Tilaa uutiskirje

Mausteiden ykkönen, kahvien hyvä kakkonen

Mausteiden ykkönen, kahvien hyvä kakkonen

Helsingin keskustassa on yksi ainoa toimiva tehdas, Meira. Tuulen mukana sieltä leviää ympäristöön paahdetun kahvin tuoksu, mutta valmistetaan rakennuksessa muutakin. Meiran tuoterepertuaarissa on 450 tuotetta – kahvia, leivontatuotteita, mausteita ja maustekastikkeita.

Ohikulkijat aistivat Meiran tehtaan jo muutaman korttelin päästä. Tänään taitaa tuulla lännestä, kun paahdetun kahvin tuoksu leviää pitkin Sturenkatua itään. Vallilassa on kahvipaahtimon lisäksi yrityksen kaikki muutkin toiminnot: täällä työskentelevät hallinnon, myynnin ja markkinoinnin väen lisäksi tuotannon elintarviketyöntekijät sekä raaka-aineiden valintaprosessin, tuotekehityksen ja laadunhallinnan ammattilaiset. Ja tietenkin tuotteet myös pakataan Vallilassa.

Vuodesta 2002 Meira on kuulunut italialaiseen Massimo Zanetti Beverage Groupiin, joka on Euroopan suurimpia kahvialan yrityksiä. – Yrityksen strategiana on ollut ostaa eri maista vahvoja paikallisia brändiyrityksiä, kertoo Meiran markkinointipäällikkö Heidi Päiväniemi. Ennen yrityskauppaa Meira toimi osana SOK:ta.
Meiran tuoterepertuaari on suuri. Tuotevalikoimassa on yhteensä yli 450 eri tuotenimikettä, ja suomalaisten vuosittain juomasta 50 miljoonasta kahvikilosta yli viidesosa, eli noin 12 miljoonaa kiloa valmistuu Meiran paahtimolla.

Nielsenin kuluttajapaneelidatan mukaan Meira on mausteiden markkinajohtaja ja kahvien kakkonen Suomessa.
– Punainen lanka kaikessa tekemisessämme ja tuotteissamme on suomalaisuus ja laatu, ja siitä pyrimme viestimään kuluttajille niin pakkauksissa kuin markkinointiviestinnässämmekin, Päiväniemi toteaa.
Meiran mausteet ja kahvin raaka-aine tulevat maailmalta, mutta valmistus ja kaikki muu mahdollinen, esimerkiksi pakkausmateriaalit pyritään hankkimaan Suomesta. Useilla tuotteilla on kotimaisesta työstä kertova Avainlippu.
Italialainen omistaja on investoinut yritykseen, ja sekä tuotantomäärät että liiketoiminta ovat kasvaneet. Kasvu on saavutettu kuluttajatrendeihin ja ravitsemussuosituksiin perustuvalla tuotekehityksellä, tehdaskiinteistön muokkauksilla, ja myös logistiikkaratkaisuilla.

Vähemmän suolaa ja sokeria
Terveellisyystrendit on otettava huomioon. – Tämän päivän kuluttajat ovat tarkkoina sekä suolan että sokerin kanssa. Meiran mausteissa ja mausteseoksissa on laaja valikoima tuotteita, joissa ei ole lainkaan lisättyä suolaa. Haluamme olla vastuullisia, ja myös kuluttajat ovat viime vuosina tulleet yhä tietoisemmiksi näiden kahden liikasaannin epäterveellisyydestä, kertoo Heidi Päiväniemi.
Meiran tuotteiden E-koodit ja allergeenit on minimoitu ja mausteseoksien tuotesisältö pidetään mahdollisimman selkeänä. Ketsupit ovat säilöntäaineettomia. Lisäksi kaikki tuotteiden valmistuksessa käytetty suola on jodioitua.
Meiran valikoimassa on yli 200 maustetta ja mausteseosta. Maustepakkaukset uusittiin ulkoasultaan vuonna 2016. Pakkaus on tärkeä osa maustetta, sen pitää suojata tuotetta valolta, lämmöltä, ilmalta ja kosteudelta. Mausteet suositellaan ostettavaksi melko pienissä pakkauksissa, jotta ominaisuudet säilyvät ennen kuin tuote ehditään käyttää.
Kun kahvi tulee konteissa Suomeen pakattuna perinteisiin 50–60 kilon juuttisäkkeihin, mausteiden maahantuonti koostuu pienemmistä puroista. – Mausteiden hankinta on pitkäjänteistä työtä, jossa tarkkailemme tarkasti toiminnan eettisyyttä, ympäristön huomioonottamista ja laatua. Usein käydään myös itse tuotantopaikoilla toteamassa, että asiat ovat kunnossa.

Vastuullisuus korostuu
– Käyty muovidebatti on aiheuttanut kuluttajakäyttäytymiseen radikaaleja ja nopeita muutoksia, huomauttaa Päiväniemi.
Toimitusketjun on oltava kunnossa.
– Me huolehdimme siitä omalta osaltamme niin hyvin kuin on mahdollista. Myös kuluttajat luottavat, että yritys hoitaa nämä asiat kunnolla.
Kahvit ovat enenevässä määrin sertifioituja, jolloin niistä löytyy esimerkiksi UTZ, Rainforest Alliance tai Reilun kaupan tunnus. – Kuluttajat ovat laatutietoisia, ja vaativat eettisiä tuotteita. Tiedostavan kuluttamisen taso on edelleen kasvussa, samalla kun tapaostaminen vähenee, sanoo tuotekehityspäällikkö Tarja Aro.
– Meiralle kotimaisuus on tärkeä arvo ja se myös vaatii brändiltä paljon. Myös lähiympäristön hyvinvointi on tärkeää tehtaassa, joka toimii keskellä kaupunkia. Esimerkiksi ketsupinvalmistuksessa hyödynnämme nyt energianlähteenä ympäristöystävällistä biokaasua, jota tuotetaan biojätteistä.

Vaaleaa suodatinjauhatusta
Suomi on kahvinjuojien maa, yli 90 prosenttia meistä juo kahvia, pääasiassa suodatinkahvina.
– Kysyntä kuitenkin monipuolistuu kaiken aikaa. Tuomme markkinoille uusia kahvi- ja maustamistuotteita, kertoo Heidi Päiväniemi.
Kulta Katriina Luomu on Suomen suoituin luomukahvi. – Luomu koetaan puhtaaksi ja turvalliseksi. Pakkauksessa luomumerkinnällä on iso merkitys, sanoo Päiväniemi.
Meiran arkeen vaikuttaa paljon kahvin saatavuus ja maailmanmarkkinahintojen muutokset – saatavuus on turvattava, samoin kuin sadon hyvä laatu.
Tuotekehitys ja maistaminen ovat olennainen osa toimintaa, kun tuotteiden halutaan sopivan suomalaiseen makuun. Kahvissa aistinvarainen laaduntarkkailu – maistaminen – on tärkeää.
– Makuaisti harjaantuu, olen oppinut erottamaan kahvin makuja hyvin toisistaan, kertoo ostopäällikkö Riikka Katajainen yrityksen hankintatiimistä.
Kuluttajat ovat tulleet myös entistä laatutietoisemmiksi, joten tuotteen on oltava kunnossa. Muutokset kahvinkuluttajien tottumuksissa ovat hitaita. Suomessa juodaan paljon vaaleapaahtoista kahvia, mutta tummapaahtoisten laatujen suosio kasvaa. Tummapaahtoisten suodatinkahvien osuus on nyt noin 19 prosentin luokkaa.

Pakkauksella merkittävä rooli
Hankinnan rooli korostuu pakkauksissa. – Teemme pakkausmateriaalitoimittajien kanssa pitkäjänteistä yhteistyötä. Kuluttajat ovat nykyisin vaativampia.
Pakkauksilla on kuluttajille todella merkittävä rooli, sanoo Riikka Katajainen.
– Monien toimittajien kanssa ollaan tehty pitkään yhteistyötä, mutta uusiakin etsitään.
Pakkaukset hyväksytään testien kautta ja niiden toimivuus on tärkeää. Loppujen lopuksi pakkausten linjauksista yrityksessä päättää markkinointi, ja niiden pitää sopia brändille.
Myös toimitusvarmuus on tärkeää. – Pakkauksia uudistetaan koko ajan, ja uudistusten sykli on nopeutunut viime aikoina, Tarja Aro kertoo.
Ohentaminen ja materiaalinsäästö on jokaisessa pakkausuudistuksessa tärkeää. Materiaalia ei käytetä yhtään enempää, kuin on tarpeen tuotteen suojauksessa.
– Tavoitteenamme on uusiutuvien materiaalien käytön lisääminen mm. laminaateissa. Ympäristönäkökulma otetaan huomioon kaikessa tekemisessä. Tuoteturvallisuuden varmistaminen on kuitenkin ykkösprioriteetti, mitä ympäristöystävällisemmin se pystytään takaamaan, sitä parempi.
Esimerkiksi maustepussien ja kahvilaminaattien materiaaleja on ohennettu. – Asioita viedään eteenpäin matalalla organisaatioilla hands on -periaatteella, sanoo Riikka Katajainen. Yrityksen tekeminen on ketterää ja asioita päästään testaamaan nopeasti.

 

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua