Tilaa uutiskirje

Metalli kiertää ikuisesti

Metalli kiertää ikuisesti

– Pakkausten tuottajayhteisöt ovat kaikki pieniä organisaatioita, mutta keskenään yhteistyötä tekemällä ne ovat tehokkaita, sanoo viime kesästä alkaen Mepak-Kierrätyksen vetovastuuseen siirtynyt Satu Estakari. – Työ tuntuu merkittävältä, pääseehän tässä tekemään tärkeää ympäristötyötä, hän sanoo.

– Mepak-Kierrätys Oy vastaa metallipakkausten kierrätyksen järjestämisestä Suomessa, kiteyttää tuore toimitusjohtaja Satu Estakari.
Satu Estakarilla on laaja perspektiivi suomalaiseen jätehuoltoon. Ennen Mepakia hän on tehnyt pitkät työrupeamat Pohjanmaalla kahdessa kunnallisessa jätehuoltoyhtiössä, ensin Oy Botniarosk Ab:llä ja sen jälkeen Lakeuden Etappi Oy:ssä. Pohjaa työlle ovat tuoneet ympäristötekniikan insinööriopinnot ja myöhemmin suoritettu MBA-tutkinto.
Alaa hän on siis ollut seuraamassa jo vuoden 1999 jätelain uudistamisesta lähtien.
– Ala on kehittynyt ja kehittyy oikeaan suuntaan, kun yleinen suhtautuminen kierrätykseen on muuttunut positiiviseen suuntaan.
Ensimmäiset puoli vuotta Satu Estakari ei ole ehtinyt paljon Rinki-kierrätyksen toimistossa sijaitsevan työhuoneensa ikkunasta Helsingin rautatientorille avautuvaa maisemaa katsella – aika on mennyt tutustuessa kenttään. Puolen vuoden sisäänajovaiheen jälkeen nyt on alkanut ensimmäinen täysi työvuosi Mepakissa ja samalla seuraavien askelten suunnittelu.
EU julkisti viime vuonna kiristyneet kierrätystavoitteet pakkausten kierrätykselle.
Metallipakkausten uusi tavoite on 75 prosenttia. Kokonaistavoite ei tuota Estakarin mukaan metallipakkausten keräykselle ongelmia.
– Jo nyt keräysaste on liikkunut noin 79 prosentissa. Vuonna 2025 voimaan tulee kuitenkin erilliset tavoitteet metallilajeille. Rautametallien tavoite on 80 prosenttia ja alumiinien 60 eli nyt on alettava suunnitella eri metallilajien jaottelua.

Ala on kehittynyt ja kehittyy oikeaan suuntaan, kun yleinen suhtautuminen kierrätykseen on muuttunut positiivisemmaksi.

Tyypillisiä metallipakkauksia ovat maali-, säilyke-, aerosoli- ja juomapurkit, alumiinivuoat ja -foliot, lasipakkausten kannet, terästynnyrit, rullakot, kontit, metallihylsyt ja sidontavanteet. Merkittävä osa metallipakkauksista käytetään Suomessa uudelleen, kuten esimerkiksi hanaolutastiat, tynnyrit, kontit, kaasupullot ja kaupan rullakot.

Pohjatilastot kuntoon
Tärkeintä Satu Estakarin mukaan on nyt saada metallien kierrätyksen tilastointi kuntoon. Muista jakeista poiketen metallien kierrätyspisteisiin saa viedä muutakin pienmetallia kuin pakkauksia. Keräyssäiliön aukon koko antaa suuntaa siitä, millaista metalliromua keräyspisteisiin toivotaan, ja toki myös turvallisuus rajoittaa aukon kokoa.
– Koska kierrätysmetalli on arvokasta raaka-ainetta, on myös muiden kuin pakkausten vastaanotto tehnyt metallien kierrätyksestä kannattavaa. Olisi hölmöläisten hommaa erotella kotien muiden pienmetallien keräys pakkauksista – kuluttajan tonnikalapurkki kun ei tyhjänä paljon paina. Nykyinen malli on myös esimerkki hyvästä yhteistyöstä.
Miten erotellaan, kuinka paljon metallinkeräyspisteisiin lajitelluista tonneista on pakkauksia ja mikä osa muita tuotteita?
– Esimerkiksi kuntayhtiöiden, kuten HSY:n ja Lounas-Suomen jätehuollon kanssa tätä on tutkittu. Näitä tutkimuksia käytetään tilastoinnin pohjana. Nyt on tarkoitus aloittaa kattava tutkimus. Sen tuloksia voidaan odottaa alkusyksystä ja analyysejä vuoden päästä.

Yritykset tärkein yhteistyökumppani
Estakarin tarkoituksena on jatkaa tutustumista kenttään. Erityisesti hän aikoo tutustua omien sanojensa mukaan Mepakin tärkeimpään sidosryhmään ja yhteistyökumppaneihin, joita ovat metallin tuottajavastuuseen kuuluvat yritykset eli metallipakkausten käyttäjät ja maahantuojat.
Metallien, kuten muidenkin materiaalien kierrätys, rahoitetaan pakkauksia käyttävien pakkaajien ja maahantuojien maksamilla kierrätysmaksuilla. Mepakin tavoitteena on saada taloudellisuutta metallien kierrätysmaksuihin niin, että maksut vastaisivat tuottajavastuun järjestämisen kuluja. Haastetta tosin tulee siitä, että hinta on tullut alaspäin maailmanmarkkinoilla.
– Kierrätysmaksuja laskettiin muutama vuosi sitten.

Koska kierrätysmetalli on arvokasta raaka-ainetta, on myös muiden kuin pakkausten vastaanotto tehnyt metallien kierrätyksestä kannattavaa.

Tavoitteet kiristyvät
CEPin eli EU:n kiertotalouspaketin yhteiset, pakkauksia koskevat uudet tavoitteet saavutetaan Estakarin mukaan pakkausten keräysverkon toiminnallisuutta lisäämällä.
– Rinki tekee tässä hyvää yhteistyötä. Tärkeintä olisi, että keräysjärjestelmä säilyisi mahdollisimman kustannustehokkaana – kuluttajahan kaiken loppujen lopuksi maksaa. Suomen haastehan on, että väestöntiheytemme ei ole sama kuin Belgian – maantieteelle emme voi mitään harvaanasutussa maassa.

Rinki-ekopisteverkoston kautta kiertoon saatujen metallien määrät ovat viime vuosina lisääntyneet, ja myös logistiikkaa on tehostettu. Tämä tarkoittaa, että kuluttajat ovat laittaneet metallijätteet oikeaan paikkaan, ja niitä menee yhä vähemmässä määrin enää sekajätteen joukkoon.
– Rejektin määrä on melko pieni. Minulla on vahva usko siihen, että lajitteluosaaminen menee hitaasti ja varmasti eteenpäin.
Väärää lajittelua vielä kuitenkin tapahtuu. Sekajätteen poltosta syntyvästä tuhkasta 11–13 prosenttia on metallia, ja se joudutaan prosessoimaan pois. Prosessointi on iso kustannus eli vielä tarvitaan ohjeistusta.


Mitä on tuottajavastuu?

Yrityksillä, jotka pakkaavat Suomessa tai maahantuovat pakattuja tuotteita Suomeen ja joiden liikevaihto on yli 1 miljoonaa euroa, on lakisääteinen tuottajavastuu pakkauksistaan.
Tuottajavastuullisella yrityksellä on velvollisuus järjestää pakkausjätteidensä keräys ja kierrätys kokonaisuudessaan sekä vastata siitä aiheutuvista kustannuksista. Laissa on myös säädetty tuottajien vastuulle valtakunnalliset tavoitteet ja vaatimukset pakkausten kierrätykselle ja uudelleenkäytölle, jotka on toteutettava Suomessa.
Pakkausten tuottajavastuuyhteisöjä ovat Mepak-Kierrätys Oy, Puupakkausten Kierrätys PPK Oy, Suomen Keräyslasiyhdistys ry, Suomen Kuitukierrätys Oy, Suomen Palautuspakkaus Oy ja Suomen Uusiomuovi Oy.
Pakkausten lisäksi yrityksillä on jätelaissa tuottajavastuu moottorikäyttöisten ajoneuvojen renkaista, autoista, sähkö- ja elektroniikkalaitteista, paristoista ja akuista sekä keräyspaperista.


3 kysymystä

Mikä on suosikkipakkauksesi?
Suosikkipakkauksiani ovat uudelleensuljettavat ruokapakkaukset. Niistä voi ottaa ruokaa useamman kerran ja välttää näin ruokahävikkiä. Tietenkin myös pakkausten kierrätettävyys on minulle tärkeää.

Mistä pakkauksesta et luovu?
Olen vuosia sitten saanut lasisen mehupullon, jonka ulkomuoto on hyvin kaunis. Käytän sitä nykyään kukkien kasteluun ja myös joskus yksittäisen leikkokukan maljakkona.

Miten kierrätät?
Lajittelen kaikki kuusi jaetta, muovienkin keräys aloitettiin taloyhtiössäni vuoden vaihteessa. Keittiöni on pieni, joten kaikille jakeille ei ole omaa astiaa. Biojätteille ja sekajätteille on omat astiat, mutta esimerkiksi lasit ja metallit menevät samaan pussiin, ja lajittelen ne vasta taloyhtiön jätekatoksessa oikeisiin keräyssäiliöihin.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 1/2019

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua