Tilaa uutiskirje

Merien mikromuovi on pieni suuri haaste

Merien mikromuovi on pieni suuri haaste

Mikromuovit huolestuttavat kuluttajia. Syystäkin, sillä Eunomia-konsulttiyhtiön tuottaman selvityksen mukaan maailman meriin huuhtoutuu 12,2 miljoonaa tonnia muovia vuosittain. Suurin osa meriin päätyvistä muoveista tulee Aasian maiden viiden jokialueen alueilta. Meriin päätyneistä muoveista valtaosa vajoaa pohjaan ja niitä on siellä Eunomian selvityksen mukaan jo 70 kiloa neliökilometriä kohden.

Osa muoveista jää kellumaan ja jauhautuu meressä yhä pienemmiksi palasiksi – mikromuoveiksi, mutta osa niistä päätyy sinne jo valmiiksi pieninä mikropartikkeleina. Suurin mikromuovin lähde merissä on Eunomian mukaan liikenne, kun autonrenkaiden kuluessa niistä irtoaa pieniä palasia. Teiltä ja kaduilta pienet hippuset kulkeutuvat lopulta vesistöihin hule- ja pesuvesien mukana.
– Autoilusta peräisin olevien mikromuovien syntymiseen voidaan parhaiten vaikuttaa hulevesien ohjauksella, liikenneratkaisuilla, tien pinnan kunnolla ja ajotavoilla, kertoo Kumiteollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Nikander.

Seuraavaksi suurin mikromuovin lähde merissä on Eunomian selvityksen mukaan muoviteollisuuden karkuun päästämät raaka-ainepelletit.
– Pellettejä pääsee karkuun vuosittain niin paljon, että niillä valmistettaisiin koko Suomessa käytettävät muovipakkaukset, vertaa Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

Muoviteollisuus ry:n operaatio ”Yksikään pelletti ei meiltä karkaa” -kampanjaan on liittynyt mukaan jo yli 30 yritystä. Siinä kehotetaan yrityksiä parantamaan raaka-aineiden käsittelyään tarkemmaksi niin, että yrityksen omien aitojen sisäpuolelta ei enää pääsisi pellettejä missään tilanteessa luontoon tai viemäreihin.

Myös kosmetiikkaan, mm. hammastahnoihin, suihkusaippuoihin ja kuorintatuotteisiin lisätään mikromuovia, jotka poispestäessä kulkeutuvat viemäriveden mukana vedenpuhdistamoihin. Siellä ne eivät pienenpienen kokonsa takia siivilöidy pois jätevedestä.

Vaikka kosmeettisten aineiden osuus merten mikromuoveista on pieni, on kosmetiikkateollisuus lähtenyt vapaaehtoisesti vähentämään mikromuovien käyttöä. – Cosmetics Europe suosittaa, että mikromuovien käytöstä luovuttaisiin kokonaan vuoteen 2020 mennessä, mutta jo nyt niiden käyttö on vähentynyt 82 prosentilla vuosien 2012–2915 välillä, kertoo toimitusjohtaja Sari Karjomaa Teknokemian yhdistyksestä.

Kansallisiakin rajoituksia ollaan kosmetiikalle tekemässä. Independent-lehti kertoo Britannian hallituksen aikovan kieltää mikromuovien käytön poishuuhdeltavissa kosmetiikkatuotteissa. Sen sijaan iholle jätettäväksi tarkoitetuissa tuotteissa, esimerkiksi meikeissä ja aurinkovoiteissa, mikromuoveja saisi edelleen käyttää. Näissä tuotteissa mikromuovien korvaaminen olisi vaikeampaa tai kallista ja ne myös puhdistetaan yleensä vanulapun avulla, jolloin niiden sisältämät aineet päätyvät hävitettäviksi seka- tai energiajätteen mukana.

Lisätietoa: www.eunomia.co.uk

Artikkeli julkaistu Pakkaus-lehdessä 1/2018

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua