Tilaa uutiskirje

Kaupan merkitys on kasvussa ja niin on myös pakkausten merkitys kaupalle

Kaupan merkitys on kasvussa ja niin on myös pakkausten merkitys kaupalle

Kaupan rooli elinkeinoelämän kokonaisuudessa on ollut kasvussa viimeisten vuosien aikana. Osittain kysymys on kaupan alan yritysrakenteen tiivistymisestä. Kun yritysten lukumäärä pienenee, on jäljelle jäävien entistä suurempien yritysten merkitys suurempi. Merkittävämpää lienee kuitenkin koko yhteiskunnan rakenteen muuttuminen. Suomi on muuttunut teollisesta palveluyhteiskunnaksi ja väestö keskittyy isoihin asutuskeskuksiin.

Ruokaa ei enää voi – eikä kannata – hankkia muualta kuin lähimmästä kaupasta.
Kaupan omien merkkien tarjonta on lisääntynyt samassa tahdissa kaupan roolin kasvun kanssa. Ainoastaan menestyvimmät tavaramerkkien omistajat eli brand ownerit ovat pystyneet vastustamaan kaupan merkkien volyymien houkutusta. Käytännössä kaikkiin tuoteryhmiin on tarjolla tuotteita itsenäisten tuotemerkkien ja kaupan omien merkkien valikoimista.

Perinteisesti kaupan omat merkit on asemoitu astetta halvemmiksi verrattuna brändituotteisiin. Kun kaupan omat merkit ovat vakiinnuttaneet asemansa markkinoille, on rinnalle kehitetty uusia omia merkkejä. Uusien merkkien sijainti omiin vanhoihin ja itsenäisiin nähden on mietitty tarkkaan. Osa on sijoitettu vieläkin halvemmiksi ja osa puolestaan jopa itsenäisiä korkeammalle ns. premium-tuotteiden luokkaan.

Omien merkkien asemointi alemmas tai korkeammalle näkyy myös pakkausratkaisuissa. Alemmille tasoille suunnatut tuotteet on usein myös pakattu halvempiin – tai ainakin halvemmalta näyttäviin – materiaaleihin verrattuna premium-tuotteisiin.
Tuotteiden pakkaaminen ei kuitenkaan selitä pakkausten merkityksen kasvua kaupalle. Paljon tärkeämpää kuin yksittäisen – vaikkapa premium-asemoidun – tuotteen pakkaukseen verrattuna on koko tuotelogistiikan sujuvuus.

S-ryhmä on ensimmäisenä Suomessa ottanut käyttöön täysin automatisoidun logistiikkakeskuksen. Inex Partnersin uudessa Sipoon logistiikkakeskuksessa tavaraa käy tuomassa tasainen rekkavirta yötä päivää.

Niin yksittäisten tuotepakkausten, myyntieräpakkausten kuin lavakuormienkin täytyy olla kerrasta toiseen lähestulkoon täydellisiä. Vaikka tuote olisi täysin kunnossa, ongelma pakkauksen osalta voi aiheuttaa koko lähetyksen hylkäämisen – tai jopa koko varaston toiminnan pysähtymisen. Kun tavara kulkee automaattivarastoon ilman ihmiskäden kosketusta tai ihmissilmän valvontaa on selvää, että pakkausten merkitys kasvaa huikeasti.

Antro Säilän pääkirjoitus on julkaistu Pakkaus-lehdessä 4/18

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua