Tilaa uutiskirje

Fredman tuo digitalisaation keittiöön

Digitalisaatio tuli keittiöön

Espoolainen Fredman Professional Kitchen Oy kehittää elintarvikepakkausalaa digitalisaatiota entistä paremmin hyödyntävään suuntaan. Kun ammattikeittiöasiakas tuo laatu- ja omavalvontajärjestelmänsä Fredmanin digitaaliseen toimitusketjuun, pakkauksen valinta ei enää tapahdu pakkaustuotannon, vaan asiakkaan todellisen tarpeen ehdoilla. 

Digitalisaatio mahdollistaa myös pakkausalalla entistä tiiviimmän, reaaliaikaiseen tietoon perustuvan yhteistyön pakkausten valmistajan ja asiakasyrityksen välillä. Tietämystä ja hyvää ammattiosaamista on toki ollut ennenkin, mutta sen oikea-aikainen jakaminen ja siirtyminen yhteistyöprosessiin ei aina ole toteutunut sen enempää pakkaus- kuin muussakaan teollisuudessa.

_ Meillä on sukuyhtiössä pitkät juuret pakkaustuotannosta, joka aluksi oli metsäteollisuustuotteiden jatkojalostusta. Tuotantolähtöisyys oli vallitsevaa teollisuuskulttuuria Suomessa aivan viime aikoihin asti. Nyt kun digitalisaatio tarjoaa kaikki mahdollisuudet todelliseen asiakaslähtöisyyteen, päätimme tarttua näihin mahdollisuuksiin, kertoo Fredman Group -sukuyhtiön nykyinen hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman.

Strategiamuutos on parin vuoden takainen, ja sen yhteydessä strategia käännettiin Peter Fredmanin mukaan päälaelleen. Kuvaavaa on se, että aiemmin yhtiön myymät tuotteet koostuivat noin 150 tuoteryhmästä; nykyään tuoteryhmiä on neljä. Muutoksen jälkeen tuotteet on jaettu ruoan valmistusta, säilytystä ja kuljetusta sekä keittiön puhdistamista tukeviin tuotteisiin.

_Nyt materiaali määrittyy asiakkaan tarpeesta, eikä materiaalin valinta ole yrityksellemme olennainen paitsi sitä kautta, että asiakas saa ratkaisun, johon hän voi olla tyytyväinen, Peter Fredman sanoo.

Prosessit yhteisiksi

Peter Fredmanin isä Christian Fredman perusti Peter ja hänen veljensä Clas Fredmanin nyt jatkaman perheyrityksen vuonna 1997. Tätä oli edeltänyt työskentely Ahlströmin-konsernin palveluksessa pakkausliiketoimintaa edistämässä. Christian Fredman oli myynyt kertakäyttöastioita maahantuovan yrityksensä Ahlströmille kreivin aikaan, kaksi kuukautta ennen Suomen syöksymistä vuosisadan lopun syvään lamaan. Yrittäjätaival jatkui Suomen toivuttua lamasta, jolloin Fredmanit olivat laman mittaisen tauon jälkeen itsenäisiä yrittäjiä.

Christian Fredmanin pioneerityön ansiosta Eskimo-pakkaukset olivat jo 1980-luvulla tunnettu kuluttajabrändi, mitä se osana Fredman Groupin toimintaa on edelleen.

_ Kun muutama vuosi sitten vaihdoimme strategiamme eli teimme niin sanotusti Eskimokäännöksen, huomasimme ettei se, mikä toimii kuluttajamarkkinoilla, välttämättä toimi ammattilaisten parissa. Tarvitsimme toisenkin brändin, jota lähdimme kehittämään muun muassa edellä mainitun tuoteryhmien uusjaon pohjalta, Peter Fredman selvittää.

Kun pakkaustuotteet eivät enää ensisijaisesti olleet muovisia tai alumiinisia, vaan tiettyyn käyttötarkoitukseen optimoituja pakkauksia ja konsepteja, saattoi alkaa puhua asiakkaan ja pakkaustoimittajan yhteisestä prosessista. Samalla mahdollistui asiakkaan toiminnan kehittäminen entistä laadukkaammaksi ja kustannustehokkaammaksi.

_ Meille tuli ihan eri lailla tärkeäksi asiakkaan ruokahävikin pienentäminen, säilyvyyden optimointi ja energialaskun minimointi. Kaikki tämä mahdollistui siten, että prosessimme yhdistyivät digitalisaation keinoin, Peter Fredman perustelee.

Selkeitä hyötyjä

Fredman Groupilla on tehdas Raumalla, joka valmistaa entiseen tapaan pakkauksia sekä kuluttajille että ammattikeittiöihin. Digitalisaation ja pakkauksiin kiinnitettyjen anturien avulla esimerkiksi lämpötilan seuranta on reaaliaikaista ja jatkuvaa. Tällä on suuri merkitys sekä säilyvyyden että energiakustannusten näkökulmasta.

_ Jopa yhden lämpöasteen poikkeama voi merkitä viiden prosentin muutosta energialaskun loppusummaan. Esimerkiksi jääkaapin lämpötila voi elää parikin astetta sen mukaan, kuinka täyteen ahdettuja tai tyhjiä hyllyt ovat, Peter Fredman toteaa.

Tarkkuus lämpötilansäädössä voi merkitä suurkeittiön tapauksessa jopa 10 000 euron säästöä kuukaudessa. Samalla säilyvyys paranee. Jotta digitalisaatio ei tekisi järjestelmistä liian haavoittuvia, tarvitaan lisäksi hyvä tietoturva. Sen merkitys tulee jatkossa entisestään korostumaan, kun tekoäly tekee tuloaan keittiöihin.

_ Itse asiassa tekoäly on jo ovella. Rutiiniluonteisissa tehtävissä tekoäly voi ehdottaa tiettyjä toimenpiteitä ammattikeittiössä. Tämä on siinä mielessä toivottavaa kehitystä, että keittiöhenkilöstö voi keskittyä työnsä luovaan osaan entistä paremmin, Fredman pohtii.

Fredmanien yrityksessä eletään jännittäviä aikoja, sillä yhtiö on nyt kansainvälistymisensä kynnyksellä. Etumatkaa on globaalistikin kilpailijoihin; näin pitkällä digitalisaation soveltamisessa ammattikeittiöihin ollaan harvassa maassa jos missään.

_ Pohjoismaiden, Saksan ja Ranskan ohella tähyämme myös muualle Eurooppaan. Yhdysvalloista ja Brasiliastakin on tullut kiinnostuneita yhteydenottoja.

Juttu julkaistu Pakkaus-lehdessä 8/2017

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua