Tilaa uutiskirje

Weisteellä on joulu ainainen

Joulu ainainen

Helsingin Pukinmäessä, aivan pientaloasutuksen laitamilla Vantaanjoen läheisyydessä sijaitsee Weisteen joulukoristetehdas, joka on Pohjoismaiden ainoa joulukoristeita valmistava yritys. Isojen tuotanto- ja varastohallien rakentaminen aloitettiin jo 1930-luvulla, pian sen jälkeen kun yritys muutti tänne Helsingin keskustan pienestä verstaasta. Yrityksen tarina kulkee asiakkaan kotiin yhtiön joulukoristepakkauksissa.

Weisteen perusti vuonna 1924 kansakoulunopettaja Kalle Aimo Weiste. Hän kiinnostui paperikauppa-alasta opettajan työnsä rinnalla ja perusti oman paperikaupan.

Kaupassa myytiin myös joulukoristeita. Kaikki alkoi perinteisestä joulukuusen latvatähdestä, joita yrittäjä tilasi myytäväksi myymäläänsä ulkomailta. Veistonopettajana hän alkoi tutkia, miten viimeinen, myymättä jäänyt tähti oli valmistettu ja päätti aloittaa niiden tekemisen Saksasta tuontitavarana tuotavasta hopealangasta itse vuonna 1924. Aluksi toiminta oli varsin pienimuotoista ja tuotteet valmistettiin yrittäjän kotona.

Tilaa tarvittiin kuitenkin lisää ja perheen koti ja verstas muuttivat keskustasta Pukinmäkeen ja siellä sijaitsevaan puuhuvilaan. Samalla aloitettiin isompien tuotantotilojen rakentaminen, jossa tuotteet valmistettiin aluksi pitkälle käsityönä.

Aikanaan seuraava polvi jatkoi yrityksen kehittämistä ja tuotannon koneistamista Pukinmäen tontilla − nyt 95-vuotiaassa perheyrityksessä työskentelee jo neljäs sukupolvi vielä johdossa olevan kolmannen sukupolven ohella. Työntekijöitä on parikymmentä. Yritys kantaa yhä perustajansa nimeä: K. A. Weiste.

Joulun ihmemaa
Tuotanto- ja toimistotilojen yläkerrassa on showroom, jossa oven avauksella avautuu joulutunnelmoijan ihmemaa: kokonainen kerros on täynnä joulukoristeita ja muita sisustustuotteita. Köynnöksiä, punoksia, tonttuja, tähtiä, joulukuusenpalloja, mutta myös ympäri vuoden käytettäviä sisustustuotteita.
– Vahvin tuotteistamme on punokset ja nauhat, joita valmistamme myös vientiin, kertoo tiloja esittelevä Johanna Weiste. Valtaosa yrityksen tuotteista tehdään showroomin alakerrassa olevissa tuotantotiloissa Helsingissä. Virossa yrityksellä on jonkin verran kokoonpanotyötä. Yritys myös maahantuo koristeita.

Alan kilpailu on kovaa – Aasiasta valmistettuja tuotteita työntyy markkinoille.
– Me erotumme omalla suunnittelulla, jota myös kopioidaan paljon. Yleensä ehdimme kuitenkin myydä hetken tuotteita, ennen kuin kopiotuote ehtii markkinoille. Sitten on taas keksittävä uutta.

Tarina tutuksi pakkauksissa
Weisteen brändi on vastikään uudistettu.
– Meillä on pitkä ja hieno tarina, ja sen halusimme näkyviin pakkauksiin. Siitä syystä aloitimme pakkausuudistuksen. Pakkaus on tärkeä media, joka päätyy tuotteen mukana asiakkaan kotiin asti. Pakkauksella pystymme välittämään tarinaamme asiakkaille.

Tuotteen suojaus on pakkauksen tärkein tehtävä, mutta pakkauksen on tärkeää olla myös toimiva siten, että asiakkaat esimerkiksi sisustusliikkeessä voivat laittaa tuotteet sellaisenaan tarjolle myymälään.
Uusi pakkausilme on valko-kultasävyinen. Se kuvastaa pohjoista, talvista valmistusmaata ja arvokkuutta.
– Muovin osuutta pakkauksissa on alettu vähentää. Tänä vuonna esimerkiksi muoviblisterit on vaihdettu kartonkisiin vaihtoehtoihin. Iso ketjuliikeasiakkaamme Ranskassa seuraa muovien osuuden vähenemistä pakkauksissa, Johanna Weiste kertoo. Asiakas on suuri, joten tottakai tämäntapaisia signaaleja on kuunneltava.

Suomessa valmistettavien Weisteen tuotteiden pakkaukset ja etiketit valmistetaan pääosin Suomessa, saatavuuden mukaan.
– Pakkaustuottajillamme on ollut tarjota muovia korvaavia vaihtoehtoja. Stora Enso toimittaa meille pakkauskartongit ja Hurtti-Paino valmistaa etiketit ja rasioita. Olemme tehneet yhteistyötä jo pitkään. Brändiuudistuksessa meitä konsultoivat Petri Uusitalo ja Erkki Mikola, lopulliset pakkaukset toteutti freelancer-suunnittelija.

Haasteena on erien pienuus. Kun tuotteita on paljon erilaisia, tarvitaan kutakin pakkausta ja etikettiä pieniä määriä, mutta hinnat eivät kuitenkaan saisi karata käsistä.

Paitsi pakkauksissa, myös itse tuotteissa kestävä kehitys on päivän sana.
Suurin osa tuotteista on muovia.
– Muovituotteemme on kehitetty mahdollisimman kestäviksi, ja toivomus olisi, että niitä ei heitettäisi turhaan pois, vaan otettaisiin uudelleen esille monina jouluina. Muovin ehdoton etu on sen turvallisuus perheissä, joissa on lapsia tai koristeista kiinnostuneita eläimiä.

Koristeita puukuitugranulaatista
Teemavärit vaihtuvat vuosittain joulukoristeissakin. Tämän vuoden teema on luonto eli vihreän, ruskean ja valkoisen yhdistelmä sekä valkoinen ja kulta Versaillesin tyyliin.

Weisteellä on kehitetty tämän sesongin tarpeisiin aivan uudenlainen, ekoteemainen tuotemallisto puukuidusta – joulukoristepunoksiin materiaali sopiikin erittäin hyvin. Lisäksi Stora Enson puukuitugranulaatista puristetaan entisillä muovikoneilla monenlaisia koristeita.
– Puukuitutuotteisiin teetettiin erilaiset pakkaukset, joissa raaka-aineen ympäristöystävällisyyttä tuodaan esiin. Kävimme jälleenmyyjien kanssa tästä keskustelua. Meillä on monia, pitkiä asiakassuhteita, joiden kanssa on tehty hyvää yhteistyötä jo pitkään.

Uudet tuotteet ovat lähteneet hyvin liikkeelle eli jälleenmyyjät ovat olleet hyvin kiinnostuneita tuotteista. Parhaillaan yrityksessä jännitetään kuluttajien reaktiota eli miten jälleenmyyjien kauppa on käynyt ja miten loppuasiakkaat ovat ottaneet tuotteet vastaan.

Oma kauppa koekenttänä
Tehtaan pihapiirissä sijaitseva, yrityksen perustajan Kalle Weisteen puinen kotitalo on pidetty kunnossa. Talo on saanut uuden käyttötarkoituksen, kun entinen asuintalo on muutettu muutama vuosi sitten Wanha Villa-nimiseksi myymäläksi, jossa esillä on joulukoristeita syksyn ajan, ja muina vuodenaikoina yrityksen sisustustuotteita. Myynti omassa myymälässä on tärkeää, mutta arvokasta on myös Wanha Villan kautta saatava loppuasiakkaiden palaute tuotteista. Myymälä toimii siis koekenttänä.
– Wanha Villa -myymälässä saamme suoraa palautetta asiakkailta, ja pääsemme testaamaan myös tuotteiden pakkausten toimivuutta, kertoo Johanna Weiste.

Vaikka kotoilu on nyt kaikkien harrastuksena lähes koko maailmassa, on korona kurittanut myös Weistettä, jonka tuotteita myydään sisustusliikkeissä, kukkakaupoissa, puutarhamyymälöissä, tavarataloissa ja supermarketeissa. Iso osa tuotteista menee vientiin ja kun tärkeissä Keski- ja Etelä-Euroopan vientimaissa iso osa tärkeistä myyntipaikoista on ollut suljettuina keväästä asti, ovat tilauksetkin olleet normaalia pienempiä.
– Joulukoristeala saattaa kuulostaa marginaaliselta, mutta se on maailmalla iso bisnes, jossa on paljon kansainvälisiä toimijoita. Esimerkiksi Ranskassa puutarhamyymälöissä myydään syksyisin paljon joulukoristeita. Niihin tehdään näyttävät esillepanot koristeista, kun kasvit eivät ole viemässä tilaa.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 8/2020.

Comments are closed.