Tilaa uutiskirje

Cortex automatisoi Pyrollin pakkauslinjan Tampereella

Cortex automatisoi Pyrollin pakkauslinjan Tampereella

Teksti ja kuvat: Vesa Tompuri

Espoolainen perheyritys Cortex on noussut lähes 60–vuotisen historiansa aikana yhdeksi Suomen johtavista pakkauskonetoimittajista. Nyt on meneillään voimakas automaatiobuumi, kun pakkausyritykset haluavat tehostaa myös pakkaamis– ja pakkausmerkintätoimintoja, joita optimoimaan Cortex on koonnut valikoimiinsa kattavan tuotteiston pakkausmateriaaleista, tulostus– ja merkintälaitteista sekä pakkaus– ja leipomokoneista. Yhtiö on toimittanut esimerkiksi viime syksynä Pyrollin Tampereen yksikköön täysautomaattisen pakkausmerkintälinjan.

Pakkausteollisuus on kehittynyt voimakkaasti sekä entistä parempien materiaalien että pakkauskoneiden kehityksen ansiosta. Kun alun perin tamperelainen Cortex aikanaan aloitti toimintansa, Suomen teollisuudelle harmillinen koneiden tuontikielto oli juuri purkautunut ja maahantuontiin toimintansa perustavilla yhtiöillä oli edessään auvoisammat ajat.

Sittemmin Cortex siirsi pääkonttorinsa ja valtaosan toiminnoistaan Espooseen, joka on edelleen noin 15 henkilöä työllistävän yhtiön kotipaikka. Cortex Oy on osa suomalaista KTA–Cortex –konsernia, johon Cortexin lisäksi kuuluu muun muassa graafisen alan tukkuri KTA–Yhtiöt. Tampereella Cortexilla on myyntikonttori sekä Lielahteen Pyrollin tiloihin muuttanut huoltoyksikkö. Cortexin toimitusjohtaja Mikko Sorsan mukaan tämä päätös paransi entisestään yhteistyömahdollisuuksia Pyrollin kanssa.
– Pyroll keskittyy erilaisiin jalostettuihin pakkausmateriaaleihin, me koneisiin, jotka sopivat mahdollisimman hyvin heidän materiaaleihinsa. Esimerkiksi tuotteiden pakkaaminen korkealaatuisesti painettuihin kartonkikoteloihin lisääntyy. Yhdessä voimme palvella asiakasta paremmin: Pyroll kotelosuunnittelun ja toteutuksen, Cortex taas koneratkaisun osalta. Cortex toimitti juuri automatisoidun pakkauslinjan Pyrollin uudistetulle kartonkipakkaustehtaalle Tampereen Lielahteen.

Venyy muttei pauku

Mikko Sorsa korostaa sen merkitystä, että koneet ja materiaalit ovat ehdottoman yhteensopivat ja että pakkauskonetoimittaja kykenee hallitsemaan laajoja toimituskokonaisuuksia.
– Mikään ei olisi niin paha virhe kuin se, että toimittaisimme asiakkaan tarpeisiin nähden täysin vääränlaisen koneen. Siksi projektikaupoissa on tehtävä ensi vaiheessa perusteellinen kartoitus. Eikä kauppoja tehdä reppurimeiningillä eikä supliikkitaidoilla, Sorsa sanoo.

Kuluva vuosi on hänen mukaansa Cortexilla ennätyksellinen projektien tavallista suuremman määrän ansiosta. Kesään mennessä on Sorsan mukaan tiedossa todella iso automaattisen käärintä– ja vanteituslinjan asennus Lahteen.

Erityisesti käärinnässä pakkausmateriaalin kulutuksen minimointi on avainkysymyksiä. Cortexin ratkaisuun sisältyy yleensä esikiristyslaite, jonka ideana on venyttää pakkauskalvoa niin paljon, että kuljetuksen aikana pakkauslava päälliskalvoineen on mahdollisimman vakaa ja tiukasti pakattu.
– Tämä on sekä ympäristökysymys että logistinen laatukysymys. Pakkausmuovi saattaa venyä jopa 300 prosenttia, ja kun tämä muovi esikiristetään koneessa, pakkauksesta tulee kaikin puolin parempi. Tuotekohtaisesti on sitten valittava, mikä on sopiva esikiristyksen aste, Sorsa sanoo.

Huolto pelaa kuten pitää

Cortexin toiminta–ajatuksena on paitsi myydä pakkausmateriaaleja ja –koneita, toimittaa koneteknisiä kokonaisuuksia teollisuudelle, jonka piiristä suurin asiakaskunta Cortexille on elintarvike– ja leipomoteollisuus. Leipomot ovat Mikko Sorsan mukaan olleet yksi yhtiön keskeisistä kivijaloista lähes alusta asti. Sille toimialalle Cortex on toimittanut paljon muutakin kuin pakkausmateriaaleja.
– Yksittäisten materiaali– ja laitetoimitusten lisäksi voimme toimittaa kokonaisia tuotantolinjoja, nimenomaan leipomoihin. Haluan kuitenkin korostaa, ettei pakkauskonemielessä mikään toimiala ei ole meille vieras. Pidämme tärkeänä, että tunnemme myös asiakkaidemme toimialat sillä tarkkuudella kuin on tarpeen, jotta ymmärtää asiakkaan vaatimukset riittävän syvällisesti, Sorsa pohtii.

Osa pitkäaikaisia asiakassuhteita on Cortexilla Sorsan mukaan myös huollon järjestäminen niin, etteivät yllättävät vikatilanteet pääsee sotkemaan asiakkaan omia asiakaslupauksia.
– Tämä auttaa myös meitä siten, että tunnemme asiakkaidemme tuotannon ja laitteet tarkasti. Näin myös eri laitteiden yhteensopivuus tulee varmistetuksi huolella. Joskus huoltoon vihkiytynyt työntekijä siirtyy myyntitöihin ja menestyy siinä, ei vähiten siksi, että tuntee ratkaisut yksityiskohtaisesti, Sorsa kertoo.

Koulutus päivittää osaamisen

Pakkausteknologia on siihen perehtyneille, Cortexin työntekijöiden kaltaisille ammattilaisillekin siinä määrin monimuotoinen asiakokonaisuus, että omat tiedot on päivitettävä säännöllisesti, jos aikoo menestyä jatkossakin. Tästä syystä useimpiin projekteihin ja uusiin laitehankintoihin liittyy hyvin usein koulutusta, jonka antaja on monesti laitetta valmistavasta kansainvälisestä yrityksestä.

San Marino on pieni pakkauskoneiden suurvalta

Pyrollin Tampereen kartonkipakkaustehtaalle hankitun automaatiolinjan valmisti san marinolainen pakkauskonejätti Robopac, jonka kanssa Cortex on tehnyt yhteistyötä yli 25 vuoden ajan. Suomalaisille postimerkkiharrastajille tuttu pikkuvaltio on pieni suurvalta myös pakkauskoneteollisuudessa.
– Moni yritys on siirtänyt San Marinoon pääkonttorinsa, vaikka yritystoiminnan juuret ovat Pohjois–Italiassa. Parhaillaan myös Bolognan lähelle on syntymässä pakkauskoneteollisuuden rypäs, joka on saanut liikanimen Packaging Valley, kertoo Suomessa huhtikuussa Cortexin väkeä kouluttamassa käynyt Massimiliano Confalcone.

Hän kertoo käyneensä kouluttajan ominaisuudessa noin 30 Euroopan, Aasian ja Afrikan maassa. Pakkausteknologian aste ja pakkaamisen kulttuuri kaiken kaikkiaan vaihtelee hänen mukaansa voimakkaasti.
– Intiassa pakataan 90–prosenttisesti käsin, lähes kaikkialla muualla ollaan pitkällä automatisoinnissa. Suomessa ollaan tarkkoja teknologian yksityiskohdissa ja pidetään tarkasti työnkuvista kiinni, Confalcone havainnoi suomalaista kulttuuria.

Pakkausalan ammattilaisena hän korostaa sen tiedostamisen tärkeyttä, että pakkauskone on itse asiassa logistisen ketjun ensimmäinen vaihe.
– Myös materiaalinkulutus on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on huolehtia siitä, että pakkauksen perustehtävä täyttyy: saada tuote ehjänä perille.

Cortexilta laaja valikoima pakkausratkaisuja

Vaikka pakkausmateriaalit ovat suurin yksittäinen tuoteryhmä Cortexilla, myös pakkaus–, merkintä– ja leipomokoneet ovat merkittävä osa yrityksen toimintaa.
– Uskomme, että pystyäkseen kilpailemaan kansainvälisesti suomalaiset yritykset investoivat koneisiin ja automaattilinjoihin jatkossakin paljon. Usein pakkaaminen on tuotannon pullonkaula, ja sen tehostaminen tuo yrityksille lukuisia etuja ja säästöjä, Mikko Sorsa sanoo.

Cortexilla on varsin monipuolinen valikoima edustuksia muun muassa Flowpack–, kutiste–, käärintä–, vanteutus– ja kotelointituotteista. Erityisesti viime mainittu on Sorsan mukaan voimakkaassa kasvussa.
– Kyseisissä ratkaisuissa on usein mukana myös merkintä – joko mustesuihku– tai tulostetun etiketin muodossa, Sorsa lisää.

Uusi automaattilinja tilattiin Tampereelle San Marinosta.

Mikko Sorsan luotsaamalla Cortexilla on tätä nykyä toimintoja sekä Espoossa että Tampereella.

 

Juttu julkaistu Pakkaus-lehdessä 3/2018

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua