Tilaa uutiskirje

Kartonkikotka lähtee lentoon

Kartonkikotka lähtee lentoon

Kotkamills on kesän aikana muuttanut tuotevalikoimaansa. Aikakauslehtipaperin valmistuksesta luovuttiin tammikuussa ja kesällä tehtaalla käynnistetty kartonkikone on alkanut valmistaa taive- ja suojakerroskartonkia pakkauksiin ja tarjoiluastioihin. Flying Eagle -projektiksi nimitetty tuotantosuunnan muutos alkaa olla takana päin ja projekti on päättynyt.

Kuluneena kesänä Kotkamillsillä ei paljon lomia pidetty. Tehtaalla on paiskittu töitä hartiavoimin – ja kevään ajan myös ulkopuolisen 1 500 asentajan lisävoimin – kun aikakauslehtipaperia valmistanut paperikone PK 2 on käännetty valmistamaan pakkauskartonkia. Oikeastaan kääntäminen kuulostaa vähättelevältä ilmaisulta: vanhasta koneesta voitiin uudessa kartonginvalmistuskoneessa käyttää ainoastaan muutamia osia, mm. sylintereitä. Kaikki muut osat eli käytännössä koko laite on kokonaan uusi.

Seiniä Kotkamillsin entisessä paperikonehallissa ei sentään tarvinnut siirtää uuden koneasennuksen myötä, vaikka koneen kapasiteetin noustessa 160 000 tonnista 400 000 tonniin vuodessa laajennuksia jouduttiin tekemään muissa tehtaan tiloissa. Hierteen tuotantoa kasvatettiin, ja sen valmistukseen lisättiin kemiallinen esikäsittely, ostosellun määrää lisättiin, laboratorio ja sellun pulpperointirakennus rakennettiin, hankittiin uusi nosturi jne.

Vaikka tehdasintegraatti sijaitseekin Kotkansaarella aivan kaupungin keskustan tuntumassa, on tehtaan maa-alue sen verran laaja, että hyvällä suunnittelulla tilanpuute alueellakaan ei tullut vastaan.

Aikakauslehtipaperin tuotanto pysäytettiin Kotkassa tammikuussa ja kartonkikone käynnistettiin kesällä. Uudella koneella alettiin valmistaa kahta erilaista kartonkilaatua: Aegle-taivekartonkia ja aivan uudenlaista suojakerroskartonkia, joka sopii esimerkiksi kertakäyttöastioiden valmistamiseen. Tarjoiluastioihin tarkoitettu kartonki sai tuotenimekseen Isla.

Noin 170 miljoonan arvoinen investointi on tuonut menoa ja meininkiä tehtaaseen – ja samalla koko kaupunkiin. – Meillä on kova draivi päällä ja positiivinen ilmapiiri. Saimme sovittua työntekijöiden kanssa, että he pitivät kesälomiaan ennakkoon jo talvella, Kotkamillsin tuotekehityksestä vastaava johtaja Stefan Kuni kertoo.

Uudesta kartonkikoneinvestoinnista kerrottiin julkisuuteen samoihin aikoihin hieman toista vuotta sitten kun Kotkamillsin omistajanvaihdos julkaistiin. Yrityksen nykyinen pääomistaja on MB Rahastot, yksityinen suomalainen pääomasijoittaja, joka sijoittaa eri toimialojen vakiintuneisiin toimintoihin Pohjoismaissa.

Investoinnin julkaisun yhteydessä tehtaan uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetty Markku Hämäläinen kertoi, että investointi varmistaa Kotkan tehtaan tulevaisuutta vähintään 50 vuodeksi eteenpäin.

– Me uskomme pakkaamiseen. Pakkauksia tullaan tarvitsemaan aina. Vaikka tuotteita ei joskus kaukana tulevaisuudessa enää valmistettaisi tehtaissa, vaan ne 3D-tulostettaisiin kodeissa, tarvitaan pakkausmateriaalia tulostinten pakkaamiseen. Ja pitäähän tulostusmateriaalitkin pakata ennen niiden toimittamista, miettii Stefan Kuni.

Toinen asia, johon Kotkassa uskotaan, on kestävän kehityksen megatrendi. Yritykset ympäri maailmaa ovat nostamassa vihreitä arvoja strategioidensa keskiöön. Kestävä kehitys on asiakkaiden mielestä yhä tärkeämpää.

– Teemme kuppien sekä ruokapakkausten ja -tarjoiluastioiden valmistukseen tarkoitettua suojakerroskartonkia aivan uudella tavalla neitseellisestä kuidusta. Kartongissa käytetty suojakerros ei ole samanlaista kuin perinteiset muovit, joten käytetyt astiat kompostoituvat tai ovat kokonaan kierrätettävissä. Barrieerina käytetään vesipohjaista polymeeridispersiota, jonka ansiosta kupit voi käytön jälkeen kierrättää normaalin toimistopaperijätteen mukana tai kompostoida. Tuote kompostoituu yhtä nopeasti kuin päällystämätön taivekartonki, kertoo Stefan Kuni. Astioiden stanssausvaiheessa syntyneet hukkapalat ovat priimatuotetta ja ne voidaan myös käyttää uudelleen paperin tai kartongin valmistuksessa. Näiden tuotanto tukee toinen toistaan – taivekartongissa on isot volyymit ja barrieerikartonki on aivan uniikki tuote.

– Esimerkiksi pikaruokapakkauksia heitetään valitettavan usein auton ikkunasta tienposkeen. Kartongistamme valmistetut astiat eivät jää metsiin ikuisiksi ajoiksi vaan häviävät pikkuhiljaa, eivät tietenkään samassa ajassa kuin asianmukaisesti kompostoituna, mutta muovittomina ajan mittaan kuitenkin. Luonto pystyy puhdistautumaan vaikka ihmiset olisivatkin huolimattomia.

– Eri puolilla maailmaa on oltu kiinnostuneita uudesta kartonkilaadustamme. Se helpottaa esimerkiksi pikaruokapaikkojen jäteastiaongelmia, kun ruuantähteet ja uudesta kartonkilaadusta valmistetut astiat voi heittää samaan kompostisäkkiin, Stefan Kuni demonstroi. Oikealla lajittelulla pakkausmateriaalit ovat lisäksi täysin kierrätettäviä.

Islaa ja Aeglea

Loppukesästä Kotkasta aloitettiin pakkauskartonkien myynti trimmatun maailmanlaajuisen myyntiverkoston kautta. Verkostoon kuuluu omia myyjiä ja agentteja.

Nyt syksyllä kertakäyttöastioihin sopiva Isla-kartonki ja Aegle -taivekartonki lähtevät siis Kotkasta maailmaa valloittamaan. Tavoitteet ovat kovat. Tarkoitus on, että parin vuoden kuluessa kone pyörii täydellä kapasiteetilla.

  • Kotkamills Oy:n tehtaat sijaitsevat Kotkansaaren teollisuusalueella Kotkan kaupungissa. Kartonkien lisäksi Kotkamills valmistaa laminaattipaperia ja sen jatkojalosteita sekä sahatavaraa. Jokainen osa puusta käytetään, kuoretkin energiaksi. Tehtaiden tuotanto pyörii pääosin kolmessa vuorossa.
  • Yhtiöllä on pitkät perinteet: Hans Gutzeit aloitti teollisen toiminnan Kotkassa1872: Aloituksesta muistuttaa Kotkassa pääkonttorin kadunnimi: Gutzeitintie.  Kotkamills perustettiin vuonna 2010, sitä ennen osa Stora Ensoa. Tuotantoa Suomessa Kotkan lisäksi Tainionkoskella, tytäryhtiö L.P. Pacific Films Malesiassa.
  • Yli 500 työntekijää, suurin osa Kotkassa.
  • Vientiin pääosa liikevaihdosta.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 5-6/2016

Comments are closed.