Tilaa uutiskirje

Pack-Age-kurssi on linkki työelämään

Pack-Age -kurssilla kokonaisvaltainen näkemys pakkaussuunnittelusta

 

Pack-Age on Aalto-yliopiston organisoima monitieteinen pakkausmuotoilun projektikurssi, jolla luodaan pakkausratkaisuja yritysten tehtävänantoihin monialaisissa, kansainvälisissä suunnittelutiimeissä. Kurssin projektityöskentelyä tuetaan luennoilla, joilla pakkaussuunnittelua opetetaan eri näkökulmista asiantuntijoiden voimin. Opetuksesta vastaa viisi korkeakoulua: Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, kauppakorkeakoulu ja kemian tekniikan korkeakoulu sekä Lahden muotoilu- ja taideinstituutti sekä toista vuotta mukana oleva Helsingin yliopiston elintarviketieteiden laitos.

Kurssilla eri tiedekuntien opiskelijat tekevät ryhmissä töitä. Kurssityöt liittyvät oikeisiin pakkauksiin, joiden toimeksiannot tulevat yrityksiltä ja toimijoilta. Kurssi yhdistää suunnittelun, liiketoiminnan, teknisen osaamisen ja ajattelun tuotantoon ja käyttäjäkeskeiseen suunnitteluun.  Kurssilla ei käsitellä pakkausta tuotannon kuluna, vaan mahdollisuutena palvella sidosryhmiä suunnitteluratkaisujen kautta.

Kuluttajan tarpeet ja käyttäjälähtöinen suunnittelu ovat kurssin keskiössä. Ajatuksena on tuottaa lisäarvoa tuotteille ja pakkauksille niin, että suunnittelun seurauksena opiskelija saa kokonaisvaltaisen ymmärryksen pakkauksen toiminnasta ja vaikutuksista sen elinkaaren eri vaiheissa.

Opiskelijoilla on aktiivinen ja tutkiva rooli ja opettajat ovat valmentajia, jotka sparraavat. Yhdessä pidetään työpajoja. Koska kurssi simuloi työelämää, on kurssi poikinut opiskelijoille myös alan työtarjouksia.

Markus Joutsela on koordinoinut Pack-Age -kurssia vuodesta 2012. Kurssilla on myös viisi muuta opettajaa eri oppilaitoksista.

Kurssi on linkki yritysten ja opiskelijoiden välillä, ja kurssi on saavuttanut hyvän aseman pakkausalalla. Usein yrityksissä pakkausta ei nähdä investointina eikä ymmärretä, että sillä tuotetaan palvelua kuluttajalle. Kuluttajan pitää ihastua tuotteeseen, ja usein se tapahtuu pakkauksen kautta! Pakkauksen pitää paljastaa tuotteen sielu, Markus Joutsela toteaa.

– Jos vertaa kuinka muotoilu- tai suunnittelutoimistot suunnittelevat pakkauksia, niin toimintaprosessi on lyhytjänteinen ja suoraviivainen verrattuna Pack-Age -kurssiin. Yritysten prosesseissa ei välttämättä tutkita kuluttajien käyttäjäkokemusta, eli pakkauksen ja kuluttajan suhdetta, ja millaisia pakkauksia kannattaa tehdä, Joutsela kertoo.

Kurssilla yritetään ymmärtää kuluttajaympäristöä ja kontekstia kokonaisvaltaisesti, ennen kuin luonnoksia tehdään. Kehitysprosessit ovat kurssilla pitkiä ja tutkittuja. Joutselan mukaan yrityksen arvojen, ja tuotteen hyvien ominaisuuksien, joita halutaan viestiä tulisi olla selkeästi näkyvissä pakkauksessa. – Edellämainittuja ei kannata kirjoittaa sanoina, ne pitää pystyä suunnittelun kautta tuomaan esiin. Kuluttaja tulkitsee silmänräpäyksessä monia asioita pakkauksesta, mutta ei lukemalla.

Myös psykologiaa pitää miettiä pakkausta suunniteltaessa.
– Kuluttajat ovat tottuneita skannaamaan visuaalista tietoa ja ympäristöä ja näkevät heti, kenelle tuote on, mihin hintaluokkaan se kuuluu, miltä tuote maistuu, mikä sen tarkoitus on, onko sitä helppo käyttää tai avata ja mahtuuko se jääkaappiin.

Kurssi on opiskelijoille kokonaisvaltainen kokemus pakkaussuunnittelun maailmassa. – Oppilaille kurssi on aikamoinen painekattila ja stressitesti! Joutsela naurahtaa. – Usein kantapäänkin kautta opitaan, että deadlinet eivät ole turhia, jos jokin jää huomioimatta niin myöhästymisen takia asiat kumuloituvat, ja tulee kiire loppua kohti.

Kurssilla helpotetaan opiskelijoiden päätöksentekoa asettamalla järjestys, jolla asiat tapahtuvat, missä vaiheessa edessä on deadlineja ja millaisia toiveita yritysten suunnalta tulee. Opiskelijoiden taustat vaihtelevat, mikä tekee kurssista heillekin aikataulullisesti haastavan.

– Yhteistyö toimeksiantajayritysten kanssa on mennyt hyvin, kun on pystytty luomaan avointa viestintää, yhteiskehittämistä ja luottamusta. Usein yritysten omat prosessit ovat hyvin suoraviivaisia ja nopeita, mutta niissä ei välttämättä mennä niin syvälle kuin kurssilla, eikä niissäi välttämättä saavuteta samanlaista kokonaisvaltaisen kuluttajaymmärryksen tasoa, Joutsela kertoo.

 

 Team Metsä

Larsen -konjakki. Metsä Board, Starcke oy.

Kolme erilaista kartonkikotelointia kolmen eri kypsyysasteen konjakille. Pakkauksiin liitettiin NFC-tarra, joka ohjaa kuluttajan Larsenin sivuille. Pakkaus on folioitu, ja erottuu hyllyssä.

–  Olemme tyytyväisiä ryhmämme tulokseen ja tiimiin. Meillä oli todella laajasti osaamista. Joillekin meistä pakkausteknologia ja -rakenteet olivat kurssin alussa uutta, mutta kurssilla oppi nopeasti alan lainalaisuudet. Meillä oli hyvä, avoin kommunikaatio toimeksiantajayrityksen kanssa. Pakkausratkaisustamme tuli todella hieno, arvioivat team Metsän jäsenet.

 

 

 Team Altia.

Altia, ”Demystifying Wine”

”Vino.” – Suoraviivainen, tyylikäs muovinen viinipullo ja hanapakkaukset puna- ja valkoviineille. Kun viini on tarjoilulämpötilassaan, pulloon ilmestyy kaunis, aaltomainen kuvio. Niin pullossa kuin hanapakkauksessa on tiedot ruoan ja viinin yhdistämiseen.

–  Suunnitteluprosessi oli pitkä sekä haastava, sillä meillä oli jopa neljä-viisi suunnittelijaa ryhmässämme. Haastavinta oli, että kaikki olemme hyvin luovia, ja meillä oli monta ideaa. Teimme kolme eri konseptia ja sovitimme ne yhdeksi, toimivaksi kokonaisuudeksi. Ryhmämme mielestä parasta kurssissa oli se, että pääsi tapaamaan muita opiskelijoita ja oppimaan niin paljon uutta pakkauksista. Altian auttavainen porukka oli tiiviisti mukaan kehittämisprosessissa. He ymmärsivät meitä hyvin, ja olivat hyvin rohkaisevia. Kurssi on ehdottomasti Aallon parhaita, team Altian opiskelijat arvioivat.

 

 Team Spices Chef

Spices Chef, pakkausuudistus

Kauniit, yksityiskohtaiset kartonkiset, sylinterimalliset maustepakkaukset, joiden kuviointi vaihtelee mausteen ominaisuuksien mukaan. Pakkaus luo brändille yhtenäisen linjan, ja tekee siitä erottuvan.

– Spices Chef oli hyvin osallistuva ja tiimiä tukeva yritys. Prosessi oli hyvä käydä läpi, vaikka materiaalirajoitteet olivat turhauttavia. Elintarvikkeen pakkaaminen ei ole helppoa. Kurssi toi hyvin esiin tosielämän tuotannon prosessit sekä rajoitukset. Kurssi antoi erinomaiset valmiudet työelämään, samalla tiimillä olisimme valmiit tekemään lisääkin töitä, sanoo team Spices Chef.

 

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 4/2017

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua