Tilaa uutiskirje

Dolea tähtää pillimaailman huipulle

Dolea tähtää pillimaailman huipulle

Kun kuningatar Elisabeth II kielsi muovipillien käytön Englannin hovissa, avautui Mika Salomäen eteen näkymä potentiaalisesta markkinaraosta. Salomäki perusti kartonkipillejä valmistavan Dolea-startupin vuonna 2018, ja osui innovaatioineen hyvään saumaan: yrityksen kasvua on vauhdittanut muun muassa muovipillien asettaminen pannaan koko Euroopan alueella.

Euroopassa käytetään noin 30–40 miljardia juomapilliä vuodessa. Vielä muutama vuosi sitten valtaosa pilleistä valmistettiin muovista, joten pikaisella laskutoimituksella näistä olisi saanut kasattua miljoonia kiloja painavan muovivuoren. Ympäristöpolitiikkaa ohjaavat skenaariot tämän muovimäärän päätymisestä maailman vesistöihin auttavat ymmärtämään, miksi muovipillit on Euroopassa asetettu käyttökieltoon, vaikka tällaisten kauhuskenaarioiden toteutuminen onkin varsin hypoteettista.

Dolean perustaja ja toimitusjohtaja Mika Salomäki sekä liiketoiminnan kehitysjohtaja Toni Ahola ovat yhtä mieltä siitä, että kertakäyttömuovit kieltävän SUP-direktiivin valmistelutyö on ollut puutteellista. Siitä huolimatta he eivät halua tyrmätä sen tavoitteita.
– Direktiivi on selkeä kannanotto sen puolesta, että tilanteeseen on tarvittu muutosta. Yhteisen päämäärän tulisi olla ympäristön kannalta kestävien ratkaisujen etsiminen ja tulevaisuuden turvaaminen, Ahola toteaa.

Lastenkutsujen, pikaruokaravintoloiden ja baarien huvikäytön lisäksi juomapillejä käytetään laajalti muun muassa terveydenhuollossa ja hoiva-alalla. Ei siis ole perusteltua olettaa, että muovipillien käyttökiellon myötä pillien tarve häviäisi. Sen sijaan se on avannut tarpeen etsiä korvaavia vaihtoehtoja.
– Dolea-pillien vahvuuksia ovat kierrätettävyys ja biohajoavuus. Niiden valmistuksessa ei käytetä liimaa, eivätkä ne jätä ympäristöön mikromuoveja, Ahola kertoo. Kun tuotteeseen ei lisätä ylimääräisiä kemikaaleja, ne ovat turvallisia sekä käyttäjälle että ympäristölle.

Myös Euroopan ulkopuolella muovipilleistä ollaan yhä useammassa maassa luopumassa. Siinä missä eurooppalaista muutosta ajavat lainsäädäntö ja regulaatio, muualla uudistuksen taustalla vaikuttavat toisenlaiset voimat.
– Esimerkiksi Yhdysvalloissa useat kaupungit ovat kieltäneet muovipillien käytön, mutta voimakkaampi paine muutokseen tulee kuluttajilta, Salomäki sanoo.

Kippis menestykselle! Toni Ahola (vas.) ja Mika Salomäki iloitsevat Dolean saavutuksista. Lisää aluevaltauksia on myös luvassa.

Yhteistyökuvioita
Dolea-pillejä löytyy markkinoilta jo monessa yhteydessä. Suomalaiset foodservice-toimijat ovat ottaneet ne valikoimiinsa, ja valkoisia kartonkipillejä käytetään useissa kotimaisissa ravintolaketjuissa. Myös Hartwallin kanssa alkanut yhteistyö tuo lisävauhtia tuotantoon.
– Pelkästään Hartwallin volyymi on noin 700 000 pilliä vuodessa. Yhteensä se tekee 84 kilometriä pitkän pillijonon, Toni Ahola lainaa Hartwallin tiedotetta.

Yksi merkittävä kilpailuetu on Dolean kartonkipillien painatusmahdollisuus, jonka ansiosta pillit voidaan personoida painattamalla niihin esimerkiksi yrityksen tai tapahtuman logo. Ravintola- tai kuluttajakäytössä painatuksena taas voi toimia esimerkiksi drinkkiresepti.

Tänä keväänä Dolea ja Oy Anglo-Nordic Ab sopivat Muumi-printein kuvioitujen kartonkipillien jakelusta Pohjoismaissa. Myös muita lisenssisopimuksia on valmisteilla, ja niistä yritys lupailee lisätietoja tämän vuoden syksyllä. Dolea-pillien valmistus kuumasaumaamalla mahdollistaa korkealaatuisten kuvien painattamisen koko pillin pinnalle, ja printtipillien tuotantoon on tarkoitus panostaa jatkossa enemmänkin.

Tuotanto nousuun
lisenssivalmistuksella

Kartonkipillien kysyntä on kovaa ja tällä hetkellä Dolea myy kaiken, mitä pystyy tuottamaan. Paljon enemmänkin menisi, ja nyt konemyynnistä ja lisenssivalmistuksesta odotetaankin apua, jotta kasvavaan kysyntään voidaan vastata entistä paremmin. Dolea julkisti alkuvuodesta aloittavansa tuotantokoneiden myynnin ja mahdollistavansa näin pillien lisenssivalmistuksen maailmanlaajuisesti. Ensimmäiset koneet Dolea-nimellä ovat jo valmistuneet ja myyty puolalaiselle Straws 4 You -partnerille. Puolalaisen kumppanin tuotannosta merkittävä osuus on korvamerkitty Dolean asiakkaille.
– Startup-yrityksen ensimmäisenä aluevaltauksena ei ehkä ajattelisi olevan satojen tuhansien eurojen arvoisten koneiden rakentaminen ja myynti. Alussa saimmekin apua sopimusvalmistajilta ja ensimmäinen kone rakennettiin yhdessä Jometin kanssa, Mika Salomäki kertoo.

Nyt Dolea-nimellä valmistuneissa ja rakenteilla olevissa tuotantokoneissa käytetään Schneider Electricsin teknologiaa, ja konekauppoja hierotaan monessa suunnassa.
– Olemme testanneet pillimarkkinaa ensin koti-Suomessa. Hyvien kokemusten ja konemyynnin käynnistymisen myötä tähtäämme nyt muualle Eurooppaan ja sitä kautta USA:n ja Aasian markkinoille, Mika Salomäki avaa yrityksen suunnitelmia.

Dolea ja Oy Anglo-Nordic Ab ovat sopineet Muumi-kartonkipillien jakelusta Pohjoismaissa.

Uusia aluevaltauksia
Suomessa Dolealla on ollut kaksi toimipistettä: Hyvinkäällä elintarviketuotantoon soveltuvissa puhdastiloissa on valmistettu pillejä kotimaan markkinoille ja kehitetty tuotteita, ja Helsingin konttorilta hoidettu myyntiä. Lisäksi yrityksellä on myyntikonttorit Göteborgissa sekä Miamissa.

Tätä juttua kirjoitettaessa julkistettiin tieto Dolean ja Walkin yhteistyön alkamisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa Suomen-tuotannon siirtymistä Ylöjärvelle, Walki Plastirollin tiloihin sekä uuden tuotantolaitoksen käynnistämistä Garstangissa Iso-Britanniassa, missä pillien valmistus on tarkoitus aloittaa tulevana syksynä. Kyseessä on merkittävä aluevaltaus Dolealle, sillä Iso-Britannia on Euroopan suurin pillimarkkina; saarivaltiossa käytetään peräti 9 miljardia pilliä vuodessa.

Niin kotimaan kuin ulkomaidenkin markkinoilla on siis kysyntää muovipillejä korvaaville tuotteille. Dolea tavoittelee maailmanlaajuista tunnettuutta vastuullisten pillien ja tuotantokoneiden valmistajana, mutta pitää myös kilpailua tervetulleena.
– Laatua on tärkeä vaalia, jotta tarjolle saadaan turvallisia pillejä ja huonolaatuiset vaihtoehdot karsittua pois markkinoilta. Maailmaan mahtuu kyllä muitakin laatupillien valmistajia, Mika Salomäki toteaa.


Turvallisuus edellä markkinoille

Ruokavirasto muistutti kesällä 2021 pienten lasten vanhempia tarkkailemaan jälkikasvunsa pillien käyttöä, sillä juomien ja välipalatuotteiden mukana tulleiden paperipillien oli raportoitu aiheuttavan tukehtumisvaaran kuitumateriaalin pehmentyessä käytössä. Miten Dolean pillimateriaali käyttäytyy ollessaan pidemmän aikaa kosketuksissa nesteen kanssa?
– Pilleissämme käytetään Kotkamillsin dispersiopäällystettyä kartonkia, jonka ansiosta ne eivät pehmene samalla tavoin kuin monet paperipillit, kertoo Mika Salomäki. – Yksi myyntivalteistamme onkin juuri tuotteen turvallisuus.

Myös Pakkaus-lehdessä 3/2019 julkaistussa pillitestissä havaittiin materiaalin hyvä kestokyky – testiartikkelin voit lukea täältä.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 4/2022.

Comments are closed.