Tilaa uutiskirje

Juha Vanhainen: Apetit luo ruokatrendejä

Juha Vanhainen: Apetit luo ruokatrendejä

– Elintarvikeala on kiinnostava, asiat muuttuvat ja ruokatrendit kehittyvät, toteaa Apetitin toimitusjohtaja Juha Vanhainen.  Apetitissa yritetään vastata kuluttajien haasteeseen ja luoda trendejä alalle.

– Suomalaisen elintarviketeollisuuden kasvu ei tule helpolla. Ainoa keino on uudistua voimakkaasti.   Ihmiset syövät rajallisesti, joten kasvua ei sitä kautta tule. Elintarvikkeita tuodaan Suomeen paljon, tuontia on reilun kolmen 3 miljardin arvosta ja vientiä reilun yhden. Kuluttajat ymmärrettävästi haluavat vaihtelua ja uusia tuotteita ja tähän suomalainen elintarviketeollisuus ei ole kovin hyvin kyennyt vastaamaan. Lisäksi hintavetoisuus  on taantumassa kasvanut, toteaa Juha Vanhainen, Apetitin toimitusjohtaja.

Juha Vanhainen on toiminut tehtävässään nyt noin vuoden. Edellinen tehtävä Vanhaisella oli metsäteollisuudessa. – Metsäteollisuus kävi kovan koulun läpi vuodesta 2007 alkaen. Ala uitettiin kölin alta, kun kannattavuutta jouduttiin kovin päätöksin parantamaan. Tällä hetkellä metsäteollisuuden tilanne on aivan toisenlainen. Mielikuva alasta kääntyi viikossa.

Vanhainen viittaa parin vuoden takaisiin lähes yhtä aikaa julkaistuihin investointiuutisiin, kun Metsä Group ilmoitti rakentavansa biotuotetehtaan Äänekoskelle ja Stora Enso Varkauden paperitehtaan muuttamisesta tekemään aaltopahvin raaka-ainetta. – Auringonlaskun alasta tulikin suuri investoija. Tällaisten investointien välillinen vaikutus on suuri.

Trendejä ja klassikoita

– Apetitissa kuunnellaan herkällä korvalla trendejä ja tunnustellaan, millaisia tuulia maailmalla elintarviketeollisuudessa puhaltaa. Joka vuosi tuodaan markkinoille uusia tuotteita, ja joku niistä sitten saattaa kantaa pitkäänkin.

– Elintarvikeala on kiinnostava, asiat muuttuvat, trendit kehittyvät ja kuolevatkin. Minulla on tunne, että klassikoita ei enää synny ja uusien tuotteiden elinkaari on lyhyempi kuin ennen. Apetitissa yritämme vastata kuluttajien haasteeseen ja luoda trendejä.

Mikä voisi olla seuraava ruokatrendi? – Apetitille erittäin hyvin sopiva trendi eli kasvisten käytön lisääntyminen on kaikkien tiedossa. Tässä haluamme olla trendin kärjessä.

Apetitin uusin tuote on syksyllä kauppoihin tuleva Tuorekset. Tuoreksissa on valikoima erilaisia tuoreita käyttövalmiita ruoanlaittokasviksia yhdessä pakkauksessa. Samanlaista tuotetta ei ole aiemmin ollut Suomen markkinoilla.

– Eri kasviksia on vaikea saada säilymään yhteen pakattuina, mutta nyt tuotekehityksen ansioista on onnistuttu kehittämään puolihengittävästä, laseroidusta kalvosta valmistettu rasia, jossa kasvisvalikoima säilyy tuoreena pitkään. Laseroinnin avulla kalvoon saadaan erilainen hengittävyys eri tuotekokoonpanojen mukaan. Tämä on eräänlainen älypakkaus, joka pitää yllä hengittävyyttä ja tasapainoa rasian sisällä. Uusia kasvisyhdistelmiä saadaan nopeasti markkinoille. Uskomme, että tuotteesta tulee hitti, kun se tulee syksyllä kauppoihin.

Yksi yrityksen klassikkotuotteista, pinaattikeitto, joutui keväällä myrskyn silmään sosiaalisessa mediassa nimenomaan pakkauksensa takia. Kuluttaja kirjoitti Facebookissa rakastavansa keittoa, mutta tiiliskiven muotoinen jäinen keittokalikka oli hänen mielestään mahdotonta saada pahvista irti ilman iskuporakonetta. Tuhannet jakoivat alkuperäisen kirjoittajan tuskan, mutta toisenlaisiakin kommentteja tuli: neuvoja ja ohjeita. Valtamediakin tarttui aiheeseen ja esimerkiksi Helsingin Sanomat julkaisi keittopakkauksen avaamisesta opetusvideon.

Uutta pakkausta ei Apetitilta pinaattikeitolle luvata, niitä on toki testattu, mutta ekologiselle pahviselle tiiliskiven muotoiselle pakkaukselle ei ole löytynyt voittajaa. Kehitetty pakkausta toki on viime aikoina; siihen on lisätty avaamista helpottava repäisynauha.

Somemyrsky hoidettiin Apetitilla hyvin – olihan alkuperäisen päivityksen kirjoittajallakin positiivinen asenne viestissään. Arvata saattaa, että huomiolla oli myös vaikutusta myyntilukuihin.– Pinaattikeittotapauksella oli postiivinen vaikutus keiton myyntiin, se on selvä. Otamme palautteet kuitenkin vakavasti, toteaa Vanhainen. – Makuasioitahan nämä ovat, joku ei pidä pakkauksesta, toinen taas sanoo, että mitään ei saa muuttaa.

Pakkauksen tärkein tehtävä on tuotteen suojeleminen. Lähes yhtä tärkeää on kuitenkin viestintävälineenä toimiminen. Pakastealtaassa kotelokeitto on toiminnallisesti hyvä: painopinta-alaa on paljon. Lisäksi pakkaus on yksikerroksisena ekologinen.

– Kuluttajat ilmaisevat tänä päivänä mielipiteensä helposti juuri sosiaalisen median kautta, joten yritysten on oltava hereillä. Se vaatii yritykseltä sosiaalisen median älyä ja resursseja.

Tavoitteena kotimaisuus

Paitsi pinaattikeitosta, Apetit saa muutenkin kuluttajilta paljon palautetta tuotteistaan. – Niiden perusteella pohditaan, mitä voisimme tehdä paremmin. Mikään ei ole kuitenkaan simppeliä, pakkauskoneet asettavat rajoituksia, pakkausten on oltava kestäviä ja samalla erottuvia.

­ – Tehostamme toimintaamme, meillä on kaiken aikaa useita hankkeita meneillään. Yksi esimerkki uutuuksistamme on laatikko tuoreelle kalalle. Cool Seal-laatikko tarjoaa vaihtoehdon perinteisille styroxista valmistetuille laatikoille tuoreen kalan kuljetuksen ravintoloihin. Cool Seal on kierrätettävä ja kokoontaitettava, ominaisuus jota ahtaissa ravintolakeittiöissä arvostetaan. – Asioiden on kehityttävä, sanoo Vanhainen.

­ – Pakkaus on kuluttajatuotteissa iso valintakriteeri. Meidän on oltava edelläkävijöitä, mutta kustannukset on hallittava. Suomalaisten pakkausvalmistajien on pysyttävä hereillä ja silmät auki, jotta trendeihin pystytään vastaamaan. Tavoitteenamme on käyttää kotimaisia pakkausmateriaaleja aina, kun se vain on teknistaloudellisesti mahdollista.

Pakkausmuovit hyötykäyttöön

Juha Vanhainen toteaa Ekokemin kiertotalouskylän parantavan valmistumisensa jälkeen muovin hyötykäyttöä. ­– Muovien asema pakkausmateriaalina paranee kiertotalouskylän valmistumisen myötä Suomessa kun muovit saadaan hyötykäyttöön, uskoo Vanhainen, joka on ollut Ekokemin hallituksen puheenjohtaja viime vuodesta lähtien. Materiaalin mainetta on kolhinut, että muovien valmistajat ovat hänen mukaansa aiemmin pitäneet huonosti huolta kierrätysmahdollisuuksista – toisin kuin esimerkiksi sanomalehtipaperivalmistajat. Sanomalehti kierrätetään perinteisesti hyvin, paperinkeräyslaatikoista vaikka kukkakauppoihin.

­ – Muovi on kuitupuolen ihmisten mielestä huonosti kierrätettävää, mutta me emme Apetitilla pidä muovia mitenkään pannassa. Kuhunkin käyttötarkoitukseen valitaan siihen parhaiten sopiva ratkaisu, ympäristönäkökohtia unohtamatta.

Tuottajavastuun voimaantuloa Vanhainen pitää tärkeänä yritysvastuun osoituksena. ­ – Raha on vain yksi näkökulma. Sitä tärkeämpää on, että tuottajavastuu hoidetaan. Ympäristömme ei kestä kuormitusta ja raaka-aineet loppuvat maailmasta, jos materiaalien annetaan päätyä kaatopaikoille. Tuottajavastuu on siis sekä resurssitalous- että ympäristötekninen kysymys. Loppupelissä kuluttajat maksavat, mutta kuluttajien on oltava valmiita maksamaan suojaavasta pakkauksesta. Hävikin hallinta on resurssiviisautta.

Tupla- tai triplapakkaamisesta on Vanhaisen mukaan päästy jo hyvin eroon. ­ Kahvipaketti, joka on nykyisin yksikerroksinen, on tästä hyvä esimerkki.

Vanhainen uskoo myös älypakkauksiin. ­ – Esimerkiksi RFID-tagien hinnat ovat laskussa. Kuluttaja voi saada niiden avulla hurjan paljon tietoa esimerkiksi säilyvyydestä, valmistustavasta, reseptiikasta tai vaikkapa viljelijätervehdyksen tuotteen mukana. Tagit voivat yleistyessään antaa myös paljon tietoa tuotteen asianmukaisesta valmistamisesta ja kuljettamisesta.

Vanhainen arvioi, että älypakkausten yleistymisen myötä markkinat jakautuvat kahtia. ­ – Jos on valmis maksamaan, voi saada tarkkaakin tietoa tuotteen alkuperästä ja tuotantoketjusta. Jäljitettävyys ja vastuullisuusasiat ovat hyvällä tolalla Suomessa. Tämä on pienen maan etu. Kasvisten alkuperä pystytään jäljittämään hyvin.

Ruoka on trendikästä

­ – Ruoka kiinnostaa ja siihen panostetaan. Itse aikoinani opiskelijana elin makkara-makaronilinjalla, mutta nykyisin opiskelijat suhtautuvat ruokaan eri tavalla. Halutaan tietää, mistä ruoka tulee, ollaan laatutietoisia ja myös valmiita maksamaan laadusta. Maksukykyiset työssäkäyvät ihmiset ostavat premium-tuotteita, eivätkä pistä suustaan alas mitään, jonka alkuperä ei ole tiedossa.

3 kysymystä Juha Vanhaiselle

Mikä on suosikkipakkauksesi:

Maitotölkki on innovaationa insinööritaidon mestarinäyte, josta saa monenlaisia variaatioita ja josta pinaattikeitonkin pakkaus on yksi. Ohut muovikalvo kartongin pinnassa on loistava keksintö.

Ihailen myös Ikean pakkauksia, vastaavia ei ole muilla. Viiden sentin paksuiseen pakettiin on saatu mahtumaan kokonainen vaatekomero, jonka asettelu pakkaukseen on aivan omaa luokkaansa. Pakkausmateriaalia on käytetty mahdollisimman vähän, ilmaa ei ole yhtään, pakkaus on helppo kuljettaa ja sisältö on kuin palapeli. Ja jokainen osa on aina mukana! Ikean volyymit ovat niin isoja, että jos pakkauksissa olisi senttikin ylimääräistä, se kertautuisi logistiikassa.

Millainen tuote saa tekemään ostopäätöksen:

Suoraryhtinen, fleksopainettu pakkaus kiinnittää huomiota. Suoraryhtiseen pakkaukseen saa tasaisen painopinnan, johon mahtuu paljon tietoa tuotteesta. Visuaalisuus vaikuttaa paljon ostopäätökseen.

Miten kierrätät?

Roskakaapissa kotona on neljä pientä ämpäriä eri materiaaleille. Kierrätän kaiken, joille löytyy laatikko järjellisen etäisyyden päästä kotoa. Insinöörinä tiedän hyvin, mikä ei pala energiajätteissä. Pidän itseäni keskivertoa parempana kierrättäjänä.

Apetit on suomalainen, ruoan alkutuotantoon toimintansa perustava ruokayhtiö, jonka tavoitteena on olla kasvipohjaisen ruokaketjun edelläkävijä. Yrityksessä valmistetaan kasviksista tuoretuotteita ja pakasteita. Lisäksi Apetitissa jalostetaan rypsistä kasviöljyjä ja rehupuristeita sekä käydään kansainvälisesti viljakauppaa. Yritys tarjoaa myös tuoretta kalaa ja valmistaa kalajalosteita. Tuotantoa on Suomen lisäksi Norjassa ja Ruotsissa.

Comments are closed.