Tilaa uutiskirje

Grano perusti pakkaustehtaan Vantaan Koivuhakaan

Painetun ja digitaalisen markkinoinnin palveluyritys Grano on keskittänyt pakkausliiketoimintansa saman katon alle Vantaan Koivuhakaan. Uuteen 15 000 neliön tehtaaseen on sijoitettu pakkaus- ja etikettituotannon lisäksi offset- ja digipainaminen, suurkuvatuotanto, pakkaus- ja rakennesuunnittelu sekä logistiikka.

Pakkaukset ovat yhä tärkeämpi osa Granon strategia ja liiketoiminnan vauhdittamiseksi koko pakkaussektorin osaaminen ja kaikki toiminnot päätettiin keskittää saman katon alle. Pakkaustehdas sijaitsee Vantaalla hieman Kehä kolmosen ulkopuolella, Ajaston entisen kalenteripainon rakennuksessa.

Nyt syksyllä tehdas pyörii jo täysillä, mutta kesän ajan yrityksessä tehtiin hartiavoimin hommia, että muutos- ja muuttotyöt painokoneiden siirtoineen saatiin vietyä maaliin. Tehdas saatiin käyntiin nopealla, neljän kuukauden aikataululla elokuun lopulla. Nyt kaikki pakkausliiketoimintaan liittyvä, niin laitteet, varastot kuin työntekijätkin ovat Koivuhaassa.

Neljän remonttikuukauden aikana riitti tehtävää, kun esimerkiksi koko offset-halli piti stabiloida vastaamaan painokoneiden vaatimuksia. Nyt hallin lattia onkin yhtä tukeva kuin peruskallio. Stabiloinnin valmistuttua Koivuhakaan siirrettiin neljä painokonetta yrityksen toisista tuotantoyksiköistä – ja samalla koko ajan kuitenkin toimitettiin tuotteita asiakkaille.

Vaikka Koivuhaan pakkaustehtaan seinät ovat vanhat, on myös talotekniikkaa uusittu: nyt rakennuksessa on lämmöntalteenotto ja aurinkopaneelit rakennuksen katolla. Nämä pitävät kustannusten kannalta yhä tärkeämmäksi käyneen energiankulutuksen järkevällä tasolla.

Uusi tehdas tukee Granon ympäristövastuullisuustavoitteita. Uuden tehtaan myötä materiaalihukka pienenee, sillä uuden tekniikan käyttöönoton myötä toimintaa on mahdollista tehostaa.

Koivuhaan moderniin tehtaaseen on keskitetty Granon sekä pakkausten että etikettien tuotanto. Sortimentti on laaja: pakkauspainossa tehdään sekä kartonkisia että aaltopahvisia pakkauksia, myös tarrat, leafletit ja joustopakkaukset pakkaavan teollisuuden tarpeisiin valmistuvat täällä.

Koska yrityksen asiakaskuntaan kuuluu monia elintarvikepuolen ja leipomoiden edustajia on tuotantotilat elintarvikesertifioitu. Myös lääketeollisuuden asiakkaat asettavat tuotantotilojen turvallisuus- ja puhtausriman korkealle – seikka, josta myös kaikkien muiden alojen asiakkaat hyötyvät.

Pakkaustehtaan katon alla, lähellä tuotantoa toimii myös pakkaussuunnittelu, repro ja mock upien valmistus.  Asiakas saa käteensä vedoksen, joka on oikean pakkauksen näköinen ja kokoinen dummy.

  • Asiakkaalle on selkeämpää, kun hän saa nähtäville ihan oikean pakkauksen, sanoo Granon tuotantojohtaja Markus Jensen-Eriksen.

Henkilöresursseja lisää

Paitsi puitteisiin, myös pakkausliiketoimintojen henkilöresursseihin on panostettu. Mika Kaverinen on siirtynyt myyntitiimiin avainasiakaspäälliköksi Jenni Sevan otettua vastuun pakkaus- ja etikettiliiketoiminnasta. Myös joustopakkausliiketoiminnasta tuttu Harri Helén on liittynyt Granon tiimiin keväällä. Hän vahvistaa Granon pakkausliiketoiminnan osaamista liiketoimintajohtajan tittelillä ja toimii myös yrityksen johtoryhmässä.

  • Tuon yritykseen ymmärrystä, miten pakkausalan asiakas ja teollisuus yleensä toimii. Tällä porukalla on hyvä panostaa pakkausliiketoiminnan kehittämiseen, sanoo Harri Helén.

Granolta saa yhden luukun periaatteella kaiken pakkaamisessa tarvittavan. Suunnittelijat yhdessä myynnin kanssa pystyvät suosittelemaan asiakkaan pakkaukselle sopivat ja kestävät materiaalit sekä suunnittelemaan rakenteen ja tarvittavat tarraetiketit mittojen mukaan, jotka sitten toteutetaan tehtaassa - unohtamatta tärkeintä pakkauksen tehtävää:
− Huolehdimme, että lopputulos suojaa tuotetta ja toimii asiakkaan tuotannossa, Mika Kaverinen toteaa.

Kokeneella porukalla on tarjota asiakkaille ideoita ja ratkaisuja pakkauksen lisäksi yrityksen koko repertuaarin laajuisesti. Kotelot, etiketit, hyllypuhujat, näytöt, seinät…

  • Esimerkkinä vaikkapa toteutus, jossa asiakkaalle ideoitiin lahjakortin myyntipakkaus, joka tekee lahjakortista oikean lahjan. Pakkauksille suunniteltiin myös myyntiteline. Täällä edellämainitut voidaan tuottaa alusta loppuun. Asiakkaat kilpailevat tuotteillaan hyllypaikoista, joten niin pakkausten kuin muidenkin myyntimateriaalien on oltava kunnossa. Keskinkertaisuudella ei voiteta, ja tähän avuksi tarvitaan kumppani, joka pystyy olemaan avuksi, Helén toteaa.

Monelle pienelle yritykselle pakkaus saattaa kuitenkin olla se ainoa media, millä päästä esille. - Silloin pakkauksen merkitys korostuu vieläkin isommaksi, Jenni Seva huomauttaa.

Graafisen ja rakennesuunnittelun lisäksi talossa on tarjolla osaamista myös pakkauksissa usein tarvittavaan kielenhuoltoon tai käännöksiin, ja logistiikkayksikkö toimittaa tuotteet kauppoihin varastosta tai suoraan tuotannosta ympäri maata.

Tilanteet voivat olla erilaisia ja täällä ymmärretään sitäkin, jos kaikkia talon palveluita ei aina syystä tai toisesta haluta hyödyntää. – Toki meiltä saa ostaa vain osan, esimerkiksi rakennesuunnittelun silloin, kun tuote ja pakkaus valmistetaan ulkomailla, toteaa Kaverinen.

Vaikka Granosta saa monenlaisia palveluja, kaikkea ei kuitenkaan ole järkevää ylläpitää itse. Kaikilla toimijoilla ei ole järkevää olla samanlaisia koneita. Yrityksellä on yhteistyökumppaniverkosto, josta asiakkaan haluama tuote tai palvelu löytyy – yksin ei asiakasta jätetä etsimään. Pakkausala on pieni, ja joskus joidenkin on hyvä keskittyä tiettyihin tuotteisiin.

Aineistonhallintaa

Granossa on tarjolla myös osaamista ja järjestelmä aineistojen hallintaan. Digitaalisten aineistojen, kuvien, vedosten, tuotetietotiedostojen ja muiden markkinointimateriaalien hallinta ei isossa mittakaavassa ole helppoa, jos materiaalit liikkuvat sähköpostien välityksellä ja niiden kirjanpito hoituu käsin kirjaamalla excelissä. Granon aineisto- ja mediapankki Emmi on palvelu, joka auttaa asiakkaita omien materiaalioriginaalien ja hallinnassa. Emmistä on suora yhteys myös Synkka-tuotetetietopalveluun.

Kuvatekstiehdotuksia:

Pakkauksella pystyy asemoimaan tuotteen vaikka luksustuotteeksi. Luksuksen kustannukset eivät välttämättä eroa millään tavalla. Luksuksen tuntua voi tuoda esimerkiksi identifionnilla, vihjaavat Granon pakkausasiantuntijat, jotka ovat mielellään mukana jo tuotteen suunnittelun alkuvaiheessa tukemassa tuotteen matkaa.

Etikettejä tulostetaan seitsemää väriä tuottavalla Indigolla, joka tulostaa myös metallipinnat samalla koneella – foliointia ei tarvitse tehdä erikseen ja personoinnit saadaan tehtyä samalla.

Pakkaukset tulostetaan ja kootaan asiakkaalle yksi yhteen sen näköisinä, kuin miltä ne tulevat ison mittakaavan tuotannossa näyttämään. Brändinomistajalle on helppoa, että pakkaus voidaan suunnitella, tulostaa ja koota samassa yksikössä.

Tehtaan digipainokoneilla voidaan toteuttaa myös personoituja pakkauksia – personointi on hyvä mahdollisuus esimerkiksi verkkokaupoille tai paikallisille toimijoille, joiden pakkaukset voi räätälöidä aluekohtaisiksi.

Vaikka kustannuspaineita on, Granossa ei ole viety tuotantoa halvempiin maihin vaan yrityksessä panostetaan suomalaiseen työhön. Granon tuotteilla on Avainlippu-merkki.

Materiaalien saatavuus on ollut hyvä. – Jo viime vuoden lopulla neuvottelimme materiaalintoimittajiemme kanssa ja varmistimme saatavuuden. Hienopaperipuolella olemme nähneet aika radikaalejakin hinnannousuja viime aikoina. Myös tarralaminaattimateriaaleissa hinnannousut ovat olleet 10–60 prosenttiinkin vuodessa. Koko alalla ei ole nähty vastaavaa aiemmin, mutta kaikki tarrantuottajat ovat olleet samassa veneessä.  

Paitsi pakkaukset, myös markkinoinnin voi ulkoistaa kokonaan Granolle.

Yrityksille tarjotaan pakkausten lisäksi palveluita digitaalisesta markkinoinnista painettuihin esitteisiin, mainosnäyttöihin, suoramarkkinointiin, messuosastoihin ja myymäläpintoihin ja pakkauksiin.

Vaikka Granon laitteet ja koneet ovat modernit, joskus mock upin nuuttauksen viimeistelyssä käytetään apuna myös vasaraa ja höyläpenkkiä, kertoo rakennesuunnittelija Sofia Lötjönen.

Stanssikirjasto on iso.

Korkea palveluvarasto palvelee asiakkaita, joilla ei itsellä ole varastointikapasiteettia. Täällä valmistetut pakkaukset voidaan varastosta täsmällisesti asiakkaan tarpeen mukaan.

Comments are closed.