksia.
– Tehdasinvestoinnit vietiin läpi sujuvasti ja tuotanto on pyörinyt täysillä koko ajan. Tästä kiitos kuuluu henkilöstöllemme sekä yhteistyökumppaneille ja laitetoimittajille. Uudistukset myöhästyivät hieman alkuperäisestä aikataulustaan, koska laitetoimittajan henkilökunta ei päässyt matkustamaan Suomeen pandemiatilanteen takia, mutta mitään haittaa ei tästä päässyt syntymään asiakkaillemme, Kari Ollila kertoo.

Kaikki Adaran toiminnot on nyt keskitetty Valkeakoskelle, jonka tuotanto alkaa olla kokonaan uudessa mallissa. Aaltopahvikonetta on modernisoitu viime vuosina ja display-tuotantoa palveleva digipainokone on pyörinyt jo vuodesta 2016 – asiakkaille kaiken tämän pitäisi näkyä entistäkin kilpailukykyisempänä kokonaisuutena.
– Tässä markkinatilanteessa on tärkeää, että käytössä on moderni ja laadukas toimintaympäristö. Sen avulla pystymme samalla selkeyttämään Adaran toimintamallia ja palvelemaan asiakkaitamme entistäkin paremmin, Ollila toteaa.

Automatisointi on vähentänyt työvoiman tarvetta – asia, jonka johdosta yrityksen syksyn yt-neuvotteluissa irtisanottiin työntekijöitä. – Suomessa työvoimakustannusten osuus on kannattavuuden kannalta suuri, Ollila huomauttaa.

Eräkokojen pienentyminen jatkuu
Investoinnit eivät kuitenkaan lopu tähän – uuden painokoneen hankinnasta on jo päätetty, ja seuraavatkin suunnitelmat ovat pitkällä. Uusi erillispainokone asennetaan tämän vuoden lopulla.
– Ennenkin olemme kyenneet toteuttamaan vaativia painotöitä, mutta uusi fleksopainotekniikkaan perustuva erillispainokone tuo huomattavasti lisää mahdollisuuksia Adaran tuotevalikoimaan.

Painokonehankinnan taustalla on tehtaan nykyisen konekannan uusiminen. Hankinnassa on otettu huomioon myös valmistettavien tilausten eräkokojen pienentyminen. Uudella koneella kaikenkokoiset eräkoot voidaan toteuttaa tehokkaammin niin isojen kuin pienempienkin asiakkaiden tarpeisiin joustavasti.
– Fleksopainaminen on mennyt huikeasti eteenpäin ja tekniikka mahdollistaa erittäin hyvän painolaadun, Kari Ollila sanoo.

Kartongin menekki kasvaa
Kaikilla investoinneilla tähdätään kasvuun, jonka odotetaan tulevan elintarviketeollisuuden puolelta, mutta toki myös nettikaupan kasvu sataa aaltopahviteollisuuden laariin.

Kasvu tulee myös tutusta tuotteesta, jonka valmistukseen on hankittu uusi automaattinen valmistussolu.
– Olemme investoineet paperiteollisuuden pakkauksiin ja toimitamme pyöreitä päätylappuja paperirulliin. Tätä varten meillä on erikoislinjasto, joka on pyörinyt jo vuoden verran, myyntijohtaja Jari Linna kertoo. Tuotealue on Adaralle tärkeä.

Kartongin menekki on Euroopassa huikeassa kasvussa ja aaltopahvilaatikoillakin alkaa olla pitkät toimitusajat EU:ssa. Tämä heijastuu myös Suomen markkinoille. –Aaltopahvituotteiden menekki on jatkunut hyvällä tasolla koronatilanteesta huolimatta. Raaka-aineena käytettävien kartonkien hinnat ovat nousseet jyrkästi viimeksi kuluneiden kuukausien aikana ja huolta aiheuttaa lisäksi saatavuushaasteet.

Menekin kasvu johtuu nettikaupan vilkastumisesta, jota pandemia on kiihdyttänyt entisestään. Nettikaupan kasvussa huonokin puoli – kierrätyksen tehokkuus heikkenee. Kun nettikaupassa aaltopahvi päätyy kuluttajille, on kierrätyskuidun kiertonopeus heikentynyt ja samalla saatavuus kartonkitehtailla on huonommalla tasolla.

Kauppojen ja yritysten kierrätys hoidetaan tehokkaammin.
– Puolet raaka-aineistamme tulee Suomesta, loput Ruotsista, Saksasta ja Puolasta. Kierrätyskuitu tulee Puolasta. Kotimaista kierrätyskuitua meidän tarkoituksiimme ei ole saatavana, joten se joudutaan hankkimaan muualta, kertoo talousjohtaja Jere Alaruka.

Monet isot asiakkaat kuitenkin edellyttävät, että pakkauksissa on oltava tietty määrä kierrätysmateriaalia. – Joidenkin asiakasyritysten vastuullisuusohjelmissa on linjattu tarkasti niiden pakkauksissa käytettävien kierrätyskuitujen määrät, tuotannosta vastaava johtaja Teemu Salo sanoo.
– Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että kiertokuituisen raaka-aineen saanti edellyttää myös ensikuituisten raaka-aineiden käyttöä, jonka tuottamiseen erityisesti Suomessa on hyvät lähtökohdat, Jari Linna lisää.

Valkeakosken toimipisteen sisääntulo uudistettiin, mutta vanhan tehtaan henki haluttiin säilyttää punatiiliseinän muodossa. Tiloja esittelemässä Jere Alaruka (vas.), Kari Ollila, Jari Linna ja Teemu Salo.

Vastuullisuuden
merkitys korostuu edelleen

Aaltopahvia ei yleensä käytetä primääripakkauksina, ja tämä saa yritykset kokemaan pakkauksen usein pelkkänä kustannuksena – primääripakkauksilla sen sijaan on tärkeä tehtävä myynnin edistäjänä.
– Aaltopahvisen sekundaaripakkauksen hankintahinnan osuus jää usein pieneksi suhteessa pakatun tuotteen hintaan, ja jos siitä säästää viisi prosenttia, on säästö loppupelissä aika pieni. Sitä ei kannata tehdä toimitusvarmuuden ja laadun kustannuksella, toteaa Alaruka.

Avainlippu korostaa
paikallista tuotantoa

Adaran aaltopahvituotteet ovat vuoden 2021 alusta Avainlippu-tuotteita – asia, josta yrityksessä ollaan silminnähden hyvin ylpeitä. Avainlippu tuo omalta osaltaan esille paikallista tuotantoa, joka vakuuttaa asiakkaat prosessin toimintavarmuudesta, samoin kuin toimitusvarmuudestakin. – Pandemian myötä niin kuluttajat kuin yrityksetkin ovat alkaneet suosia paikallisia yrityksiä. Valkeakosken-tuotantomme on lähellä asiakasta, Jari Linna sanoo.

Niin Valkeakoskella kuin muuallakin maailmassa on pakon edessä opeteltu uudenlaisia tapoja toimia, joten uusien tilojen avajaiset on siirretty pandemian jälkeiseen aikaan. Asiakkaita on tavattu kasvokkain entistä vähemmän ja tapaamiset on hoidettu luovasti – useimmiten on tavattu virtuaalisesti ja tarvittaessa vaikka parkkipaikoilla.

Kun pakkaukset valmistetaan lähellä niiden tarvitsijaa, palvelu ja joustavuus on helpompi toteuttaa. – Erityisesti elintarviketeollisuudelle on aika tarkkaa, että myös pakkaukset ovat siellä missä pitääkin juuri oikeaan aikaan. – Valkeakoskella, omassa tehtaassa aaltopahvista valmistetut tuotteet ovat luotettavia, kotimaisia laatupakkauksia, joihin asiakkaamme pakkaavat kestävästi omat tuotteensa.

Adaran asiakkaina on satoja yrityksiä – yli puolet liikevaihdosta tulee elintarviketeollisuudesta. Joukossa on isoja, tunnettuja kotimaisia bränditaloja, mutta toki myös pk-yrityksiä. Loppuosa liikevaihdosta tulee paperiteollisuuden kasvavan siivun lisäksi esimerkiksi erilaisten teknisten tuotteiden valmistajilta ja maahantuojilta.
– Tehdyt investoinnit palvelevat kaikenkokoisia asiakkaitamme. Tuotantomme rakenne sopii nyt erikokoisiin sarjoihin, mikä palvelee sekä pieniä että isoja yrityksiä muuttuvassa maailmassa.


Valkeakosken aaltopahvitehdas perustettiin vuonna 1932 osana Yhtyneitä Paperitehtaita. UPM myi yksikön norjalaiselle Peterson Packagingille vuonna 1998. Tuolloin yrityksen nimi oli Petersonwalki Oy. Vuonna 2011 uudet omistajat, islantilaisen perheen sijoitusyhtiö osti yrityksen koko osakekannan ja tuolloin yrityksen nimeksi tuli nykyinen Adara Pakkaus Oy. Vuonna 2014 Adara osti Display Pack Finland Oy:n displaytuotannon Heinolasta. Sittemmin display-tuotanto, kuten yrityksen kaikki toiminnot, on siirretty saman katon alle Valkeakoskelle.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 2/2021.

Comments are closed.