Tilaa uutiskirje

Kun pakkauksen sisällä ei olekaan aito asia

Kun pakkauksen sisällä ei olekaan aito asia

Tuoteväärennökset ovat valtava kansainvälinen bisnes. Tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen toivoisi nettiostoksia tekeviltä kuluttajilta lisää tervettä skeptisyyttä.

Tulliylitarkastaja, IPR-tullivalvonta-asiantuntija Riikka Pakkanen kertoo, että suomalainen kuluttaja törmää tuoteväärennöksiin tavallisimmin nettiostoksilla. Tuotteita on väärennetty vuosikymmenten ajan, mutta nykyisen nettikaupan yleistymisen myötä rikollinen bisnes on kasvanut hurjasti.
– EU:n tavaramerkkivirasto EUIPO on arvioinut, että EU:n alueelle tuodusta tavarasta viisi prosenttia on tuoteväärennöksiä. Tämä tarkoittaa rahassa noin 85 miljardia euroa.
Pakkasen mukaan tuoteväärennökset tulevat 90-prosenttisesti Kiinasta ja Hongkongista. Jonkin verran väärennöksiä tulee myös esimerkiksi Arabiemiraateista, Turkista ja Intiasta.
– Väärentäjät väärentävät lähes mitä vaan: Listalle kuuluvat muun muassa vaatteet, kengät, elektroniikka, lääkkeet ja elintarvikkeet. Olenpa törmännyt jopa väärennettyihin terveyssiteisiinkin.

Betonisia pillereitä, kun halvalla saa
Kuluttajan kannalta väärennöksiin liittyy monia riskejä. Esimerkiksi väärennetyt lääkkeet voivat olla terveydelle hyvin vaarallisia.
– Potenssilääkkeet saatetaan valmistaa niin, että betonipölyä puristetaan pillereiksi, jotka dipataan seinämaaliin ja kiillotetaan lattiavahalla.
Tällainenkaan pilleri ei ole kuitenkaan käyttäjälle välttämättä niin vaarallinen kuin sellainen väärennös, jossa todella on jotain vaikuttavaa ainetta – ongelmana on esimerkiksi se, että vaikuttavaa ainetta voi olla vaikka kuinka paljon. Lisäksi väärennökset valmistetaan usein sellaisissa olosuhteissa, missä kukaan ei valmistaisi edes ruokaa.
Väistämättä mieleen nousee kysymys, että kuinka joku voi olla niin tyhmä, että ylipäätään tilaa ulkomailta lääkkeitä.
– Sanopa se. Ehkäpä ostajan harkintakyky katoaa, kun halvalla saa. Suomalaiset ovat kenties myös hieman liian sinisilmäisiä ja tottuneita rehelliseen kaupankäyntiin. Netissä tarvitaan toisenlaista asennetta.

Vähän kuparia, paljon kemikaaleja 

Lääkeväärennökset eivät ole ainoita vaarallisia väärennöksiä. Väärennettyihin elektroniikkalaitteisiin ja latureihin liittyy suuri tulipalo- ja sähköiskuriski.
– Elektroniikkalaitteiden kohdalla on tavallista, että kun esimerkiksi kupari on nykyään niin kallista, niin väärennettyjen tuotteiden sähköjuotoksissa sitä käytetään minimaalisen vähän. Juotokset on tehty muutenkin hyvin huolimattomasti ja ammattitaidottomasti.
Myös esimerkiksi väärennetyt merkkivaatteet saattavat aiheuttajat käyttäjilleen ongelmia.
– Väärennetyissä merkkivaatteissa on
käytetty usein terveydelle haitallisia kemikaaleja, joiden käyttö on kielletty
EU:ssa.

Väärennöksiä ostetaan myös tietoisesti
Siinäkin tapauksessa, että tuoteväärennöksen ostaja ei tekisi ostoksilla hallaa itselleen, hän tekee sitä muille. Tuoteväärennökset loukkaavat tietenkin tavaramerkin alkuperäisen omistajan oikeuksia ja aiheuttavat näille taloudellisia menetyksiä, mutta niihin liittyy myös muita moraalisia ongelmia.
– Tuoteväärennöksen ostaja tukee kansainvälistä rikollisuutta. Hän voi olla osaltaan rahoittamassa esimerkiksi lapsityövoiman käyttöä, rahanpesua tai pahimmillaan vaikkapa terrorismia.
Pakkanen huomauttaa, että jotkut ostavat tuoteväärennöksiä myös tietoisesti.
– Taustalla on ehkä asenne, että vaikka tuote ei ole aito, niin se on halpa ja kauppa on kannattava, mikäli tavara kestää ainakin jonkin aikaa. Ajattelutapa on varsin ongelmallinen esimerkiksi ympäristön kannalta.
– Vakavammaksi asia muuttuu, jos sitten itse ryhtyy myymään tavaraa eteenpäin vaikkapa netin myyntipalveluissa tai sosiaalisessa mediassa. Tällainen myynti on rikos, josta voi olla seurauksena vankeutta ja suuriakin korvausvaatimuksia.

Salapoliisityötä ennen ostoksia 
Mutta miten yksittäinen kuluttaja voi sitten välttyä siltä, että ostaa tuoteväärennöksen vahingossa?
Pakkanen ohjeistaa tekemään ensin hieman salapoliisityötä, jos haluaa tehdä nettiostoksia vaikkapa kaukoidästä – tai yleisemminkin EU:n ulkopuolelta.
– Kannattaa googlettaa, mitä kokemuksia muilla on verkkokaupasta. Lisäksi hälytyskellojen pitäisi soida, jos nettisivuilla on kirjoitusvirheitä tai jos asiakaspalvelun yhteystietona on jokin gmailin tai yahoon tapainen ilmaissähköposti – tai ylipäätään, jos tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta. Samaan aikaan on kuitenkin hyvä muistaa, että väärennetty tavara ei ole aina poikkeuksellisen halpaa. Tavara voidaan myös hinnoitella ovelasti vaikka noin 30–40 prosenttia normaalia halvemmaksi, jotta tarjous olisi houkutteleva, mutta epäilykset eivät vielä heräisi.
Pakkanen neuvoo käyttämään nettiostoksilla aina luottokorttia:
– Tällöin, mikäli tavara ei olekaan sitä, mitä piti tai lähetys jää kokonaan saapumatta, niin on mahdollista yrittää saada rahojaan takaisin maksuliikenteen hoitajalta. Tavaran myyjältä rahojen takaisin periminen tuskin onnistuu, jos myyjää siis onnistuu ylipäätään löytämään.

Kuluttajien asenteet ratkaisevat
Yksittäinen kuluttajakin saattaa siis saada tullilta ilmoituksen, että hänen ulkomailta tilaamansa tuote on pysäytetty väärennösepäilyjen takia. Tarkastuksia tehdään muun muassa lähetyksen alkuperämaan ja kuljetusreittien perusteella. Mutta kaikkia pakkauksia tulli ei tietenkään pysty tarkastamaan.
– Pelkästään postitse Suomeen tulee vuodessa noin 40 miljoonaa yli kaksi kiloa painavaa pakettia. Alle kahden kilon lähetyksistä ei ole edes arviota.
– Läpivalaisu on kätevä työväline, kun pakkauksista laittomia tai rajoitusten alaisia tuotteita, kuten esimerkiksi lääkkeitä, huumeita ja aseita. Ongelmana on, että tuoteväärennökset eivät kuitenkaan näy kuvissa, vaan niiden löytäminen vaatii aina pakkauksen avaamista.
Pakkasen mukaan avainasemassa onkin kuluttajien asenteisiin vaikuttaminen. Tulli on käynyt jo monta vuotta puhumassa väärennöksistä esimerkiksi kouluissa.
– Kuluttajat tarvitsevat lisää tietoa ilmiöstä. Heille on kerrottava väärennösten vaaroista ja siitä, mitä kaikkea väärennöksen ostaja on itse asiassa toiminnallaan tukemassa.
Hän huomauttaa, että väärennöksistä ei varmasti päästä koskaan eroon, mutta on tehtävä työtä, että ilmiö ei pääse ainakaan laajentumaan nykyisestä.
– On positiivista, että Suomen sisäisillä markkinoilla väärennöksiä ei juurikaan liiku. Meiltä puuttuu lähes kokonaan tuoteväärennösten myynti kotimaisissa liikkeissä ja Etelä-Euroopan tapaan rannoilla. Mutta kylmä ilmastokin taitaa vaikuttaa osaltaan asiaan.

Pakkauksiakin väärennetään
Tuoteväärennöksiä vastaan taistellaan myös esimerkiksi pakkausten avulla. Näissä voidaan käyttää apuna esimerkiksi erilaisia tuotteen alkuperän varmistavia hologrammeja tai QR-koodeja.
Riikka Pakkasen mukaan kaikkia tuoteväärennöksiä hillitseviä keinoja tarvitaan. Pakkauksiin ei voi kuitenkaan luottaa liikaa.
– Ongelmana on, että myös pakkauksia väärennetään nykyään taitavasti. Tulli on pysäyttänyt myös sellaisia lähetyksiä, jotka ovat sisältäneet pelkästään väärennettyjä pakkauksia.
– Yhdessä lähetyksessä väärennettyjä pakkauksia voi olla jopa satojatuhansia. Ne toimitetaan erillään itse tuotteista, jolloin kiinnijäämisen riski pienenee.
___________________________________________________

Castren&Snellmanin Sakari Salosen Pack Print Forumissa pitämän esityksen mukaan mahdollisia suojausstrategioita pakkauksille tuoteväärennöksiä vastaan on kolme:

1. Immateriaalioikeuksien suojaus ja puolustaminen
Uusien pakkausten, brändien ja logojen suojausta tavaramerkkirekisteröinneillä ja mallioikeuksilla.

2.  Pakkauksiin lisättävät teknologiaratkaisut tuoteväärennösten havaitsemiseksi
Näkyviä ratkaisuja ovat hologrammit, QR-koodit sekä tarrat. Piilotettuja ovat väriaineet, muste sekä polymeeripohjaiset teknologiaratkaisut.

3. Tracking -menetelmät ja omaperäinen design
Järjestämällä logistiikan ja pakkaukset siten, että tuotetta voidaan seurata keskeytyksittä valmistuspaikasta aina lopulliseen jälleenmyyntipisteeseen.Pakkausten omaperäinen design on vaikea kopioida. Brändätty pakkaus erottuu muista markkinoilla olevista tuotteista, sen on helpompi saada IPR-suojaa ja on oikeudellisesti vahvempi suoja.

Juttu julkaistu Pakkaus-lehdessä 5-6/2018

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua