Tilaa uutiskirje

Mia Frölander-Ulf, CHEP: Tulevaisuus on varttilavoissa

Mia Frölander-Ulf, CHEP: Tulevaisuus on varttilavoissa

Kauppojen tavaranimikkeiden määrä kasvaa kasvamistaan ja kaupat tarvitsevat yhä pienempiä eriä yhtä tuotetta nopeasti toimitettuna. Siksi tarvittavien lavojen koko pienenee, arvioi Mia Frölander-Ulf, joka toimii kuljetus- ja pakkauspooliratkaisuja tarjoavan CHEPin Suomen johtajana. Yrityksen lavat tunnistetaan sinisestä väristään. – Sinisten lavojen käyttö säästää kuljetuskilometrejä, tehostaa varastonhallintaa, vähentää jätemäärää ja poistaa lavojen käsittelystä syntyneet piilokustannukset, Frölander-Ulf sanoo.

Poolauspalvelua käytettäessä kuormalavoja ei tarvitse ostaa, huoltaa eikä kierrättää. – Kenellekään ei tulisi mieleenkään siivota työpaikalla päivän päätteeksi itse. Tehtävä on kaikissa yrityksissä ulkoistettu. Sen sijaan lavoja aika moni yritys vielä ostaa, hoitaa niiden logistiikkaa, pitää kirjaa ja hävittää tarpeettomat itse, ihmettelee Mia Frölander-Ulf.

Sininen kuormalavapino on tuttu näky kauppojen takahuoneissa. Siellä lavat odottavat kuljetusta kiertääkseen taas uudelleen lastattavaksi tavaraa tuottajalta tai valmistajalta kauppoihin. Tällä hetkellä CHEPillä on noin kymmenen prosentin osuus Suomen kuormalavamarkkinoista. Tavoite on nostaa sinisten lavojen osuus Suomessa 30–50 prosenttiin.

Asiakkaitamme yhdistää halu muuttua ja tehdä asioita modernilla tavalla. Sinisiä lavoja käytettäessä ei tarvitse keskittyä niihin, kuten vaihtamiseen tai kirjanpitoon.

Kuormalavojen käytön kustannukset jäävät yrityksissä usein hämäriksi, syntyyhän vaihtolavoista muitakin kustannuksia lavan ostohinnan lisäksi. – Haastamme miettimään tätä uudelleen ja autamme käymään läpi oikeat kustannukset, jotka lavoista syntyy. Summa saattaa olla yllättävänkin suuri, toteaa Mia Frölander-Ulf.

Kallein vähittäiskaupan logistiikkakustannus kertyy viimeisen mailin aikana. Viimeiseen mailiin kuuluu kaikki kaupassa tapahtuva tavaran liikuttelu. – Hyllyyn purkaminen maksaa paljon. Puoli- ja varttilavat ovat siitä erinomaisia, että ne voi kuljettaa suoraan myymälään ja käyttää myyntitelineenä, eikä tavaraa tarvitsee erikseen hyllyttää. Esimerkiksi Lidl käyttää paljon lavoja ja menestyy. Keskusliikkeet suosivat pienempiä lavakokoja, koska ne vähentävät varastointitarvetta.

Kuluttajat haluavat kaupassa enemmän vaihtoehtoja ja makuvariantteja lähes samasta tuotteesta, esimerkiksi kahvilaaduista. Siksi kauppojen myyntierät ovat pienentyneet ja nimikkeiden määrä kasvanut. Kauppiaan on pidettävä myynnissä useita makuvariantteja, mutta vähemmän yhtä brändiä. Kun tavarat ovat puoli- ja varttilavoilla, samaan hyllytilaan mahtuu laajempi valikoima.

Myös valmistajien on helpompi sopeuttaa logistiikka muuttuvaan kysyntään varttilavoja käyttämällä. Esimerkiksi Paulig tiedotti elokuussa siirtyvänsä käyttämään CHEPin varttilavoja yksittäisten kokonaismyynnin noustessa, mutta yksittäisten brändien toimituserien pienentyessä.

Sen sijaan FIN-lavojen käyttö on vähenemässä. – Myös meillä ne ovat valikoimassa, eniten niitä käytetään vielä leipomoissa ja hevi-puolella. Lavan koko on vanha jäänne VR:n vaunun koosta. Tuontitavaroissa tavallisin lavakoko on eurolava.

Vihreät arvot ovat globaali megatrendi ja tässä CHEP on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin. Koko yrityksen toiminta perustui kiertotalouteen jo ennen kuin koko termistä tuli tunnettu: palvelut perustuvat jakamiseen ja uudelleenkäyttöön. Koska yrityksellä on iso kumppaniverkosto, toimitaan usein maantieteellisesti lähellä asiakkaita, joten kuljetusmatkat lyhenevät, samoin niistä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt.

Kaikki kuormalavat kerätään pois asiakkailta, myös vialliset, joten asiakkaiden jätemäärä pienenee.  Palvelukeskuksissa, joita Suomessa on kaksi, korjataan ja huolletaan rikkoutuneet lavat ja niiden osia käytetään toisten viallisten lavojen korjaamiseen. Lavat myös puhdistetaan, jos on tarpeen.

Lavojen kierrättäminen ja huoltaminen sääs­tää ympäristöä, vaikka lavoja joudutaan kuljettamaan pai­kasta toiseen. Kaikki lavat eivät kuitenkaan kierrä varikoiden kautta, vaan esimerkiksi puoli- ja varttilavoja voidaan toimittaa myös suoraan asiakkaalta toiselle. Näin säästyy kuljetuskilometrejä ja kustannuksia.

Lähes koko maailmaan levinneiden sinisten lavojen käyttö sopii erityisen hyvin yrityksille, joilla on vientiä ja/tai tuontia. – Lava kierrätetään siellä, minne sille lastatut tuotteet menevät myyntiin. Aina, kun mennään rajojen yli, CHEP on kilpailukykyinen, Mia Frölander-Ulf sanoo.

Suomen tulee ylijäämää lavojen tuonnissa ja näin tulee aina olemaankin. Siksi kannattaa hyödyntää CHEPin verkostoa aina, kun viedään tavaraa Euroopan alueelle. Totta kai meidän kannattaa palauttaa lavat täytenä Eurooppaan, Mia vinkkaa.

Mia Frölander-Ulf on luotsannut CHEPiä Suomessa kymmenen vuotta. Kauppatieteen maisterin tie alkoi Hanselin julkishankintojen ja -analysoinnin parista, ja jatkui Optiscanissa logistiikan tehostamisratkaisujen hakemisella IT:n avulla. – Ja samaa työtä teen edelleenkin. Aloittaessani CHEPissä ajattelin, että miten vaikeaa tämä muka voi olla – mutta on tämä haastavaa, Mia Frölander-Ulf miettii. Aluksi hän vastasi yrityksen tuotantopuolesta ja markkinoinnista. Vastuu koko Suomen-toiminnoista siirtyi hänelle luontevasti. – Suomessa on mahdotonta toimia Ruotsista käsin. Täällä on oltava läsnä ja puhuttava asiakkaiden kanssa Suomea.

Tieto pakkausalasta on muuttanut myös omia kulutustottumuksiani, kuinka paljon erilaisia vaihtoehtoja ihminen oikeastaan tarvitsee? Tulen itse toimeen vähemmällä valikoimalla esimerkiksi ruokakaupassa.

CHEP on toimitusketjuratkaisujen globaali toimittaja, joka toimii kulutustuote-, tuoretuote-, virvoitusjuoma-, teollisuus- ja vähittäismyyntisektoreilla yli 60 maassa. CHEPillä on laaja valikoima logistiikka- ja käyttöympäristöjä sekä tukipalveluja, joiden tarkoituksena on parantaa suorituskykyä ja vähentää riskejä, sekä edistää kestävää kehitystä. CHEPin yli 11 500 työntekijää ja yli 275 miljoonaa kuormalavaa ja pakkausta muodostavat laajan palveluverkoston. Yrityksellä on yli 500 000 asiakaspalvelupistettä ja asiakkaina on mm. Procter & Gamble, Sysco ja Nestlé. CHEP on osa Brambles Groupia, johon kuuluvat mm. IFCO, sekä auto-, ilmailu-, öljy- ja kaasusektoreille konttiratkaisuja tarjoavia yrityksiä.

Juttu julkaistu Pakkaus-lehdessä 5-6/2018

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua