Tilaa uutiskirje

Big data tulee pakkauksiin

Big data tulee pakkauksiin

Pakkauksiin voidaan lisätä älyteknologiaa, joka parantaa tuotteiden myyntiä ja vähentää hävikkiä. CHEP tuo markkinoille älypakkaukset, joita on pilotoitu viime vuodet Saksassa. Niitä aiotaan tarjota myös Suomessa.
Jotkut meistä muistavat entisaikojen henkilökohtaiseen palvelun, jossa kivijalkakaupan myyjä tuntee asiakkaansa ja osaa suositella sopivaa tuotetta. Nyt samaa yritetään tehdä digitaalisesti.
– Asiakaspalvelua personoidaan digitaalisesti datan avulla esimerkiksi Amazonissa. Yritys käyttää dataa avuksi kaikessa toiminnassaan, ja muut verkkokaupat tulevat perässä, CHEPin strategiajohtaja Michael Archer kertoo.

Michael Archer

Mutta miten big data liittyy pakkauksiin?
Archer oli puhumassa PacTecissa siitä, miten sekuddaaripakkauksissa voidaan hyödyntää big dataa – ja samalla vähentää kustannuksia ja lisätä myyntiä.
– Lavoihin kiinnitettävien sensoreiden avulla kampanjatuotteita koskeva alennuskuponki voidaan lähettää juuri oikeille asiakkaille reaaliaikaisesti silloin, kun he ovat tuotteiden lähellä, Archer selittää älypakkausten ideaa.
Käytännössä alennus saadaan kohdistettua kaupan kanta-asiakastietojen perusteella niille, jotka ostohistoriansa perusteella voisivat olla kiinnostuneita tuotteesta.
– 70 prosenttia asiakkaista tekee ostopäätöksensä vasta kaupassa, joten oikein suunnatuilla kampanjoilla on merkitystä. Ja jos push-viestit ärsyttävät, ne voi ottaa pois päältä koska tahansa, Archer sanoo.

Tieto pitää hyllyt täysinä
Keräämällä dataa reaaliaikaisesti kauppias tietää jo kampanjan aikana, miten paljon ja missä päin kauppaa tavaraa on myyty ja kaipaako jokin hylly täydennystä.
– Datan avulla saadaan tärkeää tietoa ostajien käyttäytymisestä ja siitä, miten ihmiset toimivat eri aikoihin marketissa, Archer sanoo.
Jos esimerkiksi tuotteet näyttävät lähtevän asiakkaan ostoskoriin vain tietystä paikasta, muiden kampanjatuotteiden paikkaa voidaan vaihtaa. Kun pakkausten sijoittelu on onnistunutta, ja hyllyistä ei lopu tavara kesken, myös hävikki vähenee. Tällöin myynti on kaiken kaikkiaan ekologisempaa.
Archerin mukaan kuluttaja arvostaa nykyään myös pakkausasioissa yhä enemmän ympäristön ottamista huomioon.
– Pakkaus ei ole vain visuaalinen brändi, jonka kuluttajat näkevät. Tiedostaville ostajille esimerkiksi uudelleenkäytettävyys ja pois heitettävän pakkausmateriaalin minimointi on tärkeää.
CHEP on pilotoinut älypakkauksia Saksassa. Kokeilun tulokset ovat hyviä, mutta ne vaihtelevat sen mukaan, minkälaisia tuotteita on myynnissä.
– Älypakkauksista saadaan suurin hyöty tuotteissa, joita ostetaan impulsiivisesti: esimerkiksi herkuissa. Pilotissa saimme parhaimmat tulokset kekseistä: Älypakkauksia käyttäessä keksien myynti kasvoi 180 prosenttia, Archer kertoo.
CHEP neuvottelee tällä hetkellä sensoriteknologian hyödyntämisestä Saksassa ja muutamassa muussa maassa.
– Big datan hyödyntäminen myynninedistämisessä lisääntyy kaikkialla. Kun asiakkaat tottuvat saamaan personoitua palvelua, he alkavat lopulta odottaakin sitä kaupoilta, hän sanoo.
Vähittäiskaupan big datassa ei ole pohjimmiltaan kyse lainkaan teknologiasta.
– Vaan siitä, että meillä on työkalu palvella asiakkaita paremmin.
Michael Archer on työskennellyt ­CHEPillä useissa eri tehtävissä vuodesta 2002. Nykyisessä roolissaan Euroopan strategiasta vastaavana kehitysjohtajana hän on toiminut vuodesta 2013 lähtien.

 

Juttu julkaistu Pakkaus-lehdessä 4/18

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua