Tilaa uutiskirje

Kirjavia ympäristöväittämiä

Kirjavia ympäristöväittämiä

Pakkaus on valmistettu kierrätetystä muovista, biomuovista, se on muoviton, kompostoituva, biohajoava, tai muovin määrää on vähennetty. Pakkauksiin on alkanut ilmestyä monenlaisia niiden ympäristöystävällisyydestä kertovia merkintöjä. Tutkimme, millaisia väittämiä helsinkiläisen supermarketin hyllyillä olevissa pakkauksissa esiintyy ja mitä tietoa ne tarjoavat vastuullisuusasioista kiinnostuneille kuluttajille.

Vaikka pakkauksen ensisijainen tehtävä on vähentää hävikkiä – erityisesti ruokahävikkiä – ja oikeanlainen pakkaus toimii tehtävässään erinomaisesti, pakkaus on kuluttajalleen käytön jälkeen turha ja se koetaan monesti jäteongelmana. Nyt monet kuluttajat ovat saaneet erityisesti merten roskaantumisen aiheuttaman ekoherätyksen, ja he haluaisivat tehdä pakkausmerkintöjen ohjaamina hyviä valintoja. Mutta miten pakkausten valmistajat ja pakkauksia käyttävät yritykset heille viestivät? Erilaisia merkintöjä onkin alkanut viime aikoina ilmestyä pakkauksiin. Kuluttajan saattaa olla vaikea kuitenkin hahmottaa, mitä erilaiset merkinnät tarkoittavat.

Kumpi on parempi pakkaus, sellainen, jossa muovimateriaalin määrää on pystytty vähentämään esimerkiksi eri materiaaleja kerrostamalla? Vai monomateriaalista valmistettu, mutta paksumpi pakkaus, joka voidaan kierrättää? Ja mistä kuluttaja erottaa, mikä pakkaus on kilpailevaa tuotetta tai entistä ratkaisua ekologisempi? Tähän on vaikea antaa selkeitä vastauksia. Muovin korvaaminen kokonaan jollakin muulla materiaalilla elintarvikepakkauksissa on kuitenkin vielä kaukana. Avainasemassa ovat kierrätyksen järjestäminen ja pakkausmateriaalien käytön hiilijalanjälki.

Pakkaus-lehden tarkastelussa esille tuli erityisesti muovin määrän vähentämisestä kertominen kuluttajille pakkauksista. Välillä muovin vähentäminen on itsestäänselvästi hyvä asia, esimerkiksi Fazerin Reissumiespakkausten kulmien pyöristäminen reissumiehen muotoiseksi ei vaikuta mitenkään pakkauksen suojausominaisuuksiin. Mutta esimerkiksi salaattituotteen pakkauksen kohdalla kävi selväksi, että jonkinlaista barrieeria olisi kuitenkin tarvittu, jotta pakkaus olisi suojannut tuotetta riittävästi sen matkalla pakkaajalta kuluttajan keittiöön.

Myös Lidlin maitotölkkien korkista luopuminen eli paluu vanhaan jakaa mielipiteitä, onko muutos huonompaan vai parempaan päin pakkauksen käytettävyyden kannalta.

Otimme tarkasteluun mukaan ainoastaan sellaisia pakkauksia, jossa esitettiin ympäristöväittämiä. Testistä jätettiin pois tuotteet, joihin oli painatettu esimerkiksi erilaisia sertifikaatteja, jotka kertoivat pakkausten raaka-aineiden vastuullisuudesta, mutta joissa ei ollut varsinaista väittämää.

Havaitsimme, että ilahduttavan moniin pakkauksiin on painatettu hyvinkin yksityiskohtaiset lajitteluohjeet. Esimerkiksi useat jugurtinvalmistajat ovat siirtyneet käyttämään pakkauksia, joissa muovipikarin päällä on irrotettavissa oleva kartonkipäällys, ja lisäksi vielä kansi saattaa olla eri materiaalia. Kuluttajan saattaa olla vaikeaa hahmottaa, miten kyseinen pakkaus kierrätetään: kansi metallijakeeseen, pikarin päällys kartonkeihin ja itse pikari huuhdeltuna muovinkeräykseen. Ohjeen antaminen on tietynlainen ekoteko, mutta ei kuitenkaan ole varsinainen ympäristöväittämä ja siksi tällaiset pakkaukset eivät päätyneet mukaan lehden juttuun.

Snellmanin Kunnon jauheliha ja Atrian jauhelihat
Snellmanin jauhelihapakkauksen julkisivulla ilmoitetaan, että pakkauksessa on käytetty 76 prosenttia vähemmän muovia. Pakkaus on molemmin puolin läpinäkyvää, kirkasta kalvoa, jossa on suojakaasu sisällä. Ratkaisu pitää tuotteen yrityksen nettisivujen mukaan kuohkeana. Erittäin helppokäyttöinen pakkaus.

Atrian palkitun ”jauhelihan kokoisen pakkauksen” julkisivulla ilmoitetaan, että muovia on käytetty 50 prosenttia vähemmän kuin perinteisessä rasiapakkauksessa. Lisäksi yritys kertoo nettisivuillaan, että säästöä syntyy myös kuljetuksessa, kun ilmaa ei tarvitse kuljettaa eli pakkauksessa ei ole käytetty myöskään suojakaasua. Myös tuotteen hyllyaika on pidempi kuin perinteiseen jauheliharasiaan pakatun tuotteen.

Kariniemen kananpojan rintafileet
Kariniemen rintafileet on pakattu yksittäin ohueen muovikalvoon ja ne myydään joko kahden tai neljän fileen erissä. Ratkaisun avulla ruokahävikki vähenee, koska tuotteen voi valmistaa vaikka yksi file kerrallaan ja säästää loput myöhemmin käytettäväksi. Pakkauksessa kerrotaan, että uudenlaiseen ratkaisuun on käytetty 26 prosenttia vähemmän muovia. Helppo avata, käyttää ja hävittää.

Järvikylän yrtit
Järvikylän yrttien pakkauksessa ilmoitetaan, että yrttiruukku on kompostoituva. Tämä helpottaa kuluttajaa, koska aiemmin yrtin naatti ja turvepaakku on pitänyt irrottaa ruukusta ennen jätteiden lajittelua. Yrityksen nettisivujen mukaan monet kuluttajat ovat kokeneet irrottamisen hankalaksi, joten koko homma on päätynyt sekajäteastiaan ja turvepaakun orgaaninen aines on jäänyt hyödyntämättä biojätteenä.

Juustoportin litran vetoiset harjakattopakkaukset
Juustoportin kaikissa litran vetoisissa pakkauksissa ilmoitetaan näkyvästi, että tuotteen hiilijalanjälki hyvitetään kokonaisuudessaan – siis myös pakkauksen osuus. Pakkauksen kääntöpuolella on Cetified Carbon Neutral packaging -logomerkintä ja ohjaus carbonneutral.com -sivuille. Sivuilla selviää, että pakkauksen valmistaja Elopak on sertifioinut pakkauksensa maailmanlaajuisen yrityksen määrittelemän protokollan mukaisesti vuodesta 2016.

Harjakattoisessa jugurttipakkauksessa kannustetaan myös ruokahävikin vähentämiseen ohjeistamalla, miten pakkauksesta saa puristettua ulos viimeisetkin jugurtinrippeet taittelemalla pakkaus perforointien mukaisesti.

Myllärin tuorepuuromix
Kotelon takasivulla kerrotaan, että kartonkipakkaus on valmistettu luontoystävällisestä materiaalista. Väittämää ei perustella. Myöskään yrityksen nettisivuilla ei oteta kantaa pakkauksiin lainkaan. Kotelon sisällä oleviin kuuden annospakkauksen materiaaleihin tai kierrättämiseen ei viitata ollenkaan itse pakkauksessa eikä myöskään yrityksen nettisivuilla.

Silmusalaatti
Silmusalaatti myydään kartonkisessa kuutiopakkauksessa, jonka takasivulla kerrotaan pakkauksen valmistuksessa käytettävän 95 prosenttia vähemmän muovia kuin aiemmassa pakkauksessa.

Marketin vihannesosaston hyllyssä olevat pakkaukset olivat kaikki pohjasta muutaman sentin ylöspäin kostuneet ja tuotteen viimeiseen käyttöpäivään oli vielä yli viikko aikaa. Kotiin kuljetettaessa pakkauksen rakenne oli vähällä hajota pohjan kiinnityksistä juuri kostumisen takia. Täyttääkö pakkaus siis tämäntyyppisen, vettä haihduttavan tuotteen perustehtävän eli suojaamisen riittävän hyvin? Jos tuote leviää kauppakassiin, on itse tuottamisen aikana syntyneet ympäristövaikutukset menneet hukkaan.

Pohjolan meijerin harjakattopakkaukset
Lidl ilmoittaa poistaneensa korkit oman Pohjolan meijeri -merkkinsä harjakattopakkauksista. Tavoitteena yrityksellä on vähentää 20 prosenttia muovia vuoteen 2025 mennessä. Kun korkkeja ei enää ole, vähenee käytetyn muovin määrä yrityksen ilmoituksen mukaan 30 000 kilolla vuodessa. Pakkauksen käytettävyyteen korkista luopuminen aiheuttaa ison muutoksen.

Lumme yleispuhdistusaine
Orklan ympäristöystävällisen Lumme-tuotesarjan yleispuhdistusaineen spraypullon etiketissä kerrotaan selkeällä logolla, että pullo on valmistettu kokonaan kierrätetystä muovista. Sama kerrataan myös etiketin toisella puolella, jossa on kattavasti tietoa myös itse tuotteen ympäristövaikutuksista.

Tuotesarjan nettisivuilla kerrotaan lisää pakkausten ympäristöasioista, mm. muovin vähentämisestä pesuaineiden pakkauksissa, mutta kierrätysmuovin käyttämisen pienemmistä ympäristövaikutuksista ei tarjota tietoa.

Reissumies-leipä
Oululaisen Reissumiespussin fasadissa kerrotaan muovin vähentämisestä. Pussin kulmat on nyt pyöristetty entisen kulmikkaan pussin asemasta, joten pakkaus noudattelee itse tuotteen muotoa. Pussin takapuolella kerrotaan lisää reissumiehen osallistumisesta muovinvähennystalkoisiin ja kerrotaan, että pakkausuudistus vähentää muovin tarvetta 10 miljoonan pussin verran.

EcoClean Nordic -astianpesuaine
EcoClean Nordic -tiskiainepullon etikettiin on lisätty Made of recycled bottles -merkki. Yrityksen nettisivuilla merkinnästä kerrotaan, että noin 90 prosenttia yrityksen käyttämistä muovipulloista on kierrätysmuovia ja ne on valmistettu käytetyistä muovipulloista. Tällä tavoin yritys kertoo vähentävänsä tuotteidensa valmistukseen kuluvia raaka-aineita sekä uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä. Itse merkkiä ei kuitenkaan taustoiteta mitenkään, eikä nettisivujen kautta käynyt ilmi, mikä taho kyseisen sertifikaatin myöntää.

Flora Ruoka 15 %
Pakkauksen takaa löytyy teksti: “Kiitos, että valitsit hyvän pakkauksen, joka suojaa sisältöään luonnollisesti ja on helppo kierrättää.” Kyseistä ympäristöväittämää itsessään ei selitetä pakkauksessa, mutta pakkausvalmistaja Tetra Pakin nettisivujen kautta aiheesta löytyy paljon lisätietoa: Ympäristöystävällisyys, ruokaturvallisuus ja kestävä kehitys kulkevat mukana Tetra Pakin pakkauskehityksessä kautta linjan. Kyseessä ei siis ole varsinainen sertifikaatti tai rekisteröity ympäristömerkki, vaan se antaa kuluttajalle tietoa pakkausvalmistajan arvoista ja ohjaa lukemaan lisää yhtiön nettisivuilta.

Oatly vaniljakastike ja kaurajuoma
Oatlyn vaniljakastikepakkaukseen on liitetty sama teksti kuin Flora Ruoka 15 % -pakkaukseen, mutta toisella kotimaisella. Kuluttajaa ohjataan edelleen tutustumaan Tetra Pakin nettisivuihin ja tätä kautta tarinaan ja arvoihin pakkauskehityksen taustalla.

Kaurajuoman kartonkipakkauksen etupuolella on merkintä tuotteen ilmastojalanjäljestä. Pakkauksessa kerrotaan laajemmin yhtiön missiosta tuoda tuotteiden ympäristövaikutukset esiin läpinäkyvästi ja heitetään myös muulle ruokatuotannolle haaste toimia samoin. Pakkaukseen merkittyyn kokonaislukuun ei kuitenkaan ole sisällytetty pakkauksen vaikutusta ilmastojalanjälkeen, eikä tätä tietoa löytynyt yhtiön nettisivuilta. Kaurajuomapakkauksen ympäristövaikutukseen viitataan pakkauksen takapuolella, FSC-merkin oheen liitetyssä “Buying this carton helps you care for the world’s forests” -merkinnällä.

Kiilto Koti-yleispuhdistusaine
Kuten täyttöpakkaukset yleensä, myös Kiilto Koti-yleispuhdistusaineen täyttöpakkaus vähentää pakkausmateriaalia perinteiseen suihkepulloon verrattuna. Tässä pakkauksessa ilmoitetaan käytetyn 75 prosenttia aiempaa vähemmän muovia, mutta muuta viittausta materiaalin vähentämiseen ei löydy pakkauksesta tai yhtiön nettisivuilta. Pakkauksen takapuolelle on sen sijaan liitetty selkeä kierrätysohje, joka auttaa kuluttajaa lajittelemaan tyhjentyneen pakkauksen oikein käytön jälkeen.

Apetit Tuorekset
Käyttövalmiiden Tuorekset-kasvisten pakkauksen kannessa ilmoitetaan, että pakkauksessa on 75 prosenttia kierrätysmuovia. Väitettä ei perustella itse pakkauksessa, mutta Apetitin nettisivuilta löytyy artikkeli, jossa kerrotaan Tuorekset-rasioiden olevan kierrätettävää PET-muovia. Samassa artikkelissa mainitaan yhtiön panostavan ympäristöystävällisyyteen lisäämällä kierrätettävien ja uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen pakkausmateriaalien käyttöä sekä vähentämällä pakkausmateriaalien kulutusta.

Raisio Sunnuntai Karkea vehnäjauho
Vehnäjauhopakkauksen kylkeen on painettu Raision kehittämä hiilijalanjälkimerkki, joka kertoo ilmakehään vapautuneen hiilidioksidin määrän koko tuotantoketjun aikana. Merkissä mainittu lukema sisältää siis alkutuotannon, valmistuksen, pakkaamisen ja kuljetuksen aikana aiheutuneet hiilidioksidipäästöt. Pelkän pakkauksen osuus hiilidioksidipäästöistä muodostuu pakkausmateriaaleista, pakkauksen valmistamisesta ja kuljetuksesta tehtaille.

Sinuhe Jälkiuuniruisnepparit
Viivakoodin vierestä löytyy Greener Printing -merkki, jonka alla on lisätietona, että pakkaus on painettu EGP-tekniikalla ympäristökuormitusta vähentäen. Sinuhen nettisivuilla pakkauksen ympäristövaikutuksista tai kyseisestä merkistä ei löytynyt mainintaa, mutta tavaramerkin kehittäneen Marvacon sivuilla aiheesta kerrotaan enemmän: EGP-menetelmän (Expanded Gamut Printing) avulla voidaan muun muassa vähentää käytetyn painovärin määrää sekä painatuksesta syntyvän jätteen ja liuottimien käyttöä.

Santa Maria Tortilla Original
Tortillapakkauksen fasadissa mainitaan, että uusitun pakkauksen hiilidioksidivaikutus on 22 prosenttia aiempaa pienempi. Pakkauksen takapuolella kerrotaan yrityksen sitoutumisesta ympäristövaikutusten pienentämiseen, mistä johtuen kyseisen pakkauksen kansiosassa on nyt puolet valkaisematonta paperia ja puolet muovia, kun taas takaosa on edelleen kokonaan muovia. Kierrätysohjeeksi annetaan pakkauksen osien erottaminen ja lajittelu paikallisten lajitteluohjeiden mukaisesti. Takaetiketin mukaan kyseessä on vasta ensimmäinen askel kohti kestävämpää pakkaamista, joten odotettavissa lienee uudistuksia myös muihin valmistajan käyttämiin pakkauksiin.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 7/2019.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua