Tilaa uutiskirje

Hyviä ammattitapahtumia tarvitaan – muuten meitä uhkaa merinorsujen kohtalo 

Hyviä ammattitapahtumia tarvitaan – muuten meitä uhkaa merinorsujen kohtalo

Lukijalla on käsissään kuluvan vuoden ensimmäinen Pakkaus-lehden erikoisnumero. Ensimmäinen siksi että tänä vuonna erikoisnumeroita ilmestyy kaksi; keväällä järjestetään Suomen suurimmat pakkausalan messut PacTec Helsinki ja syksyllä puolestaan Suomen suurin pakkausalan seminaaritapahtuma Pack Summit 2018 Lahden Sibeliustalossa.  

Messuja ja muita tapahtumia siis riittää pakkausalalla. Aika ajoin tämän pääkirjoituksen kirjoittaja kuulee esitettävän kysymyksen ”onko näitä pakkausmessuja ja muita tapahtumia jo liikaa?”.  Ei ole liikaa, lienee oikea vastaus. Jos tapahtumaan riittää näytteilleasettajia ja kävijöitä, se on osoitus tapahtuman tarpeellisuudesta. 

Internetin, sosiaalisen median ja hakukoneiden sekä erilaisten algoritmien kerrotaan säännöllisin väliajoin ratkaisevan kaikki fyysisen kanssakäymisen aiheuttamat ongelmat. Netissä, virtuaalisesti hoidetaan kaikki. Kohta ei tarvitse matkustaa, tavata puolituttuja – puhumattakaan täysin tuntemattomista ihmisistä – ja  vaihtaa ajatuksia  

Aluksi ajatus virtuaalisesta maailmasta viehättää kovasti. Kuinka helppoa elämä olisikaan kun voisi käytännössä hoitaa kaikki asiat kotisohvalta tai vielä parempi: suoraan omasta sängystä käsin. Ei tarvitsisi edes pukea vaatteita päälleen ja silti kaikki kontaktit tulisi hoidettua. Muutaman minuutin videoneuvottelulla tai virtuaalikierroksella voisi korvata koko viikon matkan vaikkapa Japaniin tai kahden päivän matkan PacTec Helsinkiin. Vai voisiko sittenkään? 

 Messut ja muut ammattitapahtumat ovat todellisuudessa kohtaamisbisnestä. Menestyvien messujen ja muiden tapahtumien resepti on yksinkertainen; se joka onnistuu luomaan paljon uusia kontakteja ihmisten välillä, todennäköisesti menestyy. Kun kontakteja on riittävästi ja ne ovat ”hyviä kontakteja”, on paikalle lähteminen kannattava investointi. 

Molemmat suomalaiset pakkausalan merkkitapahtumat PacTec Helsinki ja Pack Summit ovat vakiinnuttaneet asemansa pakkausalan tärkeinä kokoontumispaikkoina. Historiallinen menestys ei kuitenkaan ole tae tulevaisuudesta. Ainoastaan määrätietoisella kehittämisellä voidaan luoda edellytyksiä jatkuvalle menestykselle.  

Olen vakuuttunut siitä, että ihminen tarvitsee kanssakäymistä toisten ihmisten kanssa, jatkuvia haasteita ja vaivannäköä pysyäkseen henkisesti terveenä. Toimivan teknologian avulla voi joskus tulevaisuudessa ihmisten välinen kanssakäyminen muuttua fyysisestä virtuaaliseksi ja silloin ei messuja tai muitakaan tapahtumia tietenkään enää tarvita.  

Toivottavasti nämä visiot eivät toteudu vielä pitkään aikaan. Muuten voi käydä kuten maailman suurimmalle hyljelajille eli merinorsulle eläintarhassa. Jos elämä on liian helppoa ja ruokaa tulee ilman vaivannäköä, merinorsu laiskistuu niin että lopulta se ei viitsi edes syödä vaan kuolee. Olen varma, että virtuaalimaailmassa minulle kävisi kuten vangitulle merinorsulle; ikävystyisin kuoliaaksi. 

 

Antro Säilä
Kirjoittaja on Pakkaus-lehden päätoimittaja ja Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja

 

Kirjoitus on Pakkaus-lehden 3/2018 pääkirjoitus 

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua