Tilaa uutiskirje

Hävikkiä nolla!

Hävikkiä nolla!

Helmitomaatti, kirsikkatomaatti, miniluumutomaatti, nams-tomaatti… Rakkaalla vihanneksella on monta nimeä. Pakkaus varmistaa näiden tuotteiden hävikkiprosentiksi nollan. Myös lähes toisiaan vastaavien tuotteiden brändäys tehdään pakkauksella. Testasimme pikkutomaattien pakkaukset, mutta otimme mukaan myös muutamia isompia tomaattipakkauksia.

Pakatut tomaatit ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan. – Suosion kasvu on käynnistynyt jo vuosia sitten. Uudentyyppiset tomaattilajikkeet ovat yleistyneet viime vuosina, ja niiden irtomyynti on hankalaa muun muassa suuren hävikin vuoksi, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Muitakin syitä menekin kasvuun on.
– Pikkutomaatit ovat monesti maukkaampia kuin isokokoiset tomaatit, ne ovat isompia serkkujaan monikäyttöisempiä ja sopivat mainiosti mm. naposteluun ja mukaan otettavaksi. Myös lajike- ja värikirjo kasvaa vuosi vuodelta ja nykyään myös Suomessa viljellään monia pikkutomaatteja ympärivuotisesti, kertoo osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen Keskon päivittäistavarakaupasta.

Pakkaus on nyt pandemian aikana valttia ainakin sellaisissa vihanneksissa, jotka syödään sellaisinaan raakana ilman kuorimista tai muuta käsittelyä.
– Korona on toki lisännyt myyntiä, sillä ne ovat helppoja tuotteita niin kaupassa kuin verkkokaupassakin asioitaessa, mutta myynti on ollut kasvussa jo vuosia, Jyrki Jalkanen sanoo.

S-ryhmässä myynti on lisääntynyt.
– Pakattujen tomaattien kysyntä on kasvanut kevään aikana huomattavasti pakkaamattomia tomaatteja enemmän. Sama trendi on nähtävissä muissakin hevi-ryhmän tuotteissa. Kuluttajat ovat siis suosineet koronaepidemian aikana selkeästi aiempaa enemmän pakattuja tomaatteja, kertoo ryhmäpäällikkö Heidi Salmi S-ryhmän ketjuohjauksesta.

PET on suosituin materiaali tomaattien pakkaamisessa ja vielä erityisesti kierrätys-PET. Lähes kaikki testiimme päätyneet tomaattipakkaukset olivatkin kierrätys-PETistä valmistettuja. Testasimme useita tomaattipakkauksia, ja eroja löytyi brändin lisäksi myös pakkausten käytettävyydessä ja erityisesti siinä, onko pakkausta käytetty hyväksi tuotteesta viestittäessä.
– Vihannekset ostetaan silmillä, joten tomaatti on hyvä myös näkyä pakkauksesta hyvin. Pakkauksessa tulee voida kertoa myös vähintään kaikki lakisääteiset asiat tomaatista ja pakkaajasta, Liisa Eronen toteaa.

PET-tomaattipakkausten ongelmana on aiemmin ollut, että ohut materiaali taipuu helposti kauppakassissa, jolloin pikkutomaatit leviävät pitkin kassia eikä pakkaus siis tuo tuotteelle sen tarvitsemaa suojaa logistiikkaketjun viimeisellä maililla. Testatessa taivuttelimme pakkauksia lommoille, ja ihmeen hyvin pakkaukset pitivät pintansa ja tomaatit pysyivät vahingoittumattomina.
– Pakkauksen tulee tietenkin ensisijaisesti suojata tuote niin, että se päätyy kuluttajalle asti ensiluokkaisena. Suomi on pitkien etäisyyksien maa, joten myös säilyvyyteen pitää kiinnittää erityistä huomiota, sanoo Liisa Eronen.
– Yhdestä materiaalista valmistettu pakkaus on usein helpompi kierrättää. Jos taas pikkutomaattien pakkauksessa on useita materiaaleja, kuluttajan tulisi pystyä helposti erottelemaan eri materiaalit toisistaan kierrätystä varten, toteaa Heidi Salmi.

Kaikissa pakkauksissa oli tuotteen säilymisen kannalta tärkeät ilmareiät. Kaikkein tiiveimmän tuntuinen oli testin ainoa kartonkipakkaus, jossa hengittävän materiaalin ansiosta oli tarvittu vain kolme reikää pakkauksen takakyljessä.
– PET- tai rPET-rasiapakkauksen edut ovat kiistattomat: hävikkiprosentti 0, tuote on helppo kuljettaa vaikkapa evääksi kouluun tai työpaikalle, snack-ruokailu yleistyy ja pakkaukseen saadaan kaikki tarvittava informaatio, Jyrki Jalkanen sanoo.
– Testauksessa ja jonkin verran käytössäkin on ollut myös muita materiaaleja, puupohjaisia tai pahvisia, mutta toistaiseksi nämä eivät ole yleistyneet, hän jatkaa.

Testissä tuli esiin, kuinka vaikea pakkauksesta on ilman lähempää tarkastelua arvioida sisällön määrää. Pakkauksella on siis väliä ostopäätöstä tehtäessä ainakin niille, jotka eivät katsele kilohintaa. Myös brändäys on tärkeää, ja brändäämällä pakkaus saadaan oma tuote erottumaan muista samankaltaisista tuotteista. Närpiön vihanneksen tuotteita löytyy testistämme neljää erilaista, jotka kaikki poikkeavat toisistaan sekä pakkauksen tyypiltä että pakkausilmeeltään.

Rainbow Miniluumutomaatti 250 g
Hinta: 1,15 € (4,60 €/kg)
Alkuperämaa: Espanja
Pakkausmateriaali: R-PET

Pakkaus pysyy hyvin kiinni, mutta myös avautuu helposti. Paperinen etikettitarra ei ole osunut sille tarkoitettuun tilaan, vaan se on osittain pakkauksen kannessa olevien ilmakolojen päällä. Tämä ei kuitenkaan häiritse yleisvaikutelmaa.

Etiketissä kerrotaan pakkausmateriaalin olevan PETiä. Pakkauksen pohjalla, tomaattien alla on kosteutta keräävä lappunen ainoana testin tomaattipakkauksista. PET-muovisen pakkauksen pohjassa on merkintä kit patented, samoin kuin elintarvikekelpoisuudesta kertova lasi-haarukkamerkki. Tarkemmassa tarkastelussa löytyy myös R-PET-merkintä ja teksti recyclable.
Närpiön vihannes Dunne 230 g
Hinta: 2,98 (12,96 €/kg)
Alkuperämaa: Suomi
Pakkausmateriaali: R-PET

Ihana sydämenmuotoinen rasia ja etiketti! Etiketissä Puhtaasti kotimainen ja Sydänmerkit. Etiketti on painettu molemmilta puolilta, avatessa kannen sisäpuolella mustavalkoisella painatuksella näkyviin tulee viljelijän kuva ja tervehdys kahdella kielellä sekä kuvaus kyseisen tomaattilaadun ominaisuuksista.

Pohjan merkinnät näkyvät peilikuvina eli ne on tarkoitettu luettavaksi pakkauksen sisäpuolelta. Lasi-haarukkamerkki ja R-PET-merkintä kertovat materiaalista.
Tommies Snack Tomatoes 500 g
Hinta: 4,89 € (9,78 €/kg)
Alkuperämaa: Alankomaat
Pakkausmateriaali: R-PET

Pikkuämpärinkokoisessa pakkauksessa paljon suoraan pakkaukseen painettuja merkintöjä, jotka ovat lähes kaikki englanniksi. Suomeksi löytyy ainoastaan sana miniluumutomaatti ja kannen mustesuihkukirjoittimella merkitä alkuperämaasta. Vihreällä painatuksella koko ämpärin ympäri kulkee teksti 100% recycled plastic. Plussaa esimerkiksi tuotteen suositellusta säilytyslämpötilasta, joka on esitetty graafisesti. Pakkauksen kansi aukeaa helposti, jos pakkaus kaatuu. Valmistaja (Greenco), materiaalimerkintä ja lasi-haarukkatunnus pakkauksen pohjassa.
Kotimaista Suomalainen kirsikkatomaatti 250 g
Hinta: 2,49 € (9,96 €/kg)
Alkuperämaa: Suomi
Pakkausmateriaali: R-PET

Etiketti ei ole ihan osunut kohdalleen pakkauslinjastolla, ja se peittää yhden neljästä kannen ilmareiästä kokonaan. Tämä ei vaikuta pakkaukseen, koska tuote saa ilmaa pohjan ja kannen reikien lisäksi myös sen sivuista. Puhtaasti kotimainen -merkki on näkyvästi painettu värikkääseen etikettiin. Pakkauksen etuseinämä vaikuttaa ohuemmalta kuin takaseinä, mutta silti pakkaus ei kulmien näppärän suljinrakenteensa ansiosta vahingossa aukea edes sitä litistettäessä. Silti pakkaus on helppo avata ja napsauttaa kiinni.

Pohjan merkinnöistä selviää, että pakkaus on patentoitu, lasi-haarukkatunnus viestii pakkauksen elintarvikekelpoisuudesta. Materiaalimerkintä on pohjassa, samoin valmistajan (Luckypack) tieto.
Punainen helmitomaatti #Snäxi 200 g
Hinta: 2,89 € (14,45 €/kg)
Alkuperämaa: Suomi
Pakkausmateriaali: PET

Pikarin painatukset ovat iloisen värisiä. Närpes-alkuperää selventää yhteensä kuusi siniristilippua ja kannessa on vielä erikseen tarra, jossa Puhtaasti kotimainen -merkki. Pikari pysyy vakaasti kiinni ja sen pohja onkin muuta pakkausta tukevampaa tekoa. Pohjassa lasi-haarukkamerkki ja materiaalimerkintä PET. Ilmareiät sekä kannessa että pohjassa.
Ikaalisten luomutomaatti 400 g
Hinta: 4,15 € (10,38 €/kg)
Alkuperämaa: Suomi
Pakkausmateriaali: R-PET

Kannen läpinäkyvässä tarrassa ilmoitetaan rasian olevan kokonaan kierrätysmuovia. Kannessa lisäksi kolme muutakin merkkiä, Puhtaasti kotimainen, Tuotettu Suomessa ja Sydänmerkki. Mustesuihkulla tehty identifiointimerkintä lienee osunut väärään kohtaan ja peittää osin tiedon viljelijästä ja pakkaajasta. Etiketin toinen alapuoli kertoo paljon pakkauksesta, kertoo muun muassa pakkauksen olevan kierrätetystä muovista ja kierrätyskelpoinen.

Pakkaus on vakaa ja siinä on tuotteen vaatimat ilmausreiät pohjassa ja sivuilla.
Nams kestävää makua -tomaatit 500 g
Hinta: 4,25 € (8,50 €/kg)
Alkuperämaa: Suomi
Pakkausmateriaali: Kartonki, jossa läpinäkyvä osio

Testin ainoa kartonkipakkaus erottuu muista. Kartonkipakkaus on värikäs, kannen läpinäkyvän osion ansiosta tuote näkyy pakkauksen sisällä. Joutsenmerkkitunnus näkyvästi esillä kannessa.

Pakkauksen sulkimena toimivassa tarrassa kehotetaan ”säilyttämään tomaatit huoneenlämmössä, pakkaus toimii niiden kasvihuoneena”. Kotimaisuutta korostetaan suljintarran ”Kestävästi kotimainen” -tunnuksella.

Pohjan tekstissä lukee: ”Namsit on pakattu suoraan kasvihuoneella kierrätettävään rasiaan, joten toisin kuin laarissa istuvat lajitoverimme, meitä ei ole kukaan kaupassa käpälöinyt.” Aika hyvä argumentti näinä aikoina!

Tarkka pakkausten lajittelija jäi kaipaamaan ohjetta, miten kierrätys tapahtuu: mitä materiaalia kannen kurkistusluukku on, pitääkö se irrottaa ja lajitella erikseen muovinkeräykseen.
Trio tomaattisekoitus 200 g
Hinta: 2,79 € (13,95 €/kg)
Alkuperämaa: Suomi
Pakkausmateriaali: PE-LD-pystypussi

Aivan erilainen pakkausratkaisu, jossa pakkausmateriaalia on käytetty ehkä vähiten testaamistamme tomaattipakkauksista. Pussin yläosassa perferointi, jota pitkin pakkauksen voi helposti avata, mutta suljettua sitä ei enää saa, eli pikkupakkaus on suunniteltu kerralla syötäväksi. Iloiset painatukset, ja paljon tietoa molemmilla kotimaisilla kielillä. Viljelty Suomessa ja Puhtaasti kotimainen -merkinnät. Erikseen kerrotaan, että tuotepakkaukseen on käytetty mahdollisimman vähän muovia ja että pakkaus on 100 % kierrätettävä. Viestiä tehostaa Pakkaus sopii muovinkeräykseeen -merkintä. Pohjassa merkintä materiaalista. PE-LD-merkintä.
Bio Organic Luomu Cocktail-terttutomaatti 350 g
Hinta: 1,99 € (5,69 €/kg)
Alkuperämaa: Espanja
Pakkausmateriaali: Kartonkitray, päällä muovipussi

Muovipussissa on etiketti, jossa Tuotettu EU:ssa -merkki. Kartonkitrayssä kierrätysmerkintä, muovipussin kierrätyksestä ei ole pakkauksessa mainintaa.
Pakkauksen kuusi tomaattia asettuvat nätisti kartonkirasiaan tertussa. Vain vähän informaatiota pakkauksessa, eli tuotteen markkinoinnissa luotetaan, että tuote löytää ostajansa näkyvissä olevien tomaattien avulla.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 4/2020.

Comments are closed.