Tilaa uutiskirje

Elintarviketehdas pilottikoossa

Elintarviketehdas pilottikoossa

Kuluttajaymmärrys, tuotekehitys, tuotetietopalvelu, sopimusvalmistus, ravitsemustiedot. Kaikkiin näihin löytyy asiantuntemusta Foodwestin upouuden katon alta. – Meiltä saa koko paketin tuotekehityksestä pakkauksiin asti tai vaihtoehtoisesti tietyt osat siitä, esittelee toimitusjohtaja Karri Kunnas.

Foodwestin upouusi toimitalo kiiltelee uutuuttaan kesäauringossa Seinäjoen Roveksessa. Karri Kunnas ja kehitysjohtaja Kaisa Penttilä esittelevät ylpeinä keväällä 2020 käyttöön otettuja toimitiloja. Talon yläkerrassa on tiloja vielä tyhjänä odottamassa toiminnan laajentumista. – Myös tontilla on tilaa laajentaa, kunhan ensin valloitamme Suomen markkinat ja sitten maailman. Nyt kuitenkin panostamme siihen, että saamme omat puitteet kuntoon, kertoo yrityksen vetäjänä reilun kolmen vuoden ajan toiminut Kunnas.

Vierailijoille puitteet näyttävät olevan jo nyt tip-top-kunnossa ja ne tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet tuotekehitykseen ja -testaukseen. Tehtaassa on monia erilaisia prosessitiloja, näytöskeittiö sekä ammattilaislaitteilla varustettu tuotekehityskeittiö.

Tuotantotilat tekevät vierailijaan vaikutuksen: pienehköjä teollisen mittakaavan laitteita ja linjastoja on kaikenlaiseen elintarviketuotantoon, kehittämiseen ja testaukseen – vaihtoehtoja on myös pakkaamiseen.
Henkilökunnassakin on variaatio osaamista. Töitä tekemässä on elintarvikeinsinöörejä ja -valmistajia, elintarviketieteilijöitä ja restonomeja. – Hyvä setti ihmisiä erilaisilta koulutustaustoilta, joilla on tuotekehitysosaamista. Kokeneiden työntekijöiden rinnalla on nuorta, nälkäistä porukkaa, kehuu Karri Kunnas.

Kaisa Penttilä ja Karri Kunnas.

Ei sokkona markkinoille
Moni ei tule ajatelleeksi, mitä on tapahtunut ennen kuin kuluttaja pääsee ostamaan uutuusruokia kaupan hyllyltä. Kun jokin ruokainnovaatio tai jo olemassa olevan tuotteen kehityskokeilu on todettu koekeittiössä hyväksi tai on vasta idea-asteella, tuotetta ei voida alkaa suoraan suin päin tuottaa tai usein edes kokeilla ruokatalon suurilla tuotantolinjoilla, koska pienet koeajot sotkisivat tehtaan tuotantoaikataulut. Pienemmällä yrityksellä taas ei ehkä ole sopivia laitteistoja valmiina.

Tähän väliin astuu Foodwest, jossa innovaatioita voidaan ensin kehittää ja sen jälkeen kokeilla tuotantoa ennen varsinaisen tuotantopäätöksen tai mahdollisten laiteinvestointien tekemistä. Tuotteiden valmistusta ja pakkaamista voidaan Seinäjoella pilotoida pienimuotoisesti, mutta kuitenkin tuotantomittakaavassa.

Laitteet pyörien päällä
Foodwestin tilat ja linjastot ovat muunneltavia. Koska kaikki koneet ovat pyörien päällä, niitä voi siirtää tiloista toiseen. Laitteista saadaan rakennettua juuri sellainen linjasto, jollainen kulloinkin valmistettavalle tuotteelle tarvitaan.

Kaikki tilat ovat myös rajattavissa toisistaan. Tiloissa voidaan rajata jonkin allergeenin käyttö tiukasti tietylle alueelle ja siten varmistaa, ettei allergeeneja kulkeudu tuotteisiin, johon ne eivät kuulu. Näin voidaan varmistaa myös gluteenittomuus.

Myös asiakkaat on helppo ottaa vastaan tilaan, joka voidaan rajata täysin yrityksen muista tiloista ilman että muu toiminta häiriintyy.

Pienen mittakaavan tuotantolaitteet
Foodwestin mittakaavan laitteet sopivat 1 000–10 000 kilon erien tuotantoon, sadoista pakkauksista aina kymmeniin tuhansiin valmiisiin tuotteisiin.
– Massatuotantoon laitteet eivät sovi, mutta pienemmän tuotteen sopimusvalmistukseen kylläkin, kertoo Kaisa Penttilä. Sokkona tuotetta ei siis tarvitse tuoda markkinoille, kun koe-erä on mahdollista tuottaa ensin kuluttajien arvioitavaksi.

Koneet ja laitteistot sopivat sekä nestemuotoisten että kuivatuotteiden valmistukseen. Täällä on esimerkiksi tuotannolliseen toimintaan soveltuva ekstruuderi, nesteannostelulinja, makkararuisku ja pakkauskoneita. Nesteannostelulaitteet on varta vasten räätälöity sopimaan Foodwestin tarpeisiin, koska käyttöön haluttiin sellainen linja, joka sopii täyttämään eri kokoisia ja muotoisia pulloja ja astioita.

Nesteannostelulinjalla voidaan pullottaa erikokoisiin pulloihin tai rasioihin esimerkiksi valmisruokia, ja pussipakkauskoneella itsestään seisoviin pusseihin. Pakkausvaihtoehtoja ovat muun muassa rasiat, pussit, pikarit, lasipullot, muovipullot ja -kanisterit. Myös etiketöinti- ja sleeveröintilaitteet ovat käytössä lasi- ja muovipulloille. Päiväykset tuotteisiin saadaan merkittyä merkintälaitteistolla.

Kaikki muutkin linjastojen moduulit on huolella testattu ennen niiden viimekeväistä käyttöönottoa.

Toiminta on käynnissä kahdessa vuorossa, ja sesonkiaikana käyttöön voidaan ottaa myös yövuoro. Kuva: Foodwest.

Kuivia tuotteita prosessoidaan ekstruuderilla. Se soveltuu esimerkiksi uusien kasviproteiinituotteiden kehitykseen, samoin kuin snacksien ja murojen valmistukseen.
– Melkein mikä vaan asiakkaan toive pakkausmuodosta voidaan toteuttaa tai jos erityistä toivetta ei ole, ehdotamme osana tuotekehitystä sellaista. Autamme aina, jos asiakas niin toivoo, Karri Kunnas sanoo.

Ainoastaan tölkitysvaihtoehto puuttuu, mutta tölkitettävä neste voidaan valmistaa täällä. – Ja jos jotakin muuta pakkauslinjastoa ei ole, menemme asiakkaan tiloihin tekemään koe-erät, Kaisa Penttilä huomauttaa.

Asiakas joko toimittaa pakkaukset koe-eriä varten itse tai ne hankitaan asiakkaan puolesta.
– Joskus asiakas valitsee pakkauksen hinta edellä, joskus taas ympäristöasiat painavat enemmän. Meillä ei ole pakkauksille hovitoimittajaa, vaan aina valitaan sellainen, joka asiakkaalle ja kyseiselle tuotteelle sopii parhaiten. Tapaamme paljon suomalaisia pakkaustoimittajia, Kunnas toteaa.

Apua on tarjolla myös lailla säänneltyjen pakkausmerkintöjen hallintaan. Täällä ne osataan ja lisäksi pystytään laskemaan pakkauksiin merkittävät ravintoarvot.

Kehitys on luottamuksellista
– Aika monen tuotteen kehityksessä olemme olleet mukana. Osa täällä kehitetyistä tuotteista on salaisia ja luottamuksellisuus onkin Foodwestin toiminnassa tosi tärkeää. Yhteistyöhön kuuluu, että emme kerro mitään tietoja tuotteista ilman lupaa, kertoo Kaisa Penttilä.

Osa asiakkaista haluaa ymmärrettävästi pitää kiinni omasta brändistään, mutta monet kertovat avoimesti yhteistyöstään Foodwestin kanssa. Täällä on kehitetty muun muassa Härkis, Maitokolmion proteiinivanukkaat ja sopimusvalmistetaan muun muassa Kyrö Distilleryn Dairy Cream -kermalikööri sekä lukuisia muita.

Tuotteita kehitetään myös vientimarkkinoille. Muun muassa USA:an rantautunut The Long Drink Companyn lonkero on saanut vetoapua Foodwestistä.
– On ollut hienoa olla mukana Amerikan lonkeron tuotekehityksessä, joka alkoi noin vuosi ennen tuotteen lanseerausta. Koska vesi ja ginikin ovat USA:ssa eri makuisia kuin Suomessa, on Atlantin yli lennätelty lukuisia tuotenäytteitä puolin ja toisin kunnes päästiin hyvään lopputulokseen. Nyt tuotteen markkinointiin on valjastettu tuttuja NHL-jääkiekkokasvoja, Karri Kunnas kertoo.

Kuluttaja on päättäjä
Yrityksen koekeittiöissä on mahdollista järjestää vaikkapa ideamyllypäiviä, jossa asiantuntija tulee sparraamaan yrityksen tuotekehitysporukkaa.
– Oma strategiatyö voi olla juuttunutta, ja ideointipäivänä voidaan miettiä, mille aivan uusille tuotteille olisi kapasiteettia. Vaikka jälkiruualle? ehdottaa Kunnas.

Loppuun viety tuotekehityskään ei uudelle elintarvikkeelle läheskään aina riitä. Kuluttaja on se, joka loppupeleissä päättää mitkä tuotteet ovat tulleet kaupan hyllyille jäädäkseen. Kuluttajaymmärrys onkin tärkeä osa Foodwestin palveluita. Markkinatutkimusten tekemistä varten Foodwestillä on toimintoja myös Helsingissä ja Tampereella.

Tilat on suunniteltu siten, että ne voidaan eristää toisistaan. Tällä hallitaan muun muassa allergeeneja. Kuva: Foodwest.

Tuotteita testaa kuluttajapaneeli, joka kertoo mielipiteensä kehitteillä olevista tuotteista. Tärkeä työkalu on myös Omenakoriksi ristitty verkkoyhteisö, joka kerää tietoa esimerkiksi perheiden ruuanlaitosta ja terveellisyyskäsityksistä ja tulkitsee näitä tietoja tuotekehityksessä. Markkinatutkimuksiin myös värvätään kuluttajia, muun muassa kauppakeskus Kaaressa Helsingissä.
– Tutkijamme ymmärtävät kuluttajan elintarvikekäyttäytymistä ja markkinatutkimukset räätälöidään ratkaisemaan kunkin asiakkaan ongelma. Usein tavoitteena on selvittää, millaisia haasteita kuluttaja kohtaa ja millaisilla ratkaisuilla niitä voitaisiin korjata. Tutkimuksen tekemisen lisäksi suosittelemme jatkotoimenpiteitä, Kunnas sanoo.

Uuden tuoteidean mahdollisuuksia markkinoilla kannattaakin testata kuluttajilla jo ennen varsinaisen tuotekehityksen aloittamista tai ainakin aivan alkuvaiheessa, jotta tuotekehitystä saadaan suunnattua alusta lähtien oikeaan suuntaan. Tutkimuksen avulla selvitetään uuden tuotteen houkuttelevuutta ja etsitään potentiaalisimpia käyttäjäryhmiä.

Mahdollista on testauttaa myös ennen pakkausuudistuksen tekemistä kuluttajilla erilaisia pakkausratkaisuja, ja hankkia tietoa pakkausvaihtoehtojen käytettävyydestä, toimivuudesta tai visuaalisesta ilmeestä.

Myös kuluttajan valintatilannetta kaupassa voidaan tutkia.
– Kuluttajatutkimukset antavat vahvan signaalin yrityksen johdolle siitä suunnasta, mihin tuotekehityksessä kannattaa mennä, Karri Kunnas sanoo.

Foodwestissä voidaan selvittää myös toimialaa yleisesti kiinnostavia aiheita. Tällaisia tutkimuksia on toteutettu muun muassa on-the-go -syömisestä, kasvisruuan kasvusta sekä kuluttajien suhtautumisesta hyönteisruokaan.


Suomalainen menestysresepti

Paitsi uusien toimitilojen siivittämänä, Foodwest hakee kasvua myös näkyvyydellä. Yhteistyötä tehdään jo toista tuotantokautta pyörineen ”Suomalainen menestysresepti” -ohjelman kanssa, jossa elintarvikealan yrittäjät kehittivät kameroiden edessä uutuustuotteita.

Ohjelman loppukilpailuun päässeet tuotteet on kehitetty Foodwestissä ja yrityksen tutkimusjohtaja Suvi Luoma näkyi ohjelman joka jaksossa yhtenä kilpailun tuomareista. Viime vuonna ohjelman voittajatuote Boltsi-siemenpyörykkä kehitettiin täällä, ja se lunasti ohjelman nimen mukaisen tavoitteen ja oli S-ryhmän viime vuoden eniten myyty uutuustuote.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 56/2020.

Comments are closed.