Tilaa uutiskirje

Karl Fazerin aarteet

Karl Fazerin aarteet

Fazerin vuoden avoinna ollut vierailukeskus esittelee yrityksen pakkausten historiaa. Pakkausintoilijan näkökulmasta pakkaukset ovat saaneet näyttelystä paraatipaikan aivan keskeltä näyttelysalia. Fazerin vuoden avoinna ollut vierailukeskus esittelee yrityksen pakkausten historiaa. Pakkausintoilijan näkökulmasta pakkaukset ovat saaneet näyttelystä paraatipaikan aivan keskeltä näyttelysalia. Yli sata vuotta vanhoja, upeita makeis-, suklaa- ja kaakaopakkauksia on esillä eri vuosikymmeniltä.

Vanhimmat Fazerin pakkaukset on valmistettu Pietarissa 1800-luvun lopulla, ja tuotu Suomeen täytettäväksi. Kun makeisten kysyntä lisääntyi, tuotevalikoima ja toiminta laajenivat ja 1897 tuotanto oli jo teollisessa mittakaavassa, mikä mahdollisti pakkausten tuotannon Suomessa. Pakkausmateriaalien kirjo vetää vertoja pakkausten värimaailmalle. Näyttelyssä on esillä peltisiä kaakaojauherasioita, vahapaperisia makeiskääreitä, kartonkisia sekä puisia pakkauksia.

Aikansa rohkea markkinointipioneeri

Karl Fazerille oli kunnia-asia, että jokaisella tuotteella oli arvoisensa pakkaus eli ”takki”. Fazerin perustaja oli markkinoinnin pioneeri, joka ymmärsi pakkauksen merkityksen ja tärkeän roolin jo yli sata vuotta sitten, Fazer Makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola kertoo pakkausten vivahteikkaista vaiheista yrityksen historiassa. Esimerkiksi Helsingin raitiovaunuissa oli jo 1800-luvun loppuvuosina Fazerin makeismainoksia
Vanhemmissa pakkauksissa näkyy Karl Fazerille tärkeitä aiheita – lintuja, suomalaista luontoa ja oman tehtaan kuva. Pakkauksia ovat kuvittaneet nimekkäät taiteilijat vuosikymmenten varrelta. Esimerkiksi Akseli Gallen-Kallela on tehnyt erääseen pakkaukseen luontoaiheisen kuvituksen.
– Vaikka signeeraus puuttuu, tiedettiin että Gallen-Kallela ja Fazer olivat hyviä ystäviä, Eerola vihjaa.
Myös Tove Jansson on kuvittanut Fazerin mainoksia sekä pakkauksia. Ensimmäiset Fazerin Muumi-tuoteperheen makeiset tulivat myyntiin vuonna 1957. Muumien markkinapotentiaali on jo silloin nähty.
Etiketeissä käytettiin myös ajan suurmiesten kuvia ja pakkauksilla otettiin kantaa. Venäjän kieltäessä viimeisetkin suomalaiset postimerkit vuonna 1901, ilmestyivät niiden kuvat makeiskääreisiin.
– Se oli rohkea veto Karl Fazerilta. Pakkauksilla on otettu kantaa, kun sen aikaisissa tiedotusvälineissä ei ole voinut. Kääreet eivät kerro ainoastaan tuotteesta, vaan myös historian tapahtumista, Eerola kertoo.
Isänmaa oli Karl Fazerille tärkeä, ja se näkyy muissakin pakkauksissa, esimerkiksi peltisen pastillirasian kannessa juoksee Paavo Nurmi siniristilippu taustallaan. Myös ikoninen Fazerin Sininen ammentaa symboliikkaansa sinilipun väristä. Fazerin Sininen sai alkunsa jo vuonna 1922. Se on tuotteena ja tavaramerkkinä tarkoin varjeltu.
– Olemme tehneet pakkauspromootion Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi. Nyt juhlalevyjen pakkauksissa lukee esimerkiksi ”Pala Suomea” tai ”Taste of Finland”. Fazerin Sininen on pyhä, ja erittäin harvoin teemme pakkaukseen muutoksia, Eerola huomauttaa.

Kantavat tuotemerkit ja design läpi vuosikymmenten

Tuttujen, jopa ikiaikaisten tuotteiden pakkaukset ovat saattaneet muuttua vuosien varrella, mutta tietyt visuaaliset elementit ovat pysyneet samana. Esimerkiksi Pihlaja- ja Kiss Kiss -karkkien pakkausten väritys ja kuvitus on saattanut muuttua paljonkin mutta kettu ja kissa ovat pysyneet. Kiss Kiss, jota alettiin valmistaa 1897, on vanhin suomalainen rekisteröity tavaramerkki.
Keräilijät ovat erityisen kiinnostuneita vanhoista Fazerin pakkauksista, ja joistakin ollaan valmiita maksamaan satojakin euroja. Näyttelystä löytyy harvinaisuuksia, mielenkiintoinen on esimerkiksi Stadionin Torni -rasia. Pakkausta valmistettiin vuoden 1940 kesäolympialaisiin, joita ei voitu järjestää toisen maailmansodan takia. – Pakkaus on harvinaisuutensa ohella ollut jo aikanaan teknisesti hyvin vaativa.
Näyttelyn viereisessä tehtaanmyymälässä näkee myös jatkumon alkuperäiselle aatteelle, sillä kuvittajien ja taiteilijoiden käyttö on Fazerilla yhä ajankohtaista.
– Pakkauksella on yhä tärkeä rooli markkinointiviestinnässämme ja haluamme jatkaa Karl Fazerin alkuperäistä, rohkeaa aatetta tuotteen pukemisesta arvoiseensa pakkaukseen. Fazerin keksituoteperhe palkittiin arvostetulla Red Dot Award -palkinnolla, ja Fazer Lakritsi -konsepti sai Fennia Prize Winner -palkinnon, joka myönnetään esimerkillisestä muotoilun hyödyntämisestä. Mariannen mainosjulisteet taas saivat Kultajyvä-kilpailun julistesarjassa Hopeajyvä-palkinnon, Eerola kertoo.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua