Tilaa uutiskirje

Lumene pakkaa kotimaista luksusta

Lumene pakkaa kotimaista luksusta

Pakkaus on kosmetiikassa olennainen osa tuotetta ja sen ulkonäkö on erityisen tärkeä, samoin kuin pakkauksen käytettävyyskin. Lumene-meikkien ja ihonhoitotuotteiden pakkaukset ovat käytössä lukemattomia kertoja, ja niiden on kestettävä käyttöä viikkoja ja kuukausiakin meikkipussissa tai kylpyhuoneen kosteudessa.

Kosmetiikassa myös pakkaus on elämys, kuluttaja ei osta pelkkää tuotetta sen sisällä. Pakkauksen pitää siksi olla myös kaunis ja tuottaa iloa käyttäjälleen. Sen on myös kestettävä yhtä kauan kuin tuotetta on jäljellä.

Kun Lumenella aloitetaan uusien tuotteiden suunnittelu, otetaan pakkauksen suunnittelu osana tuotetta alusta asti mukaan suunnitteluprosessiin. Pakkaussuunnittelussa pitää ottaa huomioon tuotteen olomuoto, ja millaisessa pakkauksessa olomuoto toimii. Onko tuote juoksevassa muodossa, kuten hyalyronitiiviste tai kiinteämpi kasvovoide? – Nämä vaativat täysin erilaiset pakkaukset. Tuotekehitykseen menee paljon aikaa, sanoo Kristiina Enqvist, joka on yrityksen pakkauskehitysjohtaja.

Tuotesuunnittelun kokonaisuus on valtava prosessi, jossa verkostomainen tiimi tekee Lumenella tiivistä yhteistyötä. Yhteistyö sisältää paljon tuotesuunnittelupalavereja, yhteydenpitoa toimittajiin, aikataulutusta, teknisten haasteiden ratkomista ja yhteistyötä tuotannon kanssa siitä, miten valittu pakkausratkaisu saadaan pakkauslinjalla kulkemaan. Myös siitä keskustellaan, miten välttää turhia kustannuksia.

– Tekninen puoli on todella mielenkiintoista, toimittajien kanssa keskustelu esimerkiksi teknisistä ratkaisuista halutun designin toteuttamiseksi. Muoveistakin puhutaan, ja testataan ominaisuuksia. Meillä on käytössä iso tuotekirjo ja kaikki pakkausmateriaalit. Pakkaamme tölkkeihin, putkiloihin, huulipunamekanismeihin, maskarapakkauksiin, lasipurkkeihin ja kartonkiin.

Vielä 10 vuotta sitten Lumenella investoitiin uniikkeihin, muun muassa aaltomaisiin pakkauksiin, mutta nykyisin käytetään pitkälti standardiratkaisuja.

– Pakkaukset hankitaan Keski-Eurooppalaisilta valmistajilta tai Aasiasta. Suomessa ei ole kosmetiikkapakkausvalmistusta. Muualla kosmetiikka sen sijaan on suuri teollisuuden ala ja tarjontaa on. Alan globaalitkin markkinat ovat kuitenkin suhteellisen pienet, ja tunnemme suurimman osan alan yrityksistä, sanoo Kristiina Enqvist.

Valmiiden, hyvien pakkaustoimittajakumppanien ratkaisujen käyttö nopeuttaa projekteja ja päätöksentekoa. Markkinoilla olevat valmiit pakkausratkaisut ovat kehittyneet paljon viime vuosina.

– Tuotteen elinkaari on lyhyt, joten omaan muotoiluun ei useinkaan kannata lähteä. Tuote elää pakkauksineen muuttumattomana noin puolitoista vuotta.

– Yrityksen markkinointiporukalla on ensin visio siitä miltä tuotteen pitäisi näyttää, minä kirjoitan reseptin eli toteutan sen konkreettisesti, kuvailee Kristina Enqvist. - Pakkaus konkretisoi projektin. Vaikutteita pakkauksiin tulee monelta eri taholta. On koko ajan aistittava, mitä maailmalla tapahtuu seuraavaksi. Esimerkiksi Aasiasta tulee nykyisin mielenkiintoisia trendejä. Kosmetiikan pakkaamisessa saa ottaa käyttöön kaikenlaisia pakkausalan herkkuja, kuten foliointeja ja muuta, kuin karkkikaupassa olisi.

Eri Lumene-tuotteiden pakkauksissa pyritään käyttämään keskenään mahdollisimman paljon samoja komponentteja, jolloin ne sopivat pakkauslinjoihin. Pakkaamisessa pyritään siihen, että kaikki olisi mahdollisimman pitkälle automatisoitua ja käsityötä tarvittaisiin mahdollisimman vähän. Kaikkea ei kuitenkaan pystytä automatisoimaan. Kaiken tavoitteena on mahdollisimman laadukas tuote kaupan hyllylle.

Pakkaukset tulevat Lumenelle valmiina aihioina, jotka täytetään tehtaalla. Pakkaukseen saattaa kuulua monta osaa, esimerkiksi ulkotulppa, sisätulppa, varsiosa ja etiketit.

Lumenen kosmetiikan raaka-aineista monet ovat peräisin Suomen luonnosta, ja jotkut niistä ovat olleet käytössä jo 40 vuotta. Tuotteista puolet myydään Suomessa, toinen puoli menee vientiin. Venäjä, Skandinavian maat ja USA ovat isoja vientimaita.

– Pakkausten designit suunnittelee kumppani, tällä hetkellä talossa ei ole omaa suunnittelua, kertoo Sara Ahonen, ihonhoitotuotteiden markkinoinnin tuoteryhmäpäällikkö.

Kosmetiikkapakkaukset ovat pieniä, ja brändin rakentamisen tunnuksien lisäksi niihin on saatava mahtumaan paljon muutakin tietoa. Myös lainsäädäntö edellyttää tiettyjen asioiden merkitsemistä pakkauksiin ja eri maiden erilaiset säädökset asettavat niille vielä erilaisia vaatimuksia. Jokaisessa pakkauksessa on lisäksi eränumero tunnisteena.

Pakkauksiin on siis mahduttava runsaasti informaatiota eli niissä pitää siis olla paljon painopinta-alaa. – Designin kautta tuotteelle haetaan erottuvuutta ja tuotesarjan yhtenäinen viesti toistaa samaa tarinaa myymälässä, Sara Ahonen sanoo.

Valtaosa Lumenen tuotteista kehitetään, valmistetaan ja pakataan Espoon Kauklahdessa sijaitsevalla tehtaalla. Työntekijöitä yrityksellä on noin 500, joista vajaat 300 on Espoossa. Loput ovat myynnin ja markkinoiden ammattilaisia muualla, mm. Venäjällä on paljon työntekijöitä.

Lumene-nimi juontaa juurensa Lummenne-järvestä.

 

1 Response

  1. Bea
    Tuotesuunnittelu varsinkin kosmetiikka-alalla kiinnostaa minua. Kuinka saada esimerkiksi tuotteesta käytännöllinen samalla kun sen tulisi olla pieni ja mahdollisimman helposti kuljettettava. Kuten itsekin totesit, huomioon pitää myös ottaa että brändin rakentamisen tunnuksien lisäksi niihin on saatava mahtumaan paljon muutakin tietoa. Kiva oli lukea tuotesuunnitteluesmierkki tutusta merkistä kuten Lumene.

Kommentoi julkaisua