Tilaa uutiskirje

Kivijalka lisää verkkokaupan tunnettuutta

Kivijalka lisää verkkokaupan tunnettuutta

Keskon ja Oriolan yhteinen kauppaketju Hehku aloitti toimintansa tammikuun lopulla. Uusi myymälä- ja verkkokauppakonsepti tarjoaa vastinetta kuluttajien hyvinvoinnin tarpeisiin – Hehkun verkkokaupan valikoimassa on yli 10 000 tuotetta ja ketjun kivijalkamyymälät työllistävät terveyden, kauneuden, ravitsemuksen ja liikunnan asiantuntijoita. Hehku haluaa erottautua kilpailijoistaan tuotevalikoimalla ja kivijalkamyymälöissä tarjottavilla hyvinvointipalveluilla.

Toimituspakkaus on tärkeä osa Hehkun brändiä. Verkkokaupassa tuotetta ei voi hypistellä ennen ostopäätöstä, mutta toimituspakkauksen avaamisesta voi tehdä elämyksen.
Asiakkuus voi nykypäivänä syntyä kanavasta riippumattomasti missä vaan. Tästä tulee kauppiaille uudenlaisia haasteita: Miten kohdata nykyiset ja tulevat asiakkaat juuri heidän käyttämissään kanavissa ja miten säilyttää sama palvelukokemus kanavasta riippumatta? Verkkokaupan ja kivijalan yhdistämisessä synergiaetu on selkeä.
– Mietimme jatkuvasti monikanavaisuuden  uusia mahdollisuuksia ja  lisähyödyntämistä. Koemme olevamme  matkan alussa. Maailmalla ei vielä ole monia yrityksiä, joista voisi ottaa mallia. Uusilla tulijoilla on yleensä vahva kivijalka tai verkkokauppa, mutta me yhdistämme molemmat, kertoo Hehkun digitaalisten palveluiden myyntijohtaja Taiju Jaatinen.

Personoidut tarjoukset ja palveluja

 

European Cosmeticsin mukaan suomalaiset naiset käyttävät verrattain vähän rahaa kosmetiikkaostoksiin, noin 170–180 euroa vuodessa. Suomalaiset myös arvostavat luonnollisuutta ja tuoksuttomuutta enemmän kuin eurooppalaiset kanssasisarensa.
Kun kuluttaja ostotapahtuman yhteydessä väläyttää Plussa-korttia, saa Hehku tietoa asiakkaasta ja voi tarjota hänen ostajaprofiiliinsa sopivia tuotteita ja personoida tarjouksia.

 

Hehkun kivijalkamyymälöissä tarjotaan erilaisia hyvinvoinnin ammattilaisten palveluja: työntekijöillä ei ole vain myyjän titteliä, vaan he ovat oman alansa eksperttejä, kuten kosmetologeja, farmaseutteja, ravintoterapeutteja tai esimerkiksi personal trainereita. Palvelujen tarjonta on myymälöissä laaja, mutta tuotevalikoimaa on verkossa enemmän.

 

– Ihmiskontaktia ei pystytä verkossa korvaamaan, mutta chatissa ammattilaiset palvelevat tarvittaessa koko ostotapahtuman ajan. Myös myymälässä henkilökunta voi auttaa iPadien avulla tilausten tekemisessä, Taiju Jaatinen kertoo.
Verkkokaupan etuna on nopea reagointi erilaisiin ilmiöihin. Jos esimeriksi kauneusbloggaaja on suositellut jotakin tuotetta, näkyy tuotteen kohdalla selkeä ostopiikki. Myös sää voi vaikuttaa tuotteiden kysyntään, mutta Suomessa toimitusajat asettavat vielä rajoituksia.
– Esimerkiksi helteen yllättäessä kuluttaja haluaa mahdollisimman pian aurinkovoidetta. Tukholman esikaupunkialueella verkkokaupasta tilatun tuotteen toimituksen voi saada jopa tunnissa. Haluaisimme, että sama onnistuisi pääkaupunkiseudulla, Taiju Jaatinen toivoo.

Lomaansa viettävä Saida Kauhanen kävi ensimmäistä kertaa Hehku-myymälässä.
– Ajattelin tulla vain katsomaan, mitä täältä löytyy. Sitten bongasin hoitosarjan mitä käytän – tähän asti olen tilannut sitä vain netistä, koska muualta sitä ei ole löytynyt. Yllätyin positii­visesti. Tykkään tuotesarjasta myös siksi, että se on vegaaninen, Saida Kauhanen lisää.

Mielikuva toimijasta pakkauksen kautta

 

Hehkussa halutaan, että netistä tilatun lähetyksen avaaminen olisi elämys ja että asiakas yllättyisi positiivisesti, ja tilaisi siksi uudelleen. Hehkun toimituspakkaus on brändätty konseptin mukaisesti. Kosmetiikan tuotteet – esimerkiksi puuterikakut tai luomivärit – ovat herkästi rikkoutuvia, joten toimitus pitää saada myös turvallisesti ja ehjänä perille.

 

– ”Look and feel” on todella tärkeää erityisesti kosmetiikassa. Joku arvostaa pakkauksen visuaalista ilmettä, toinen taas ekologisuutta. Jokainen asiakas on yksilö, jonka omat preferenssit korostuvat. Kun postin tai muun noutopisteen hyllyllä on monta samannäköistä, ruskeaa pahvilaatikkoa, meidän pakkaustamme ei voi olla huomaamatta, Taiju Jaatinen hehkuttaa.
Hehkun kivijalkakaupoissa asiakkaan ostokset pakataan brändi-ilmeen mukaiseen paperikassiin.
– Myös lahjapaketointi onnistuu helpommin kivijalassa kuin verkossa ja asiakkaat osaavat jo odottaa sitä palvelua meiltä. Kaunis pakkaus on osa asiakaskokemusta.

Sanni Julin on ollut Forumin Hehkussa töissä avauspäivästä lähtien. –Olen viihtynyt täällä erinomaisesti, hän kertoo.

Tuotetieto on valtaa

 

Verkossa tapahtuva asiointi ja ostosten tekeminen on tullut vuosi vuodelta yhä yleisemmäksi etenkin kuluttajille suunnattujen tuotteiden kohdalla. Nettiostoksia tehdessään kuluttajat myös vertailevat kauppojen tarjontaa ja kilpailuttavat verkkokauppoja ennen ostopäätöksen tekoa. Pakkauksen rooli verkkokaupassa on kuitenkin Jaatisen mukaan  lähes nolla, jos tuotetiedot eivät ole kunnossa.
– Tuotetieto on erittäin tärkeässä roolissa kohderyhmämme keskuudessa. Verkkokaupassa tuote jää todennäköisesti   ostamatta, jos tuotetieto puuttuu tai on puutteellinen.

 

Asiakkaat ovat vastaanottaneet Hehkun konseptin hyvin – palaute valikoimasta ja palvelusta on ollut erinomaista.
– Hyvinvointi on maailmanlaajuinen trendi ja mielestämme Suomesta on puuttunut sen ympärille rakennettu tarjonta ja palvelu, jota asiakas saisi yhdestä paikasta. Hehkun tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta ja houkuttelevalta markkinamurroksen ja lisääntyvän kilpailun vuoksi, Taiju Jaatinen pohtii.

 
Juttu julkaistu Pakkaus-lehdessä 4/2018

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua