Tilaa uutiskirje

Green deal -sopimuksessa kertakäyttöisten annospakkausten muovin kulutusta voi vähentää joustavasti ilman pakkoa

Teksti: Matti Välimäki

Green deal -sopimuksessa kertakäyttöisten annospakkausten muovin kulutusta voi vähentää joustavasti ilman pakkoa

Green deal -sitoumuksen tehnyt Fredman Group haluaa etsiä itse yritykselle sopivia keinoja vähentää annospakkausten muovin kulutusta. Fredmanin Peter Nyman kannustaa muitakin mukaan, samoin kuin Pyrollin Mika Lankila.

Liiketoimintajohtaja Peter Nyman kertoo, että päätös green dealiin sitoutumisesta oli Fredman Groupille luonteva.

­−Tämä on tulevaisuuden suunta, väistämättä. Haluamme olla mukana kehityksen etujoukoissa, kuten olemme ennenkin olleet, emmekä nojata vanhaan ja totuttuun, hän miettii.

Fredman Group on perinteikäs kotimainen perheyhtiö, joka valmistaa keittiötuotteita omalla tehtaallaan Raumalla. Yritys tunnetaan muun muassa tuorekelmuistaan ja suodatinpusseistaan; annospakkauksissa ykköstuote on ammattikeittiöiden suosima Comple-vuoka, joka soveltuu ruuan kuumentamiseen, pakastamiseen, säilyttämiseen ja kuljettamiseen.

Nyman rohkaisee myös muita yrityksiä allekirjoittamaan green deal -sitoumuksen, jossa ne pääsevät valikoimaan itselleen parhaiten soveltuvat ja markkinaehtoiset keinot annospakkausten muovin kulutuksen vähentämiseen.

Green deal -sopimuksen kattavuustavoite on, että kaikki SUP direktiivin artikla 4:n soveltamisalan näkökulmasta merkittävät kotimaiset pakkausvalmistajat sitoutuvat siihen (vähintään 80 % kotimaan valmistuksesta), Mikäli tämä ei toteudu 30.11 mennessä, ympäristöministeriö aloittaa säädösvalmistelun ja mahdollisuus toimiala- ja yrityskohtaiseen joustavuuteen menetetään.

Tavoitteena kuitupohjaiset ratkaisut

Fredman sitoutuu omassa green deal -sitoumuksessaan kehittämään uusia, vähämuovisia ja muovittomia ruoan annospakkauksia.

Nymanin mukaan tavoitteena on esimerkiksi nostaa kuitupohjaisten vuokien osuutta Comple-tuoteperheessä. Siihen kuuluu kartonkisia vuokia, joissa PET-pinnoite, kartonkivuokia, joissa on muovikaulus, ja lisäksi muovivuokia.

Iso annos kannattaa syödä osissa

Nyman pohtii, että vaihtoehtojen löytäminen muoville ei ole helppoa, mutta ei mahdotontakaan.

Vuo’assa käytettävän materiaalin on kestettävä mekaanista kulutusta, nesteitä, kuumaa ja kylmää, sovittava yhteen pakkauksen mahdollisten muiden materiaalien kanssa – sekä oltava kustannustehokas.

Käytännössä maalia kohti kannattaa edetä askel askeleelta.

­− Kaikki pienetkin keinot, joilla muovia voidaan vähentää vaikkapa yksittäisessä pakkauksessa ovat tärkeitä steppejä eteenpäin. Kun poistimme taannoin esimerkiksi muovi-ikkunan suodatinpussipakkauksista, niin kerrannaisvaikutukset suurimenekkisessä tuotteessa olivat mittavat.

Hän vinkkaa, että kun yritykset lähtevät miettimään uusia pakkausratkaisuja, tehtävään kannattaa sitouttaa koko henkilöstö.

­− Me olemme saaneet sillä tavalla paljon hyviä ideoita. Ympäristöystävällisyys koetaan tärkeäksi firman kaikilla tasoilla, Nyman kertoo.

Pakkausyhdistys kannustaa green dealiin

Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja Antro Säilän mielestä yritysten kannattaa lähteä green dealiin mukaan ja sitoutua vähentämään muovin kulutusta.

­− Vapaaehtoinen sitoumus on pakottavaa lainsäädäntöä joustavampi tapa vähentää kertakäyttömuovien käyttöä ja parantaa ympäristön tilaa. Yritykset voivat itse asettaa tavoitteensa ja painottaa niitä asioita, joita ne itse pitävät tarkoituksenmukaisempina ja vaikuttavimpina, hän painottaa.

Myös Pyroll sitoutuu

Myös Pyroll Packagingissä on tehty päätös liittyä green dealiin. Yhtiön strategiana on ”tuottaa kotimaisia pakkauksia vastuullisesti”.

- On selvää, että haluamme olla mukana alan kehityksessä. Haluamme myös osoittaa, että green deal -tyyppiset ratkaisut ovat meidän eli teollisuuden mielestä huomattavasti pakottavaa lainsäädäntöä järkevämpiä tapoja saavuttaa haluttuja tavoitteita. Näin yritys voi toimia omasta lähtökohdastaan joustavammin, sanoo toimitusjohtaja Mika Lankila.

Sitoumuksessa Pyroll on asettanut tavoitteensa siten, että ne hyödyttävät asiakkaita.  

­− Meillä asiakkaat määrittelevät käytettävät pakkaukset, joten pääpaino tavoitteissamme on heidän tukemisensa sekä materiaalitehokkuudessa että uusien ratkaisujen löytämisessä.

Kertakäyttöisten muovisten annospakkausten green deal -sopimus

Ympäristöministeriön ja ETL:n, PT:n, MaRa:n ja Pakkausyhdistyksen välisessä green deal -sopimuksessa etsitään uusia ratkaisu- ja toimintamalleja vähentämään muovin kulutusta annospakkauksissa.

Sopimus tarjoaa toimialoille ja yrityksille lainsäädäntöä joustavamman keinon SUP direktiivin artikla 4:n toteuttamiseen. Se tarjoaa mahdollisuuden myös uusille itselle parhaalla mahdollisella tavalla sopiville ratkaisuille.

Green deal -sopimuksia on tehty vuodesta 2016. Ensimmäinen sopimus koski muovipusseja, tunnettuja ovat myös esimerkiksi autoalan green deal -sopimus sekä materiaalitehokkuuden sitoumus.

Yritykset voivat tehdä green dealin Sitoumus 2050 -sivustolla.Comments are closed.