Tilaa uutiskirje

Carlsberg matkalla kohti nollaa

Carlsberg matkalla kohti nollaa

 

 

– Paras tapa vähentää pakkausjätettä on estää sen syntyminen, sanoo Carlsbergin kestävän kehityksen johtaja Simon Boas Hoffmayer.

Suuret keksinnöt ovat usein yksinkertaisia. Mediassa koko alkuvuoden velloneen muovikeskustelun yhteydessä yksi useimmin kuvatuista meressä kelluvista muoviroskista on oluiden sixpackin muovinen rinkulapidike, joka pitää kuusi tölkkiä yhdessä. Carlsberg pyrkii nyt siitä eroon: yritys on kehittänyt alumiinitölkkien Snap Pack-nimisen ratkaisun, joka koostuu pelkästä muovisesta kantokahvasta ja itse tölkit kiinnittyvät toisiinsa liimatipoilla. Yrityksen laskujen mukaan innovaatio säästää 1 200 tonnia muovia vuodessa.

Carlsbergin esittelemässä sixpackissa mitään sekundaaripakkausta ei itse asiassa edes ole, kun kierrätettävien alumiinitölkkien lisäksi pakkausta edustaa vain keskimmäisissä tölkeissä kiinni oleva muovinen nauha. Itse tölkit irtoavat toisistaan napsauttamalla, kun ne väännetään irti toisistaan. Liiman koostumuksen kerrotaan olevan synteettinen, mutta myrkytön. Liimatipat eivät myöskään haittaa kierrätysprosessia, vaan ne kehotetaan jättämään paikalleen tölkkiin.

 

Kulunut pullo jää hyllyyn

Carlsberg on ottanut myös muita pakkauksia koskevia edistysaskelia kohti viime vuonna julkistamaansa ”Towards Zero” -tavoitettaan. Aasian markkinoilla Carlsbergin lasiset olutpullot uudelleentäytetään. Yksi pullo on aiemmin kestänyt laskennallisesti noin 25 uudelleentäyttökertaa ennen kuin pullon pinta on kolhiintunut ikävännäköiseksi.

Nyt Carlsberg on kehittänyt pulloihin pinnoitteen, joka tuplaa uudelleentäyttökerrat. Kuluttajalle näkymätön pinnoite ruiskutetaan pullon pintaan sisällön täytön jälkeen ja se poistuu lasista vasta kun pullo palautuu panimolle ja pestään ennen uudelleentäyttöä. Kierrossa 50 kertaa pysyvä pullo merkitsee huomattavaa resurssiensäästöä.

Pieniä, mutta tärkeitä askelia kohti nollatavoitetta perinteikkäälle olutpanimolle on myös etiketeissä käytetyn painovärin ympäristöystävällisyys. Carlsberg haastoi painoväritoimittajansa kehittämään käytössä olevista hopeaväreistä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon parantaakseen etikettien kierrätettävyyttä.

Myös pullonkorkkeja on kehitetty osana tavoitetta kohti nollaa. Uudenlainen kruunukorkki poistaa kokonaan hapen pullosta, jolloin oluen maku säilyy tuoreempana pidempään ja sen hyllyikä pitenee.

Kokonaan muovista ei kuitenkaan luovuta monipakkausten sekundaaripakkauksina, mutta niissä käytettäviä kutistekalvoja aletaan valmistaa kierrätysmuovista. Myös Snap Packin muovinen kantokahva on valmistettu kierrätetystä materiaalista. Lisäksi kutistekalvoon tehdään perforointi, jolloin monipakkauksen avaaminen helpottuu.

Nämä parannukset ovat ensimmäisiä näkyviä tuloksia Carlsberg -konsernin kestävän kehityksen Together Towards Zero -ohjelmasta. Towards Zeron tavoitteena on saada yrityksen hiilijalanjälki ja jätevesi nollaan.

Samalla kun Carlsberg julkisti Tanskassa pakkausuudistuksiaan, esitteli yritys myös modernisotua yritysilmettään. Uudistunut ilme lanseerattiin ensimmäisenä Suomessa myytävissä tuotteissa. Yrityksen logo on kunnioitettavat 171 vuotta vanha ja nyt Carlsbergin brändielementtejä on kevyesti muokattu. Logon kerrotaan olevan lähempänä vuoden 1904 muotoilua.

Carlsbergin tyylinä on tuoda uudet kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut nopeasti tuotantoon. Simon Boas Hoffmayer kertookin, että tapana on kehittää uudesta sovelluksesta ensin riittävän hyvä, ja kehittää sitä edelleen, jos ja kun tarvetta ilmenee. – Innovaatioiden edut ovat kuitenkin heti käytössä, vaikka pieniä kehitysaskelia tehdään matkan varrella.


Pieni merenneito

Carlsberg on paljastanut Kööpenhaminan kuuluisimman nähtävyyden eli Pieni Merenneito-patsaan rinnalle Snap Pack-tölkeistä tehdyn Pienen Merenneidon. Sen taustalla näkyy värikäs nousuvesiaalto, joka kuvaa 137-kiloista muovimassaa, joka taas edustaa sitä pakkausmateriaalin määrää, joka Snap Packin avulla voidaan vähentää tuotannosta joka tunti. Alkuperäisen Pienen Merenneidon on tilannut Carl Jacobsen, joka on Carlsberg-yhtiön perustajan poika. Patsas lahjoitettiin vuonna 1913 kööpenhaminalaisille ja sen pienoismalli on Carlsbergin tehtaan hevostallien pihalla.

 

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua