Tilaa uutiskirje

Premiumtuote tarvitsee luksusluokan pakkauksen

Premiumtuote tarvitsee luksusluokan pakkauksen

Premiumluokan tillinmakuinen vodka, lasipullo, kartonkikotelo ja koivuviiluinen lahjapakkaus. Voiko enää suomalaisempaa tuotetta olla? Lignell & Piispanen, 165-vuotias perheyritys pokkasi kesällä Gustav Dill -vodkallaan ensimmäisen palkinnon International Wine and Spirits (IWSC) -kilpailun vodka ja gin-sarjassa (IWSC) Lontoossa. Voittajaluokan tuote tarvitsee myös arvoisensa pakkaukset, jotka toteutettiin Suomi100-hengessä.

– Tiesimme jo ennen voittoa, että olimme kehittäneet ensiluokkaisen tuotteen, mutta voiton myötä myyntiluvut maksavat kehittämispanostukset takaisin, sanoo Lignell & Piispasen toimitusjohtaja Harri Nylund.
– Tillivodka kehitetiin Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi, eli voitto tuli koko Suomelle. Kokeilimme satoja eri kuivatun ja tuoreen tillin, siementen ja vodkan yhdistelmiä ennen kuin olimme lopputulokseen tyytyväisiä. Käytämme tislaustekniikkaa, jonka avulla saamme tillin aromit puristettua esiin.

Vaikka IWSC-kilpailussa arvosteltiin vain vodkan makua, yrityksessä on panostettu hienon tuotteen lisäksi myös pakkauksiin. Vodka on pullotettu Jaani Vaahteran suunnittelemaan lasipulloon, jonka design korostaa tuotteen tillistä makua.

– Pullo itsessään on todella hieno. Se on kuitenkin aika raskas, joten tarvittiin kartonkikotelo suojaamaan sitä, kertoo lahjapakkausten konseptoinnista vastannut Starcke Oy:n Ilkka Harju.

Kartonkikotelon materiaaliksi valikoitui kolmannen suomalaisyrityksen, Kotkamillsin uutuus, Aegle-kartonki­. Kartonkikotelon tuli olla vahvaa materiaalia, ja kuitenkin painettavuusominaisuuksiltaan ensiluokkaista. Kotkamills kehitti Aeglesta uuden vahvuuden tätä sovellusta varten.

– Pakkauksen ulkonäkö ja tuntu ovat tietenkin tärkeimpiä ominaisuuksia asiakkaillemme, mutta ilman vahvaa, ensiluokkaista kartonkilaatua suunniteltuja kuumafoliointeja tai kohokuviointeja ei voida toteuttaa. Starcke ja Orapac kääntyivät Kotkamillsin puoleen, jonka uusilla kartonkikoneilla valmistettavat kartongit täyttävät nämä vaatimukset.  Kotkamillsin Aegle-kartonki on tukevaa, mutta kevyttä, ja painojäljeltään aaltopahvia parempaa.

– Kehitimme tätä sovellusta varten muutamassa viikossa tarvittavan Aegle White 800-kartonkivahvuuden, jota on helppo käsitellä, konvertoida ja painattaa. Kartonki ei myöskään murru. Se on Pohjoismaiden vahvin ja kevein taivekartonkilaatu, kertoo Yrjö Aho Kotkamillsiltä.

Woodcan-lahjapakkaus

Tillivodkaa varten valmistettiin Starcken toimesta myös myös puinen Limited edition Woodcan-lahjapakkaus, jonka materiaalina on koivu. Viiluun on folioitu tillinvihreä Gustav-teksti.

– Sylinterin muotoinen Woodcan kilpailee tiettävästi maailman kevyimmän puupakauksen sijasta, kertoo pakkauksen suunnitellut Ilkka Harju. Woodcania valmistetaan tällä hetkellä kahden koneen voimin Eurassa sekä Keski-Suomessa, jotka on vartavasten suunniteltu käärimään ja liimaamaan sinne käsin syötetty vaneriarkki. Meidän oli pakko suunnitella myös omat koneet pakkausten valmistamiseen, sillä koko pakkauskonsepti on täysin uusi, toteaa Harju.

Halkaisijaltaan enintään 160 millisiin pakkauksiin voidaan pullojen lisäksi pakata mm. tekstiilejä tai vaikkapa makeisia. Koivusylinterin kantena ja pohjana voidaan käyttää joko peltistä tai puista ratkaisua. – Kansi tukee pyöreää puupakkausta edelleen niin, että kotelosta tulee erittäin kestävä, Ilkka Harju kertoo. Gustav Dill-vodkan puupakkaus ylsi lokakuussa Monacossa järjestetyn LuxePack-näyttelyn Green Awardien shortlistalle.
– Voittoa ei tullut, mutta oli hienoa olla todistamassa toisen suomalaispakkausinnovaation juhlaa, kertoo Harju.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua