Tilaa uutiskirje

Lavakaulus kiinni ilman niittejä

Pa-Hu on kehittänyt rakenteen, jolla aaltopahvinen lavakaulus lukitaan kiinni lavaan ilman kiinnitysvälineitä. Lukitusmekanismia voi käyttää kaikkien tuotteiden kuljetuksissa, joissa hyödynnetään lavaan kiinnitettävää kaulusta.

Suomalainen Pa-Hu Oy on kehittänyt aaltopahviseen lavakaulukseen pohjarakenteen, joka kiinnittää aaltopahvin kuormalavaan tukevasti ilman erillisiä kiinnitysmateriaaleja: niittejä, kelmuja, teippiä tai vanteita ei tarvita. Lavakauluksen rakenne on suunniteltu siten, että sen pohja lukittuu lavan alle pohjalaudan ja lavapinnan väliin, oli kyseessä sitten perinteinen puinen- tai metallijalkainen lava.
Kehitetyn lukituksen myötä rakenne on niin tukeva, että aaltopahvikauluksesta voi vaikka nostaa ilmaan ja se pitää lavan kiinni aaltopahvissa. Tämän ansiosta joissakin tapauksissa työturvallisuus voi lisääntyä ja ergonomia parantua.
Pahvista lavakaulusta kiinnitettäessä on tarvittu aiemmin useita niittejä – joskus niitä on nähty käytetyissä lavoissa jopa kymmeniä.
– Kehittämäämme uutta lavakaulusrakennetta käytettäessä nitominen jää kokonaan pois eikä erityisiä työkalujakaan tarvita, kertoo Pa-Hu:n myyntijohtaja Janne Teliranta.

 

Keksintö on syntynyt yrityksen oman suunnittelutiimin voimin.
– Rakenne tuo monenlaisia etuja. Työvaiheita ja aikaa säästyy, kun nitomista, teippausta tai liimausta ei tarvita. Mahdollisuus jättää niitit nitomatta säästää materiaalia, aikaa ja resursseja molemmissa päissä: ensin lavaa pakatessa ja erityisesti sitä purettaessa, toteaa Pa-Hu:n rakennesuunnittelun tiiminvetäjä Iiro Numminen.
Innovaatioprosessi lähti liikkeelle asiakastarpeesta – vuokralavojen toimittaja Paperinkeräys Oy kaipasi munapakkaamojen käyttämiin lavapakkauksiin kehitystä, sillä nykyisellään kananmunalavojen kunnossapito on työläs ja monivaiheinen. Munapakkaamot pakkaavat kananmunat ensin kuluttajapakkauksiin, pahvisiin kennoihin. Ne pinotaan lavalle, johon kiinnitetään pahvinen lavakaulus. Yhdistelmä toimii munien kuljetuspakkauksena keskusliikkeiden varastoihin ja usein myös myymäläpakkauksena.
Päivän sana on ekologisuus – keksintö on kestävän kehityksen mukainen. Pakkausmateriaalina on käytetty aaltopahvia ja niitittömyys helpottaa pahvin kierrätystä. Lisäksi käytettävä lava säilyy paremmassa kunnossa ilman niittejä. Vuokralavan kierto nopeutuu, koska yksi työvaihe jää kokonaan pois: lavoja ei tarvitse kuljettaa puhdistettavaksi.
Tällä hetkellä munapakkaamot kiinnittävät aaltopahvikauluksen lavaan liimaamalla ja nitomalla. Innovaation kehityksessä mukana ollut munapakkaamo ei näe estettä uuteen rakenteeseen siirtymisessä, kun kaikki tarvittavat muutokset tuotannossa on tehty.
Pa-Hu:n innovaatiota voivat käyttää myös muiden tuotteiden pakkaajat ja valmistajat. Erityisesti se sopii kuivatuotteiden pakkaamiseen elintarviketeollisuudessa, mutta rakennetta voi käyttää kaikkien tuotteiden lavapakkaamisessa. Lavan koollakaan ei ole merkitystä, koska aaltopahvinen rakenne on tuotteistettu sopimaan eri kokoisiin lavoihin, esimerkiksi vartti-, euro- ja puolilavoihin.
– Pohjan aaltopahvirakennetta voi vahvistaa, eli se ei notkahda, vaikka pakattava tuote olisi painavampaa kuin kananmunat, sanoo Teliranta.
Nyt kun rakenteen patenttihakemus on jätetty, seuraava vaihe on tuotteen kaupallistaminen.
Keväällä Pa-Hulla on tehty koesarjoja, ja tuote on nyt valmis. Myös uuden lavarakenteen lisensoiminen on harkinnassa.

 

Artikkeli julkaistu Pakkaus-lehdessä 3/2018

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua