Tilaa uutiskirje

Cloetta: Makea pakkaus, joka myös kestää

Cloetta: Makea pakkaus, joka myös kestää

Cloetta uudisti myyntieräpakkauksensa, jotta ne selvittäisivät ongelmitta logistiikkakeskuksen automaattisen laadunvarmistuksen ja helpottaisivat työskentelyä myymälöissä. Inex Partners Oy:lla toivotaan, että myös muut toimijat kiinnittäisivät enemmän huomiota pakkaustensa kestävyyteen.

Reilu vuosi sitten Inex Partners Oy:n uudessa logistiikkakeskuksessa Sipoossa törmättiin ongelmaan. Cloettan makeisten myyntieräpakkaukset pysähtyivät usein automaattisiin tarkastuspisteisiin. Kävi, ilmi, että laatikoiden päätyläppien liimaukset olivat pettäneet.

Pakkausasiantuntija Heidi Plattonen Inex Partners Oy:lta kertoo, että Sipoon automatisoitu varasto ei tuo varsinaisesti mitään uusia vaatimuksia teollisten elintarvikkeiden myyntieräpakkauksille, mutta prosessien automatisoitumisen myötä manuaalisen käsittelyn joustavuutta ei enää ole. Pakkausten tulee olla kestäviä ja säilyttää muotonsa ja suorituskykynsä aina asiakkaalle saakka.

– Sipoossa automaatio mittaa pakkauksen useassa tarkastuspisteessä eikä päästä sitä eteenpäin, jos alkuperäiset mitat ovat huomattavasti muuttuneet. Automatisoitu käsittely pysähtyi aina siksi aikaa, kunnes meillä operaattori saapui paikalle ja teippasi jokaisen yksittäisen laatikon takaisin kiinni.

Cloettan materiaaliasiantuntija Mikko Oksanen, tuoteryhmäpäällikkö Heidi Pekkala ja projektipäällikkö Johanna Suojoki kertovat, että yhtiöön oli tullut jo aikaisemmin myymälöistä jonkin verran palautetta, joka kertoi samanlaisista ongelmista.

Salapoliisityö tuotti tulosta
Mikko Oksanen kertoo, että yhtiössä ryhdyttiin aktiivisesti selvittämään mistä ongelmat johtuivat.
– Kartoitimme eri toimintamaissamme, oliko siellä vastaavia kokemuksia – jossakin oli. Sitten ryhdyimme tutkimaan muun muassa pakkauslinjojen ja liimauskoneistojen toimintaa. Selvitimme esimerkiksi sitä, että onko liiman kohdennus ja liimauspaine oikea. Tutkimme, onko pakkauslinjojen työntekijöiden ammattitaito riittävä. Lisäksi dataloggerit rekisteröivät ylös muun muassa kuljetusten aikaisia kosteusolosuhteita.

Ongelman syytä oli kuitenkin vaikea löytää. Väliaikaisratkaisuna, jotta Sipoossa vältyttäisiin tuotannon keskeytyksiltä, Cloetta ryhtyi itse tarkistamaan kuukausittain jopa kymmeniätuhansia myyntieräpakkauksia.
– Lopulta ongelmien syy selvisi. Kävi ilmi, että pakkauslinjalla, samalla kun pakkausta taiteltiin, lieve pyyhi pois käytettävää liimaa, Oksanen kertoo.

Asia ratkaistiin suunnittelemalla uudenlainen pakkaus, josta puuttui sisältä pari kulmaa. Uudet pakkaukset pysyvät nyt kiinni, läpäisevät Sipoon automaattitarkastukset ja toimivat hyvin myös myymälöissä.

Heidi Plattonen antaa Cloettalle hyvää palautetta.
– Cloetta hoiti asian kuntoon. Oli myös hienoa, että jo ennen kuin asia oli saatu ratkaistua, he ryhtyivät itse ennakkotarkastamaan pakkauksia. Lisäksi he antoivat meille säännöllisesti väliaikaraportteja, miten korjausoperaatio etenee.

Huomiota vaaditaan myös muilta toimijoilta
Plattonen kertoo, että liimausongelmia on ollut muillakin kuin Cloettalla.
– Parhaillaankin muutama iso teollisten kuivatuotteiden volyymitoimittaja ratkoo hieman saman tyyppisiä ongelmia.
Myyntieräpakkauksissa panostetaan nykyään designiin ja myyvyyteen. Näiden ohella kannattaa kiinnittää entistä enemmän huomiota pakkauksen perustehtäviin – siihen, että pakkaus kestää ja suojelee sen sisällä olevia tuotteita.

Hän arvioi, että jotkut pakkaukset, jotka ovat selvinneet ehkä vuosien ajan manuaalisessa käsittelyssä, joutuvatkin nyt ongelmiin automaattilinjoilla.
– Reagoimme herkästi myyntieräpakkauksissa ja lavakuormissa havaittuihin ongelmiin. Meiltä annetaan aina selkeät ongelman kuvaukset ja korjausehdotukset, ja olemme valmiita tukemaan omalta osalta ongelmien korjaamisessa. Kestävä pakkaus helpottaa kaikkien sen käsittelyyn osallistuvien henkilöiden töitä. Se auttaa työskentelyä myös esimerkiksi kaupoissa, Plattonen korostaa.


Timanttinen uudistus myös ulkoasuun

Myyntieräpakkaustensa parantamisen yhteydessä Cloetta uudisti sekä Aakkoset-makeispussien, myyntierien että kampanjapakkausten ilmettä. Kaikki materiaalit noudattelevat yhteistä visuaalista linjaa: tärkeässä roolissa ovat Aakkosille tunnusomaiset timanttikuviot ja värikkyys.
– Aakkosten kampanjapakkauksia muokattiin myös niin, että niissä on entistä vähemmän pahvia ja niiden sisällä olevat brändätyt myyntieräpakkaukset ovat aikaisempaa paremmin näkyvissä. Aiemmin myyntieräpakkaukset pyrittiin lähinnä piilottamaan. Kampanjapakkauksen etuosa on toisaalta rauhoitettu, jotta itse makeispussit tulevat paremmin näkyviin, Heidi Pekkala kuvailee.
– Myyntieräpakkaukset ovat usein muutenkin kaupoissa näkyvissä, joten halusimme panostaa entistä enemmän niiden ulkonäköön, hän lisää.

Muutoksia on tehty myös pakkauksiin, joissa kampanjapakkaukset toimitetaan myymälöihin.
– Pakkauksiin on lisätty selkeät sisällöistä kertovat painatukset, jotka helpottavat myymälähenkilökunnan työskentelyä, Mikko Oksanen mainitsee.

Helposti avattavia pusseja
Johanna Suojoki kertoo, että brändätyt Aakkoset-myyntieräpakkaukset tulevat kauppoihin toukokuun aikana. Cloetta aikoo uudistaa myös myöhemmin myös muiden brändiensä myyntieräpakkausten ulkoasua.

– Makeiset ovat hyvin impulssiherkkiä ostoksia ja ostopäätös saatetaan tehdä parissa sekunnissa. On hyvin tärkeää, että pakkaukset erottuvat ja houkuttelevat, Pekkala lisää.

Hän mainitsee, että ulkonäön ohella huomiota kiinnitetään toki myös esimerkiksi makeispussien funktionaalisuuteen. Yhä useammassa pussissa on esimerkiksi perferoitu linja, joka helpottaa pussin avaamista hallitusti. Tällainen on myös uusissa Aakkoset-pusseissa.

Ratkaisu auttaa tietenkin klassiseen ongelmatilanteeseen, jossa pussi avataan niin malttamattomasti, että se repeytyy ja sisältö putoaa lattialle.

Vaan koska Cloetta kehittää rapisemattoman karkkipussin? Se auttaisi esimerkiksi siinä, että vanhemmat voisivat edes joskus syödä karkkia salaa herkkäkorvaisilta lapsilta…
– No, tuohon en uskalla luvata ratkaisua ainakaan ihan heti. Hyvä kotikonsti on pistää kotioloissa karkkeja valmiiksi vaikkapa kulhoon, Johanna Suojoki naurahtaa.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 3/2019

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua