Tilaa uutiskirje

Koulutus tukee suomalaisen pakkausalan menestystä

Koulutus tukee suomalaisen pakkausalan menestystä

Koulutus on Suomen Pakkausyhdistyksen tärkeimpiä toiminnan muotoja ja pakkausalan peruskurssi on sen kulmakivi. Keskiviikkona 15. tammikuuta jaettiin Messukeskuksessa pakkausalan peruskurssin numero 83 diplomit. Onnittelut kaikille kurssin ja erityisesti sen vaativan loppukokeen läpäisseille!

Nyt päättyneen peruskurssin järjestysnumero oli 83. ja seuraavalle, syksyllä 2020 käynnistyvälle kurssille numero 84 on jo osallistujalista hyvää vauhtia täyttymässä. PK 83 oli ennätyssuuri; 40 osallistujaa. Enemmän peruskurssilaisia on vuotta kohti ollut ainoastaan takavuosina, silloin kun kursseja järjestettiin kaksi vuodessa.

Vaikka pakkausalan peruskurssi onkin edelleen kiinteä osa useiden pakkausalan yritysten uusien henkilöiden koulutusputkea, ei peruskurssi ole kuin pieni osa suomalaisesta pakkausalan koulutustarjonnasta. Yhteensä laskien löytyy maastamme lähes yhden yliopiston tiedekunnan tai kokonaisen ammattikorkeakoulun verran pakkausalan koulutusta ja osaamista. Korkeakouluissa ympäri maata tutkitaan ja opetetaan pakkausalaa eri näkökulmista lähtien ainakin kymmenessä eri paikassa. Joukossa on ainakin raaka-aineita, materiaalitekniikkaa, koneita ja laitteita, logistiikkaa, muotoilua, kuin myös elintarvikkeita. Lahden LAB-ammattikorkeakoulun pakkausmuotoilu on kuitenkin harvinainen esimerkki, kun pakkaus näkyy myös koulutusohjelman tai tutkinnon nimessä.

SPY:n tehtävänä on pakkausalan jatko- ja täydennyskoulutusten järjestäminen. Erilaisia koulutustapahtumia järjestetään vuosittain noin kymmenen kappaletta. Osa koulutuksista on vuosittain toistuvia tapahtumia; esimerkiksi pakkausalan ympäristökonferenssi ja Pack Summit. Flexo Forum ja Pack Print Forum järjestetään vuorovuosin. Kapeampiin osaamisalueisiin tarjontaa on muutaman vuoden välein – tällaisia ovat vaikkapa logistinen pakkaussuunnittelu tai PacTec-messujen yhteydessä 12.3.2020 järjestettävä koulutus elintarvikekontaktimateriaalien hallinnasta. Vuosittain SPY järjestää myös yrityskohtaisesti räätälöityjä koulutuskokonaisuuksia kysynnän mukaan.

Pakkausalan peruskurssin suosio on – kuten myös muiden SPY:n koulutusten – säilynyt ja jopa kasvanut vuosien kuluessa. Menestys ei kuitenkaan ole syntynyt itsekseen, vaan sen eteen on tehty kovasti töitä. Kurssin sisältöä kehitetään jatkuvasti niin kurssilaisten palautteen, Suomen Pakkausyhdistyksen (SPY) hallinnon kuin myös toimiston omien näkemysten perusteella. Erityisen tärkeä on tietysti yhdistyksen koulutuspäällikön rooli – koulutuspäällikkö muuttaa toiveet ja tavoitteet käytännön toiminnaksi omalla työllään. Uutena SPY:n koulutuspäällikkönä 2019 aloittanut Tanja Koukku onkin hypännyt edeltäjänsä Risto Laihon suuriin saappaisiin – ehtihän Risto hoitaa tehtävää suvereenilla otteella yli 36 vuotta!

Vuoden 2020 alku on ollut täynnä epävarmuutta. Maailmalta kantautuvat tiedot luonnon- ja ihmisen aiheuttamista katastrofeista ovat täydentyneet kotimaan työmarkkinoiden kiristyneen tilanteen aiheuttamilla työtaistelu-uhkauksilla. Kaamoksen hellittäessä vähitellen saadaan toivottavasti myös markkinoille positiivisia signaaleja ja niiden myötä voidaan omilla toimilla välttää uhkaava talouden laskusuhdanne. Toivotan kaikille menestystä alkaneelle vuodelle 2020!

Antro Säilä


Pääkirjoitus on julkaistu Pakkaus-lehdessä 1/2020.

Comments are closed.