Tilaa uutiskirje

Kuluttajan joulu on bränditalon juhannus

Kuluttajan joulu on bränditalon juhannus

Kun kuluttajat rientävät tekemään joulun hankintoja, ollaan Tammer Brands Oy:ssä eletty juhannusta jo pitkään. Ja kun joulu on kalenterin mukaan vietetty, aletaan brändiyrityksen 9 000 neliön showroomissa lanseerata jo seuraavan joulun tuotteita.

Tiedätkö, miten tämän joulun visuaalinen ilme on syntynyt? Kuka on päättänyt, että nyt kaupoissa on tarjolla perinteisten punasävyisten joulukoristeiden lisäksi tummempia draama- ja vaaleampia frosty -linjaisia joulukoristeita? Ne eivät synny sattumalta, vaan niistä päätetään bränditaloissa, kuten Tammer Brandsissä.

Tammer Brandsin trendsetterit, eli tuotepäälliköt ovat haistelleet maailman tuulia ja joulun muotivirtauksia suunnilleen vuosi sitten. Nyt yrityksen suuressa toimisto- ja näyttelytilassa on tämän joulun trendeistä kuitenkin vain rippeet jäljellä tätä kirjoitettaessa marraskuussa.

Valtavan näyttelyhallin jouludekoraatiot vetävät viimeisiään. Jos Tammer Brandsin asiakas nyt tarvitsisi joulutuotteita, saattaa se olla jo myöhäistä, koska tämän vuoden joulu on jo jälleenmyyjien myymälöissä.

Systemaattista brändinrakennusta
Joulun sijaan Tampereen Nekalan näyttelytiloissa on kesä parhaimmillaan. Puutarhahuonekalut, grillit, tekstiilit ja tarvikkeet ja muut yrityksen brändit esittäytyvät keväisen houkuttelevissa väreissä ja kuoseissa kukin omina osastoinaan. Samalla suunnitellaan ja rakennetaan ensi vuoden syksyä ja joulua, joiden tuotteet tulevat myyntiin jo tammikuun puolenvälin jälkeen.

Brändit eivät tule tunnetuiksi sattumalta, vaan ne ovat systemaattisen brändirakennustyön tulosta.
– Jokaiselle brändille rakennetaan oma tarinansa, markkinointipäällikkö Piia Grönroos kertoo.

Pääbrändejä Tammer Brandsilla on neljä: Fanni K keskittyy kodinsisustukseen, Mustang grillaukseen, Rento saunatarvikkeisiin ja Maku Kitchen Life ruuanvalmistustarvikkeisiin. Lisäksi on parikymmentä pienempää tuotemerkkiä, sekä tunnettuja kumppanibrändejä, kuten Hasbro, Iittala, Fiskars ja Shell. Yhteensä brändejä on huikeat 50.

Showroom ostajia varten
Jokaiselle brändille, myös kumppanibrändeille, on rakennettu showroomiin omat tilat, jossa asiakkaat – ostajat – käyvät tutustumassa tuotteisiin ja tekemässä tilauksia. Lisäksi tuotteita voi tilata verkkokaupasta, joka sekin on tarkoitettu jälleenmyyjiä varten. Vähittäismyyntiä yrityksellä on muutamassa myymälässä, joista yksi on pääkonttorin ja showroomin yhteydessä. Yrityksellä on myös pienemmän mittakaavan näyttelytila Vantaan Flamingossa, jossa on myös outlet-myymälä kuluttajille, sekä Etelä-Ruotsissa.

Tuotevalikoimasta puolet on vuosittain vaihtuvia uutuuksia. Valikoimaa rakennettaessa tutkitaan tulevien kausien trendiennusteita ja kuullaan asiakkaiden toiveita. Trendit tulevat maailmalta, ja ilmiöistä valitaan yritykselle ja sen asiakkaille sopivat tuotteet.
– Meidän on pystyttävä vastaamaan trendeihin nopeasti, kun pinnalle nousee aivan uudenlaisia tuotteita. Esimerkiksi 4 Living -brändin valikoimiin otettiin nopeasti painopeitto, jonka sanotaan rentouttavan ja parantavan unen laatua. Muutama vuosi sitten saimme myyntiin nopealla tahdilla myös silloiset hittituotteet, spinnerit, joita jokainen lapsi suorastaan tarvitsi, Piia Grönroos kertoo.

Maku Kitchen Life -tuotesarjasta löytyy keittiötarvikkeita moneen tarpeeseen.

Pakkaukset suunnitellaan Suomessa
Tuotteet yrityksen tuotepäälliköt käyvät ostamassa maailmalta, usein kaukoidästä. Yrityksen globaalissa hankintaverkostossa on yli 2 000 tavarantoimittajaa. Tuotteiden pakkaukset sen sijaan suunnitellaan Tampereella.

Kun tuotekirjo on valtava, on myös pakkausten määrä iso. Yrityksen pakkaussuunnittelijat saavat tehdä hartiavoimin töitä saadakseen kaikille tuotteille pakkaukset.
– Pelkästään 4 Living -brändin alla oleville tuotteille tarvitaan 1 700 pakkausta. Yhteensä bränditalossa suunnitellaan pakkaukset 7 500 tuotteelle vuosittain, laskee Anna Säteri, joka on yksi yrityksen neljästä pakkaussuunnittelijasta. Jos tuotteet pysyvät samoina, selvitään pakkauksissakin muutoksitta, mutta useat pakkaukset uusitaan vuosittain. Lisäksi tietenkin valikoimiin tulevat uudet tuotteet tarvitsevat kukin pakkaukset.

Pakkaussuunnittelijat seuraavat toki aktiivisesti myös muita toimijoita ja heidän pakkauksiaan. – Kauppakierroksilla myymälöissä on myös hyvä huomata, miten omat, itse tehdyt pakkaukset erottuvat vai olisiko niissä jotain muutettavaa seuraavaan kauteen, Säteri toteaa.

Kun tilattava tuotevalikoima on valmis, alkaa tuotepäällikön ja graafikon yhteistyö oikeanlaisen pakkauksen suunnittelussa. Graafiset ohjeet ohjaavat työtä, mutta sen lisäksi on otettava huomioon paljon muutakin. – Tämän päivän hankinnoissa tärkeää on vastuullisuus ja tavoitteenamme on jatkuvasti vähentää pakkausmateriaalia. Kaikki nämä asiat huomioidaan myös tuotteen pakkaussuunnitteluvaiheessa.

Pakkausten laatu on tärkeää ja se, että koitetaan minimoida vaihtelu ulkoasussa. – Yleensä pakkauksissa ei kuitenkaan ole reklamoitavaa, eikä siihen olisi aikaakaan, kun tavara tulee kontilla satamaan. Siksi työ pitää tehdä mahdollisimman hyvin etukäteen. Lähetämme tavarantoimittajille mahdollisimman hyvät tiedostot, Säteri huomauttaa.

Myös pitkät suhteet tavarantoimittajiin auttavat. – Toimittajat tietävät, mitä me haluamme. Pakkaussuunnittelijan työtä helpottaa selkeä graafinen ohjeistus, jollainen on luotu kaikille tuotteille, Piia Grönroos sanoo.

Tammer Brandsin liikevaihdosta viennin osuus on 30 %, ja pakkauksia suunniteltaessa otetaan huomioon kaikki tuotteiden päämarkkinamaat. Tekstit pakkauksiin tehdään seitsemällä kielellä, samoin kaikki pakolliset merkinnät – esimerkiksi sähkölaitteisiin – tehdään täällä.
– Ahtaajan hommaa, kiteyttää Anna Säteri monelle pakkaussuunnittelijalle tutun ongelman.

Suunnittelu on tarkkaa työtä.
– Sähkölaitteissa, esimerkiksi jouluvaloissa on oltava kaikki turvallisuus- ja muut merkinnät kunnossa. Yhteistyötä tehdään tuotepäälliköiden kanssa, Anna Säteri kertoo.

Karkkipäivä! Herkulliset värit ja sarjakuvamaiset etiketit saavat käsisaippuankin erottumaan edukseen.

Myös omia tuotteita
Omia tuotteitakin kehitetään bränditalossa. Niiden suunnittelu tuo pakkaussuunnittelijan työhön toivottua vaihtelua.
– Eräät suunnittelemani tuotteet ovat Itämeren alueen kaupunkien nimikkonestesaippuat, joiden pakkauksiin on tyylitelty kunkin kaupungin keskustan kartta.

Pakkaussuunnittelijat suunnittelevat myös esimerkiksi yrityksen valmistuttamien tekstiilien kuoseja. Viimeksi Säteri on suunnitellut Rento-saunamallistoon kuuluvan saunatekstiilin kuosin.

Tammer Brandsin markkinointiosasto uudistaa jatkuvasti omia brändejä, niiden logoja ja pakkausilmeitä.

Tänä vuonna on uudistettu viisi tuotemerkkiä, joiden uudistuneet ilmeet näkyvät myymälöissä ensi vuoden aikana.

Pakkausten tarve kulkee tasaisena virtana läpi vuoden. – Meillä on lähes koko vuoden kesä tai joulu. Pääsiäissesonki on lyhyt, ja siihen kuuluvia tuotteita onkin suunniteltu yhä enemmän toimimaan koko kevätsesongin ajan, Piia Grönroos toteaa.


Anna Säteri (vas.) ja Piia Grönroos fiilistelevät jo ensi kevättä.

Tammer Brands
Tamperelainen perheyritys tunnettiin ennen nimellä Tammer Tukku. Nimenvaihdos tehtiin tänä vuonna. Nyt yrityksen johdossa on kolmas Mäenpää-sukupolvi, sisarukset ja serkukset.

  • Perustettu 1954
  • Liikevaihto 89 miljoonaa euroa
  • 50 brändiä, yli 20 000 tuotetta
  • 200 työntekijää
  • Panostus tuotebrändeihin aloitettiin 2000-luvun alussa

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 8/2019.

Comments are closed.