Tilaa uutiskirje

Hyvä pakkaus viestii selkeästi tuotteen laadusta 

Hyvä pakkaus viestii selkeästi tuotteen laadusta 

Mitä laadukkaampi tuote, sitä tärkeämpi on pakkauksen rooli. Korkealaatuinen tuote vaatii paljon myös pakkaukselta. Parhaimmillaan pakkaus rakentaa brändi- ja tuotekokemusta, erottuu kilpailijoista ja jää mieleen. 

Kun suomalainen teetalo Nordqvist uudisti lippulaivatuotteensa pakkaukset, pakkaukselta toivottiin ilahduttavaa käyttäjäkokemusta. Nordqvist Classic on premium-tuotesarja, joka edustaa laadukkaita teetuotteita Kiinasta, Intiasta ja Japanista. Vanhat pakkaukset eivät viestineet laadukkuudesta. Ensikosketus brändiin ja tuotteeseen syntyy usein pakkauksesta. Erikoisliikkeessä ympäristö tukee tuotteen laatumielikuvaa, mutta marketin hyllyssä pakkauksen on pystyttävä viestimään tuotteen laadusta itsekseen.
– Pakkaus on tärkeä media myös ruokakaupassa vaikka sitä usein aliarvioidaan, ja pakkauksesta saatetaan tinkiä kustannussyistä. Hyvässä teepakkauksessa on informatiivisuuden lisäksi oltava selkä sanoma laadusta, sanoo Nordqvistin toimitusjohtaja ja teenmaistaja Riku Nordqvist.  

Mitä käyttäjät arvostavat? 

Pakkauksia ja niiden ilmeitä uudistetaan usein brändin ja yrityksen tavoitteet mielessä, mutta myös kohderyhmän toiveisiin tutustuminen on tärkeää. Classic-projektissa hankittiin ensin tietoa kohderyhmän toiveista ja arvostuksista. Todettiin, että tässä tuote- ja kohderyhmässä pakkauksen merkitys korostuu – noin 70% teekyselyyn vastanneista kertoi ostavansa mieluummin kauniin pakkauksen. Hyvää avattavuutta ja uudelleensuljettavuutta tärkeänä tai erittäin tärkeänä piti 85% vastanneista. Kaunis pakkaus houkuttelee loppukäyttäjää myymälässä ja hyvää käytettävyyttä arvostetaan entistä enemmän. Sama trendi on nähtävissä myös muissa tuoteryhmissä. 

Oletettiin, että laadukas tee olisi pakattava metallirasiaan, mutta se ei ollut kuluttajien toive. Peltipurkin todettiin olevan hieno ja jälkikäytettävä, mutta kohderyhmä arvostaa kartonkia. Pakkauksia ei haluta kerryttää kotiin.  

Uuden koteloratkaisun tulisi kuitenkin laatumielikuvaltaan vetää vertoja peltirasialle ja tuotteen laadulle. Standardiratkaisuja ei haluttu käyttää vaan Packdesign ID suunnitteli tuotteille oman, kilpailijoista erottuvan koteloratkaisun. Yritys suunnitteli graafisen ilmeen lisäksi koko pakkauksen: rakenneideat, käytettävyyden ja toimivuuden pakkausketjussa.

Pakkaus brändikokemusta rakentamassa 

 Esteettisesti miellyttävä ja toimiva, käytettävyyttä tukeva pakkaus vastaa käyttäjänsä toiveisiin, jolloin se tarjoaa positiivisen käyttökokemuksen. Tämä vaikuttaa tuote- ja brändikuvan muotoutumiseen. Huono pakkaus osoittaa, että se sisältää huonompaa teetä, kirjoitti eräs kyselyyn vastanneista. Pakkauksen ominaisuudet siirtyvät mielikuvaan tuotteesta ja brändistä, jopa yrityksestä. Positiivisen käyttökokemuksen merkitys on suuri tuoteuskollisuutta tavoiteltaessa. Sen avulla saatetaan voittaa kilpailu valinnasta kaupassa. 
– Tee on nautinnollinen tuote, joka tekee juojalleen hyvää. Teepakkauksen pitää heijastaa tätä fiilistä. Kaunis pakkaus ja toimiva muotoilu kunnioittavat paitsi tuotetta, myös kuluttajaa, toteaa Riku Nordqvist. 

Jälkimarkkinointia pakkauksella 

Pakkaus tarjoaa mahdollisuuden myös jälkimarkkinointiin. Jos pakkaus palvelee toimivuudellaan ja uudelleensuljettavuudellaan myös käytössä, säilytetään tee pakkauksessaan ja se jää muistuttamaan brändistä.  

Kokonaisvaltaisessa pakkaussuunnittelussa huomioidaan kaikki osatekijät graafisesta suunnittelusta muotoiluun ja toteutukseen. Pakkauksen on toimittava tehokkaasti kaupan hyllyssä ja koko ketjussa. 
– Ei kannata aliarvioida kuluttajaa tinkimällä laadusta. Suunnittelulla lisätään tehokkuutta. Pakkauksen kustannukset ja parannukset ovat investointi, korostaa Nordqvist. 

Uusi pakkausilme toteutettiin yksityiskohdista tinkimättä. Kotelot on painanut Keili ja niissä on rakenteen lisäksi hyödynnetty erityisefektejä: preeglausta ja foilausta sekä kohde- ja Soft Touch –lakkauksia. 

Pakkauksella on tärkeä rooli myös tuotetta sisäänmyytäessä. Nordqvistin tuotteet ovat nyt kaupoissa laajemmin kuin koskaan ennen. Myös ulosmyynti on alkanut kasvaa. 

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua