Tilaa uutiskirje

Lämpöä ja tunnelmaa talvi-iltaan

Loimu-tuoteperheeseen kuuluvat perinteisten puna- ja valkoviiniglögien lisäksi päivittäistavarakaupoista löytyvät mieto, mustikkainen glögi sekä viileänä nautittava hiilihapotettu glögijuoma. Kuva: Lignell & Piispanen.

Lämpöä ja tunnelmaa talvi-iltaan

Joulun tuloa ei voi estää, ja miksi pitäisikään! Rauhallisiin, kynttilänvalon sävyttämiin iltoihin lämpöä voi hakea viltin alta ja takkatulen äärestä, ja erityiset hetket kruunataan juhlavalla vuosikertaglögillä. Lignell & Piispasen valmistama, klassikoksi muodostunut Loimu-glögi on tänä vuonna pukeutunut kullanhohtoiseen asuun. Ulkoasun lisäksi pakkausta on muokattu myös rakenteellisesti.

Ylöspäin kapeneva, kapeaolkainen Loimu 2020 -pullo erottuu Alkon hyllyltä edukseen. Juomalla on vankka asiakaskunta, ja osa kuluttajista suhtautuu Loimuun keräilytuotteena. Toiset säilyttävät vuosikertapullon täytenä, toiset keksivät pullolle uuden elämän esimerkiksi kynttilänjalkana. Joka vuosi uudistuva ulkoasu vahvistaa pakkauksen keräilyarvoa; samanlaista pulloa ei ole saatavilla enää ensi vuoden sesongissa.

Loimu on jo usean vuoden ajan ollut Alkon myydyin premiumglögi ja sen ostajat odottavat tuotteelta korkeaa laatua. Näin ollen myös pakkauksen on tuettava tätä mielikuvaa.
– Vaikka maku on juomamarkkinoilla yleensä valintoja määrittävä tekijä, etenkin premiumtuotteissa asiakkaat hakevat kokonaiselämyksellisyyttä, Lignell & Piispasen toimitusjohtaja Kirsi Räikkönen kertoo.

Alkon valikoimissa Loimusta on kaksi eri makuvarianttia, punaviini- ja valkoviinipohjainen glögi. Kultasävytettyyn pulloon pakatussa punaviiniglögissä maistuu tänä vuonna karpalo sekä perinteiset joulumausteet, kuten neilikka, kaneli ja inkivääri. Väkevä valkoviiniglögi puolestaan ammentaa makua mesimarjasta sekä kuusenkerkästä, ja sen valkoinen pullo on saanut kuvioinnikseen sinisen metsämaiseman. Molempien pullojen kuvituksen on suunnitellut graafikko Jaani Vaahtera.

Materiaalitehokasta pakkaamista
Tämänvuotiseen lasipulloon haettiin uudistusta paitsi ulkoasun osalta, myös rakenteellisesti. Lignell & Piispanen kilpailutti pullotoimittajan, ja samassa yhteydessä lähdettiin tavoittelemaan materiaalitehokkaampaa pakkausta.
– Pullonvalmistajan vaihtaminen ei ole ihan pikku juttu, sillä lasipullon valmistus suunnittelusta toteutukseen on mittava projekti, Kirsi Räikkönen huomauttaa.

Yhteistyössä uuden toimittajan, helsinkiläisen Packnord Oy:n kanssa pakkausuudistus saatiin onnistumaan poikkeusoloista huolimatta. Packnordin toimitusjohtaja Aarne Poutiainen kertoo, että uuden Loimu-pullon suunnitteluprosessi aloitettiin viime talvena, ja keväällä puhjennut koronapandemia aiheutti omat haasteensa suunnittelutyöhön, kun tapaamisia ei voitu järjestää kuten ennen.
– Projekti oli kuitenkin kaikin puolin onnistunut ja uusi pullo täyttääkin vaatimukset entistä paremmin, Poutiainen valaisee.

Kuva: Lignell & Piispanen

Uudistusprosessissa glögipulloa saatiin kevennettyä huomattavasti, lähes 15 prosenttia. Materiaalin vähentäminen ei heikentänyt pakkauksen ominaisuuksia, mutta se vähensi merkittävästi pullon valmistuksessa ja kuljetuksissa syntyviä hiilidioksidipäästöjä. Poutiainen kertoo, että lasipullot valmistaa puolalainen Dekorglass-niminen yritys, jolla on pitkä kokemus sekä lasinvalmistuksesta että sen dekoroinnista. Kokemus ja osaaminen näyttelivät suurta roolia monivaiheisen projektin onnistumisessa.
– Lasipullon uudistamiseen sisältyy niin monia työvaiheita, että aikataulussa pysyminen vaatii tiivistä kommunikointia asiakkaan ja lasinvalmistajan kanssa. Projektin huojentavin hetki on yleensä silloin, kun tuote on lanseerattu ja markkinoilla, Poutiainen naurahtaa.

Merkittävä materiaalitehokkuusteko Loimun kohdalla on myös se, että tänä vuonna hyödynnettiin maalausviallisia, käyttämättömiä pulloja, jotka eivät aiempina vuosina ole päässeet markkinoille. Näihin pulloihin kuviointi tehtiin päälle maalaamalla, ja uudelleen maalattujen pullojen käytöllä katettiin noin kymmenen prosenttia volyymista.
– On hienoa, että Lignell & Piispanen on valmis tekemään uudistuksia ja rohkeita ratkaisuja ja että he ovat lähteneet hakemaan kevyempää pakkausta. Materiaalitehokkuus on tätä päivää, ja sitä osataan myös vaatia, Poutiainen sanoo.

Pakkaus markkinoi tuotetta
Alkoholituotteiden markkinointi on Suomessa tarkkaan säänneltyä, eikä niitä voida mainostaa samalla tavoin kuin muita tuotteita. Tämän vuoksi Lignell & Piispasella tunnetaan hyvin pakkauksen arvo mediana ja viestinviejänä.
– Kun perinteinen mainonta on hyvin säädeltyä, pakkauksen tulee myydä tuote asiakkaalle. Teemme toki markkinointia jakelukanavissa, kuten myymälöissä ja hotelli- ja ravintolapuolella, mutta kuluttajamarkkinoinnissa pakkaus on tärkeässä roolissa, Kirsi Räikkönen toteaa.

Mielikuvat ohjaavat kuluttajia, ja pakkauksen on keskusteltava näiden mielikuvien kanssa. Jouluun liittyy yleensä paljon muistoja ja tunteita, ja useimmiten nämä ovat lämpimiä ja kultaisia. On siis enemmän kuin osuvaa, että tämän poikkeuksellisen vuoden päätteeksi uusia muistoja voi rakentaa kultaisen glögin seurassa.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 8/2020.

Comments are closed.