Tilaa uutiskirje

Finnvacum – Ruokapakkaamisen linjoilla

Finnvacum - Ruokapakkaamisen linjoilla

Finnvacum on muuttanut upouusiin, yrityksen tarpeisiin räätälöityihin toimitiloihin Sipooseen Söderkullan teollisuusalueelle. Rakennuksen ulkopuolelle asti näkyy yrityksen ylpeys ja ilo: ensimmäisen kerroksen demo- ja showroom-alue, jossa asiakkaat voivat käydä tutustumassa koneisiin ja linjastoihin. – Laitteita on esillä pienen elintarviketehtaan verran, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Christer Weckström.

Sipoon kunta kaavoitti muutama vuosi sitten Söderkullan teollisuusalueen Hiekkamäentielle jatkoa ja tien päähän tontin Finnvacumille. Näin Sipoo sai elintarviketeollisuuden tuotanto- ja pakkauskoneiden maahantuontiin, markkinointiin ja huoltoon erikoistuneen yrityksen takaisin omaan kuntaansa. Yritys toimi aiemmin Östersundomissa, jonka osoitteen postinumero vaihtui kymmenen vuotta sitten toteutetun kuntaliitoksen yhteydessä Sipoosta Helsingin puolelle. – Nyt yrityksen kaikki toiminnot on saatu saman katon alle juurilleen Sipooseen, toimitusjohtaja Christer Weckström kertoo tyytyväisenä.

Ahkerassa asiakaskäytössä
Kuluttajien kauppakassit täyttyvät lihatuotteista, leikkeleistä, juustoista, valmisruuista, salaateista tai vegetuotteista, joka on pakattu vakuumiin tai muunnellun ilmakehän MAP-pakkauksiin. Melkeinpä voisi väittää, että jokaisessa suomalaisen kaupasta kotiin kantamassa ruokakassissa on lukuisia tuotteita, jotka on valmistettu tai pakattu Finnvacumin toimittamilla laitteilla yrityksen toimittamiin pakkauksiin.

Finnvacumin maahantuomat ja markkinoimat elintarvikkeiden käsittelykoneet ja pakkauslinjastot on nyt saatu näyttävästi esille uuden rakennuksen demoalueelle. Alue on ollut valmistumisestaan asti ahkerassa käytössä, kun muun muassa elintarviketeollisuuden prosesseja, siivutusta, punnitsemista, laadunvarmistamista, pakkaamista tai etiketöintiä tarvitsevat asiakkaat ovat päässeet tutustumaan laitteisiin, näkemään ne ja koekäyttämäänkin tarvittaessa. Yrityksen asiakkaina on kaikenkokoisia, niin isoja, keskisuuria kuin ihan pieniäkin suomalaisia elintarvikealan toimijoita. Pieni osa yrityksen liikevaihdosta, noin viisi prosenttia, tulee elintarvikealan ulkopuolelta. Ilmatiivistä pakkaamista tarvitaan elintarvikealan lisäksi esimerkiksi lääketeollisuudessa.
– Edustamme alan johtavia merkkejä. Laitteet tulevat Keski-Euroopasta, Japanista ja Yhdysvalloista, luettelee Christer Weckström. – Suhteet vakuumikammio-, pussinsuljenta-, nauhakammio, syväveto-, rasiansuljenta-, kulhopakkaus- ja flowpack-koneita valmistaviin päämiehiimme ovat pitkäaikaisia ja tärkeitä.

Ensimmäisen kerroksen demo- ja showroom-tiloissa asiakkaat pääsevät tutustumaan laitteisiin ja linjastoihin.

Linjastot ja laitteet pyritään kokoamaan omassa toimitiloissa ennen niiden toimittamista asiakkaille – uudessa talossa tällaisille toiminnoille on hyvin tilaa joko demoalueella tai taempana verstaan puolella. Linjastojen kokoamisella etukäteen saadaan varmistettua niiden toimivuus ennen kuin laitteet asennetaan lopulliseen määränpäähänsä eli asiakkaan tuotantotiloihin, joissa usein joudutaan toimimaan keskellä käynnissä olevaa elintarviketuotantoa.

Ei pelkkiä koneita
Koska pakkauskoneet ja -materiaalit muodostavat kokonaisuuden, yritys toimittaa myös materiaalit kaikkiin edustamiinsa pakkauskoneisiin: ala- ja yläkalvot, kulhot ja alustat sekä etiketit ja tarvikkeet. Oma vakuumipussituotanto valmistaa erikokoisia pusseja ja määriä tarpeen mukaan.
– Asiakkaat haluavat, että yksi toimittaja ottaa vastuun koko linjaston kokonaisuudesta, yrityksen laite- ja konetoimituksista vastaava tuotepäällikkö Kalle Forss sanoo.
– Ja kun myös materiaalit tulevat samasta yrityksestä, vastuu niidenkin toimivuudesta linjastolla on samalla toimijalla, jatkaa talouspäällikkö ja materiaalitiimin vetäjä Stefan Kämpe. Näin vältytään ongelmilta yhteensopivuudessa ja vastuun pallottelusta mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Finnvacum on siis myös materiaalitukkuri. Yrityksessä on isot varastot materiaaleja varastossa, joka sekin on saman uudisrakennuksen katon alla. Asia on arvossaan erityisesti nyt, kun materiaalien saatavuus on vaikeutunut. Palvelua on myös se, että Finnvacumista voi tilata pieniäkin eriä pakkauksia tarpeen mukaan.

Materiaalimyynnistä koostuu lähes puolet yrityksen yli 30 miljoonan euron liikevaihdosta. Liikevaihto on ollut nousussa nyt korona-aikana, kun kuluttajat syövät enemmän kodeissaan ja pakkauksia tarvitaan enemmän.

Kaikki varastopaikat ovat materiaaleja täynnä, esittelevät Christer Weckström, Kalle Forss ja Stefan Kämpe.

Palvelu on sana, joka vilahtelee Weckströmin puheessa usein. – Se on avainjuttumme – emme toimita vain pelkkiä koneita vaan kuuntelemme ja joustamme. Suomi on pieni markkina, täällä on toimittava joustavasti ja tarjottava vaihtoehtoja, hän sanoo.

Huolto- ja asennuspalvelu on korvaamaton osa konemyyntiä. Huoltotiimi koostuu 16 teknikosta, jotka ovat konetyypin mukaan koulutettuja asiantuntijoita.
– Meillä on Suomen laajin tämän alan huolto-organisaatio, se on ollut strateginen päätös sinänsä rajatulla elintarvikemarkkinalla. Kun asiakkaalle tulee ongelmia, pääsevät asentajamme nopeasti paikalle, Christer Weckström sanoo. Huollon asentajat koulutetaan päämiesten toimesta.

Huollon työntekijät ovat yleensä tien päällä asiakasyrityksissä, mutta koska Finnvacum ottaa myös vanhoja laitteita vaihdossa vastaan, niitä huolletaan Sipoon toimitiloissa uudelleenmyyntiä varten. – Tällä paikataan huollon kysyntäpiikkejä, sanoo Kalle Forss.

Perusteellisen kunnostuksen jälkeen laitteella on vielä paljon toimintavuosia jäljellä ja käytetyn koneen hankinta on edullisempana investointina hyvä vaihtoehto monelle pienelle tai aloittelevalle yritykselle.

Mukana asiakkaan kasvussa
Usein pieni asiakas kääntyy Finnvacumin puoleen ensimmäiseksi silloin, kun tarvitsee tuotteelleen pakkauksen. Vähitellen toiminnan laajentuessa aletaan kaivata myös laitteistoa: kammiokonetta, vakuumipakkauslaitteita tai flowpackia.
– Jos me toimimme joustavasti ja nopeasti eli palvelemme hyvin, toivomme että asiakas muistaa tämän, kun kasvaa isommaksi, Weckström kiteyttää yrityksen asiakkuusfilosofiaa. – Pakkauksia pystytään toimittamaan myös pieniä määriä ja nopeallakin aikataululla.

Tärkeää kasvaville ja isoillekin suomalaisille elintarvikealan yrityksille on laitteistojen monipuolisuus.
– Sarjat ovat suomalaisissa yrityksissä pieniä ja tuotteita on paljon. Laitteistojen on siis sovittava monenlaisten tuotteiden pakkaamiseen.

Kestävää kehitystä ei voi ohittaa
Myös kestävä kehitys on vahvasti mukana Finnvacumin arjessa. Asiakkaat miettivät pakkaustensa ympäristöystävällisyyttä ja kierrätettävyyttä – muovin kulutuksen vähentäminen, ohentaminen, keventäminen ja kierrätys on ajankohtaista ja kaikki toimet näiden edistämiseksi ovat kannatettavia. Yritys onkin tiiviisti kartalla pakkausmateriaalien kehityksessä. Kotimaan lisäksi ratkaisuja etsitään muualta maailmasta.

Yritys voitti Lidlin järjestämän Pakkaustarinoita-kilpailun viime vuonna viipaleleikkeleille ja -makkaroille tarkoitetulla pakkausratkaisullaan. Voittoisa pakkaus on tehty monomateriaalista, josta saadaan valmistettua tiiviitä suojakaasupakkauksia.
– Parhaimmillaan pakkaustapaa vaihtamalla saadaan pakkausmateriaalin määrää vähennettyä jopa 70 prosentilla, mutta vähentämisen ei pidä olla ainoa tavoite. Jos kierrätettävyys on tavoitteena, voidaan joskus joutua vähän lisäämään materiaalin määrää, että saavutetaan monikerrosmateriaalia vastaavat ominaisuudet, sanoo pakkausratkaisua työstänyt Stefan Kämpe.

Monikerroslaminaatit, joita nykyisin pääosin käytetään, ovat vaikeammin kierrätettävissä. Monomateriaalista valmistettu muovipakkaus sen sijaan on 100-prosenttisesti kierrätyskelpoinen. Monomateriaaliratkaisulla tiivistä suojakaasupakkausta ei ole aiemmin ollut mahdollista toteuttaa. Pakkaustarinoitakilpailun voittoisaa ratkaisua työstettiin Finnvacumissa yhteistyössä laite- ja materiaalitoimittajien kanssa.

Näiden läpimurtoa tekevien materiaalien pitää toimia koneilla eli koko paketti pitää saada kuntoon. Finnvacumissa tutkitaankin kaupan tarjonnan pakkauksia tarkalla silmällä. Kuluttajapakkausten kierrätysasteen nostamiseksi suositellaan monomateriaalista valmistettuja pakkausratkaisuja. – Materiaaliratkaisuja monikerroslaminaattien korvaamiseksi löytyy sekä polypropeeni- että polyeteeniversioina. Kaikkia näitä ei vielä kierrätysprosessissa saada lajiteltua, mutta eiköhän sekin jollain aikavälillä kehity vastaamaan tarpeita, Stefan Kämpe sanoo.


3 kysymystä - Christer Weckström

Mikä on suosikkipakkauksesi?
Suosikkini on leikkeletuotteiden uudelleensuljettava flowpack. Olemme Finnvacumissa testailleet jo tämäntyyppisiä, ajan hengen mukaisia pakkauksia, jonka uskomme lyövän pian läpi.

Mistä pakkauksesta et luovu?
Suosikkini on jauhelihan flowpack-pakkaus. Se on vaan niin hyvä käytössä, vähentää tarvittavan muovin määrää 75 prosentilla verrattuna entiseen ratkaisuun ja vie vain vähän tilaa roskakorissa. Sekä tietysti perinteinen vakuumipussi, joka tänä päivänä valmistetaan myös monomateriaalista.

Miten kierrätät pakkaukset?
Muovit, sanomalehdet ja muut jakeet viedään kotoa lähikaupan pihalla olevalle ekopisteelle. Tunnustan kuitenkin, että meillä pakkausten lajittelu aikoinaan lähti vaimon aloitteesta.


Finnvacum Oy:n juuret ovat vuodessa 1965, jolloin yrityksen perustaja, nykyisin hallituksen puheenjohtajana toimiva Gunnar Forss aloitti toimitusjohtajana saksalaisen elintarvike- ja tyhjiöpakkausteknologian yrityksen Suomeen perustamassa tytäryrityksessä, Oy Suomen Union Verpackungs Ab:ssä. Finnvacum Oy Ab perustettiin vuonna 1983.

Toimintavuosiensa aikana Finnvacum on kasvanut 50 henkilöä työllistäväksi yritykseksi. Yrityksellä on toimipiste myös Ruotsissa, jossa työskentelee 15 henkilöä. Ruotsin liikevaihto on tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 2/2022.

Comments are closed.