Tilaa uutiskirje

Lumene – Premiumin tuntu ei vaadi epäekologisia valintoja

Lumene - Premiumin tuntu ei vaadi epäekologisia valintoja

Kotimainen kosmetiikkavalmistaja Lumene on koko viisikymmenvuotisen historiansa ollut tunnettu siitä, että tuotteiden valmistuksessa hyödynnetään muun muassa suomalaisia raaka-aineita sekä elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Lisäksi kiertotalousajattelu näkyy yhä enemmän myös yhtiön pakkauskehityksessä.

Kierrätettyä lasia, sertifioidusta metsästä peräisin olevaa kartonkia ja uudelleenkäytön edistämistä. Niistä on Lumenen pakkauskehitys tehty. Vuonna 1970 perustetulla kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteita valmistavalla yrityksellä on vahva jalansija Suomen markkinoilla, mutta vientiinkin panostetaan koko ajan enemmän. Ihonhoitotuotteet ovat viennin ykkönen ja pohjoismaisia raaka-aineita arvostetaan myös oman maan rajojen ulkopuolella. Pohjoismaiden lisäksi tuotteita viedään myös muualle maailmaan.

Lumenen tuotevalikoima on laaja, joten on selvää, että myös erilaisille pakkauksille on tuotantolinjoilla tarvetta.
– Tuotannossamme toimii kahdeksan pakkauslinjaa, joilla kaikilla täytetään eri pakkaustyyppejä. Ulkoa alihankintana tulevat vain pienien erien tuotteet, kuten kynsilakat ja kynät. Kaikki muu tehdään itse omalla tehtaalla, kertoo Lumenen operatiivinen johtaja Kristina Enqvist.

Espoon tehdas toimii pääsääntöisesti kahdessa vuorossa arkisin, mutta tällä hetkellä käytössä on myös yövuoro, jotta kysyntään pystytään paremmin vastaamaan. Pakkausten osalta globaali materiaalipula ei ole täällä näyttäytynyt suurena ongelmana, ja tuotteet on saatu purkkeihin, pulloihin ja tuubeihin sovitusti.

Kehitystä ja kuluttajien toiveita
Pakkaustuottajien kanssa käydään aktiivista keskustelua uusien innovaatioiden käyttöönotosta. Kiertotalousajattelun soveltaminen pakkausratkaisuissa vaatii tiivistä yhteistyötä, jotta valitut pakkaukset saadaan toimimaan olemassa olevilla linjoilla. Paine kierrätyksen huomiointiin tulee paitsi sääntelystä, myös kuluttajilta.
– Kuluttajat ovat entistä valveutuneempia ja kyselevät käytetyistä materiaaleista sekä motiiveista materiaalivalintojen taustalla. Haluamme myös helpottaa kuluttajien lajittelua muun muassa pakkauksiimme liitettyjen kierrätysohjeiden myötä, sanoo Lumenen pakkauskehityksestä vastaava Essi Arola.

Kierrätys asettaa haasteita muun muassa viennin osalta, koska kaikissa maissa on erilainen kierrätysinfra. Lumenella käytetään pääsääntöisesti samoja pakkauksia niin Suomen- kuin vientimarkkinoillakin, joten pakkauksista löytyvät kierrätysohjeet ovat englanninkielisiä. Lumenen verkkosivuilta löytyy jokaiselle tuotteelle kierrätysohjeet suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Uusia, kestävämpiä pakkausvaihtoehtoja haetaan Lumenella jatkuvasti, ja kehitys- ja testaustyötä tehdään aktiivisesti. Pakkaustoimittajia haastetaan kehittämään aidosti kierrätettäviä ja kiertäviä vaihtoehtoja. Kuluttajat ovat tärkeässä roolissa sekä tuotteiden että pakkausten kehittämistyössä, ja fokusryhmätapaamisten kautta saadaan arvokasta tietoa innovaatioiden läpimenosta.

Se on helppoa,
kun se tehdään helpoksi

Lumenella tuotekierto on noin kolme vuotta, eli uusia tuotteita tulee valikoimaan tasaisesti. Laaja tuotevalikoima vaatiikin myös laajan pakkaussortimentin. Espoon tehtaan pakkauslinjoilla täytetään niin ihonhoito- kuin meikkipakkauksiakin, ja uusien pakkausten toimivuutta testataan olemassa olevilla linjoilla.

Vuonna 2020 Lumene korvasi kosteusvoiteissaan aiemmin käytetyn purkin kierrätettävällä ja kevyemmällä purkilla, joka ulkoisesti ei juurikaan eroa vanhasta. Pakkauksia käsitellessä ero tulee kuitenkin selvästi esiin.
– Kierrätettävä purkki on 45 prosenttia kevyempi kuin edeltäjänsä. Kun näitä pakataan meillä noin miljoona vuodessa, on säästö 40 tonnia materiaalia vuodessa, Essi Arola kertoo. Hän lisää, että pakkauksen lanseeraamisen yhteydessä jännitys vastaanotosta kasvoi, mutta palaute on ollut positiivista. Joitain yhteydenottoja on tullut, kun kuluttaja on arvellut keveyden johtuvan vähäisemmästä tuotemäärästä, mutta asiaa selvennettäessä materiaalivalinnan syyt on ymmärretty ja uudistus todettu perustelluksi.

Sekä uusien tuotteiden että pakkausten lanseeraamisessa on tärkeää, että uudistus tehdään kuluttajalle helpoksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuluttaja tunnistaa tuotteen ja löytää sen hyllystä. Hyllynäkyvyyden ja tunnistettavuuden lisäksi pakkauksen kierrättämisestä on tehtävä mahdollisimman yksinkertaista. Tämän tavoitteen saavuttamisessa auttavat paitsi materiaalivalinnat myös selkeät lajitteluohjeet ja pakkauksen huolellinen suunnittelu.

Uudelleenkäyttöön kannustetaan
Yksi Lumenen pakkausuudistusponnistuksista todentuu juuri tätä juttua kirjoitettaessa, sillä Lumene toi helmikuun alussa markkinoille täysin uudistetun puuteripakkauksen, jonka kehittelyssä on otettu huomioon yrityksen kiertotaloustavoitteet. Uusi PP-muovinen rasia on valmistettu osittain kierrätetystä muovista, ja käytön jälkeen sen voi kierrättää. Pakkaus on myös uudelleenkäytettävä: kevään mittaan Lumenen verkkokauppaan myyntiin tulevat refill-pakkaukset.
– Rasian pohjassa on pieni reikä, jonka kautta tyhjentyneen puuterikodetin voi irrottaa pakkauksesta ja asettaa tilalle uuden. Vanhassa pakkauksessa käytössä ollut lasipeili on nyt korvattu muovisella, joka on myös irrotettavissa rasiasta. Näin peiliä voi halutessaan hyödyntää vielä tuotteen loputtua, jos itse pakkauksesta haluaa luopua, Lumenen pakkauskehityspäällikkö Kerttu Ylipoti havainnollistaa.

Uutta puuterirasiaa on kehitetty pari vuotta, ja ulkonäöltään se poikkeaa selvästi edeltäjästään. Uudessa pakkauksessa on 33 prosenttia vähemmän muovia kuin aiemmassa, ja kierrätysmuovin hyödyntämisen ansiosta yhteissäästö on noin seitsemän tonnia neitseellistä muovia vuodessa. Vaikka kyseessä ei ole Lumenen suurin kategoria, se merkitsee silti materiaalisäästöä. Yhtiö pitääkin tärkeänä muutosten tekemisessä ja ratkaisujen hakemisessa mukana olemista, myös pienempien tuotekategorioiden osalta.

Hylsyt nurinpäin. Huulipunapakkaukset matkalla täyttökoneelle.

Uudistukset vaativat
pitkäjänteisyyttä

Kosmetiikkateollisuus mielletään herkästi alaksi, jossa tuotannon ympäristövaikutukset eivät ole tärkein kriteeri valintoja tehtäessä. Viimeaikaiset innovaatiot ja pakkausvalinnat kuitenkin näyttävät, että murros on käynnissä myös luksukseksi luokiteltujen tuotteiden markkinoilla. Brändeillä on aitiopaikka kuluttajien ohjaamisessa. Esimerkiksi Cutrinin hiustenhoitotuotepakkauksissa käyttöön otettu NIR-musta (near-infrared) muovi kiertää, ja kuluttajia neuvotaan lajittelemaan pakkaukset muovina. Samoin kumotaan opaalilasista juontuvia uskomuksia kosmetiikkalasin sopimattomuudesta kierrätykseen. Uusiutuvan tai kierrätysmateriaalin käytön lisääminen ei vähennä tuotteen arvoa, vaan voi olla brändille kilpailuetu.
– Laatukosmetiikan ei tarvitse olla pakattu epäekologisesti, jotta siinä olisi premiumin tuntu, Essi Arola muistuttaa.

Pohjoismaiset asiakkaat vaativat paljon niin tuotteilta kuin pakkauksiltakin, ja Lumenellakin raportoidaan tarkkaan käytetyt raaka-aineet ja materiaalit. Kierrätys- ja uusiutuvien materiaalien käytön lisäämistä toivotaan monissa yhteyksissä, mutta uudistaminen vaatii aina pitkäjänteisyyttä ja rohkeutta, sillä muutokset eivät yleensä valmistu yhdessä yössä. Lumene on ensimmäinen pohjoismainen brändi, joka on esimerkiksi ottanut kierrätyslasin käyttöön pakkauksissaan. Materiaalien kehitys luonnollisesti jatkuu ja koko ajan pyritään löytämään entistä parempia ratkaisuja, jotka täyttävät yhtiön laadulliset ja visuaaliset vaatimukset. Laadulliset vaatimukset sisältävät muun muassa tuotteiden kanssa kosketuksissa olevien materiaalien elintarvikekelpoisuuden.


Lumene pilotoi Sulapac-kosmetiikkapakkausta

Tänä keväänä Lumenen verkkokaupasta ja K-Citymarketeista voi ostaa kosteusvoiteita, jotka on pakattu Sulapac-materiaalista valmistettuun pakkaukseen. Huhtikuussa myyntiin tulevan voidepurkin on suunnitellut muotoilija Harri Koskinen.

Biopohjaisen pakkauksen lanseerauksen taustalla on lähes neljän vuoden innovaatioyhteistyö Lumenen ja Sulapacin välillä. Pakkauksessa hyödynnetään ensimmäistä kertaa uutta kosmetiikkapurkkien sisäpinnalle kehitettyä Sulapac-suojakerrosta. Biohajoavasta materiaalista valmistetun purkin haasteena on aiemmin ollut nopea kosteuden haihtuminen, joten se ei ole sellaisenaan soveltunut vesipitoisten kosmetiikkatuotteiden pakkaamiseen. Uudessa purkissa tuotteen säilyvyysaika on hiukan lyhyempi kuin vastaavassa muovipakkauksessa.

Vaikka suomalainen kierrätysjärjestelmä ei vielä mahdollista Sulapac-pakkauksen käytönjälkeistä hyödyntämistä, Lumenella pidetään tärkeänä olla mukana kehittämässä tulevaisuuden pakkausmateriaaleja. Pilotin myötä saadaan myös arvokasta tietoa kuluttajien suhtautumisesta uudenlaiseen pakkausmateriaaliin.


Lumenen kiertotaloustavoitteet vuoteen 2025 mennessä

  • 80 prosenttia pakkauksissa käytettävästä muovista on joko kierrätettyä tai valmistettu uusiutuvista raaka-aineista
  • pakkauksissa käytetään 20 prosenttia vähemmän muovia verrattuna lähtötasoon vuonna 2018
  • maksimoidaan pakkausten kierrätettävyys: strategisesti tärkeimpien ihonhoitosarjojen pakkaukset sekä Espoossa valmistettujen Cutrin-hiustenhoitotuotteiden pakkaukset ovat täysin kierrätettäviä
  • kartonkipakkauksissa käytetään ainoastaan FSC-sertifioitua kuitua
  • kuljetuspakkauksissa käytössä ainoastaan kierrätettyä tai FSC-sertifioitua kuitua

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 2/2022.

Comments are closed.