Tilaa uutiskirje

Erik Lindroth, Tetra Pak: Kaikki nesteet kartonkiin

Erik Lindroth, Tetra Pak: Kaikki nesteet kartonkiin

Tetra Pakin kehittämän nestepakkauskartongin käyttö kasvaa vauhdikkaasti varsinkin Aasiassa. Nestepakkauskartonki on ekologinen materiaali, joka voidaan valmistaa kasvipohjaisista raaka-aineista. Siihen voidaan pakata hyvin monenlaisia ruokatuotteita.

Tetra Pak on kartongista elintarvike- ja juomapakkauksia valmistava kansainvälinen suuryritys. Tetra Pak on ollut aina alansa edelläkävijä. Nyt yritys kehittelee uusia kiertotalouden mukaisia käytännöllisiä ja tyylikkäitä pakkauksia nesteille ja sosemaisille ruokatuotteille.

Yrityksen Pohjoismaiden ympäristöjohtaja Erik Lindroth kertoo, että Tetra Recart -pakkaus voi korvata lähes kaikki säilyketölkit. Innovaatio on nopeiten kasvava tuote yrityksen toimialalla.

Lindroth on työskennellyt Tetra Pakilla yli neljännesvuosisadan ja ollut ympäristöjohtajana vuodesta 2008. Hän tietää, että biotalous tulee olemaan EU:ssa merkittävä työllistäjä.

Kaikki nesteet kartonkiin!
Nestepakkauskartonki on jatkuvasti kehittyvän yrityksen lippulaiva. Tetra Pak on sijoittanut paljon rahaa sen ja muiden ekologisten pakkausten kehittelyyn.

Uusi tuote toimii:
– Kaikki nesteet voidaan pakata nestepakkauskartonkiin. Tetra Recartiin voidaan pakata lähes kaikkea sitä, mikä aikaisemmin on ollut kaupan hyllyillä perinteisessä metallitölkissä – esimerkiksi tomaattisäilykkeet, pavut ja lemmikkieläinten ruoka, myös viini. Tetra Recart on loputtomien mahdollisuuksien pakkaus, kertoo Lindroth.

Nesteitä ja nestemäisiä tuotteita sisältävät kartonkipakkaukset tarvitsevat muovia, jotta niihin voidaan pakata myös nesteitä ja nestemäisiä ruokatuotteita. Kasvipohjainen kartonki, jonka muovi on kasvipohjaista, tarjoaa uuden vaihtoehdon ruuan ja juomien pakkaamiseen. Kasvipohjainen muovi voidaan valmistaa esimerkiksi sokeriruo´osta.
Nyt asiakkaat toivovat yhä enemmän myös juomavettä pakattavaksi kasvipohjaisiin pulloihin ja pakkauksiin. Kasvipohjaiset muovit tulevat olemaan iso trendi.

Hiilijalanjälki puolittuu
Tetra Pak kiittelee Valiota:
– Valio oli maailman ensimmäinen yhtiö, joka toi markkinoille kokonaan uusiutuvista raaka-aineista valmistetut harjakattopakkaukset. Valio on edelleen kehityksen kärjessä, sanoo Lindroth.
Kasvipohjaisten pakkausten pilotointi aloitettiin Valiolla vuonna 2015 laktoosittomista tuotteista ja luomutuotteista. Aluksi harjakattoiset kasvipohjaiset pakkaukset valmistettiin Ruotsissa, nykyisin Suomessa.

Siirtyminen kokonaan kasvipohjaisiin harjakattoisiin pakkauksiin on ollut merkittävä ympäristöteko. Se vähentää riippuvuutta fossiilista raaka-aineista eli öljystä, ja säästää luonnonvaroja. Kasvipohjaisen pakkauksen, jossa on myös kasvipohjainen korkki, hiilijalanjälki on alle puolet tavallisesta korkillisesta pakkauksesta.

Valio valmistaa joka vuosi noin 250 miljoonaa maito-, piimä-, kerma- ja jogurttipakkausta. Kun tavallinen pakkaus vaihdetaan kasvipohjaiseen, pakkauksista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä vähenee 3 140 tonnia.

Sillä määrällä voisi Valion oman ilmoituksen mukaan ajaa yli 10 000 kertaa Helsingistä Kittilään ja takaisin tai lämmittää noin 500 öljylämmitteistä omakotitaloa.

Kuva: Tetra Pak

Helppo kierrättää
Kartongin kierrätysprosessi on melko yksinkertainen. Kartongin eri materiaalit erotetaan toisistaan veden ja ison ”blenderin” avulla. Tällöin kartonki, kasvipohjainen muovi ja alumiinikerrostumat erotetaan toisistaan mekaanisella tavalla.

Kartonkijätteestä tehdään sitten ajallaan esimerkiksi paperihylsyjä, kananmunakennoja, paperikasseja ja kartonkilaatikoita.

Muovijätteestä osa hyödynnetään energiana ja osasta tehdään uusia muovituotteita. Alumiinijätteestä puolestaan valmistetaan uusia metallituotteita. Kierrätys siis toimii.

Ekologiset pillit
Lindroth uskoo, että paperiset pillit ja ympäristöystävälliset pakkausten kannet esimerkiksi kahvikupeissa tulevat olemaan pakkausmaailmassa yksi tärkeä kehityskohde ja myös kuluttajien vaatima ja toivoma asia. Tetra Pak ehtikin lanseerata koko maailmassa ensimmäisenä kartongin jalostajana markkinoille paperista tehdyn juomapillin.

Nyt aluksi pilliä on saatavilla kahteen pieneen juomatölkkiin, jotka ovat aseptisia pakkauksia. Paperipilli toimii hyvin ja täyttää kansainväliset ruokaturvamääräykset.

Tetra Pak ei ole hakenut tuotteelle patenttia ja se tarjoaa innovaatiotaan kaikille paperipillien käytön lisäämiseksi nopeasti. Pilli on valmistettu FSC-sertifioidusta paperista, ja se voidaan kierrättää muun pakkauksen mukana.
– Uskon, että pian tulee olemaan paljon pakkauksia, joissa on nykyistä enemmän paperia ja entistä vähemmän muovia. Hiilijalanjäljen pienentäminen on tärkeää. Ilmastonmuutos kuuluu vastuulliseen yritystoimintaan.

Suurin kasvu Aasiassa
Tetra Pak myy vuositasolla maailmanlaajuisesti noin 190 miljardia kartonkipakkausta. Määrä on kasvanut tasaisesti vuosittain. Volyymikasvu tulee tällä hetkellä pääasiassa Aasian markkinoilta.

Kuluttajien käsityksiä on selvitetty Tetra Pakin kuluttajakyselyssä. Suomalaisista 71 prosenttia pitää nestepakkauskartonkia ympäristön kannalta hyvänä pakkausmuotona.

Tanskassa kuluttajien käsitys on kriittisin. Siellä vastaajista vain 42 prosenttia antoi kannatuksensa kartongille. Vastaavasti kierrätys on Tanskassa kuluttajalle hieman vaativampaa kuin esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa.

Suomalaisten pakkauskartonki kierrätetään lähes 90-prosenttisesti.

Teollisuuden ja kaupan pakkauskartongit palaavat kiertoon lähes kokonaan. Kuluttajapakkauksistakin kierrätyksen kautta uusiokäyttöön tulee noin puolet kartongeista.

Kuluttajapakkauksia kerättiin viime vuonna 50 000 tonnia. Kaikkiaan Suomessa tulee markkinoilta noin 370 000 tonnia pakkauskartonkeja, joista 70 000 tonnia hyödynnetään polttamalla ja loput kierrättämällä. Yrityspakkausten osuus kokonaismäärästä oli 250 000 tonnia.

Ruotsi kierrättää innolla
Ruotsi on Tetra Pakin asiantuntijoiden mukaan kierrätysmaana melko samanlainen kuin Suomi.

Kartonki kerätään talteen sekä keräyspisteissä että kadunvarsipisteissä – tarkoitus on helpottaa kuluttajan mahdollisuuksia kierrättää suoraan kotiovelta. Kuluttajat ovat naapurimaassa hyvin ympäristötietoisia.

Lindroth kertoo, että kartonkien kierrätys on käytössä kaikissa Euroopan maissa tavalla tai toisella. Euroopassa 25 kierrätysyritystä huolehtii pakkausten kierrosta takaisin käyttöön.

3 kysymystä

Erik Lindroth kertoi Tetra Pakin ympäristötavoitteista PackSummit-tapahtumassa Lahdessa lokakuussa.

Mikä on suosikkipakkauksesi?
Suosikkipakkaukseni on Tetra Recart, joka on purkkiruuille sopiva kartonkipakkaus. Se on suosikkini, koska se on helppokäyttöinen. Työskentelin ennen tiimissä, joka kehitti ja lanseerasi Tetra Recartin 15 vuotta sitten.

Mistä pakkauksesta et luovu?
En luovu yksinkertaisista paperikasseista, kannan niissä ruokaostokset kaupasta kotiin ja myös säilytän niissä tavaraa. Paperikassin voi käyttää uudelleen ainakin 15–20 kertaa. Kun se tulee elinkaarensa päähän sen voi käyttää vielä kerran ja viedä siinä lehdet paperinkeräykseen.

Miten kierrätät?
Lajittelemme pakkaukset kotona viiteen jakeeseen: paperit, muovit, metallit, kirkkaat lasit ja värilliset lasit. Meillä Lundissa on talokohtaiset keräysastiat, mutta myös aluekohtaisia keräyspisteitä. Myös toimistolla kaikki lajittelevat pakkauksensa näihin jakeisiin. Täytyy elää niin kuin opettaa!


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 7/2019.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua