Tilaa uutiskirje

Pyroll hakee kasvua viennistä

Mikael Svennas, Pyroll Pakkaukset:
Kasvua vientimarkkinoilta

Reilut kolme kuukautta Pyroll Pakkausten toimitusjohtajana toiminut Mikael Svennas on mitannut työmatkansa keston kotoaan Porvoosta Pyroll Pakkausten pääkonttoriin Tuusulaan: 29 minuuttia talvinopeusrajoituksen voimassaoloaikana. Monta muutakin asiaa on tullut tutuksi perehtymisjakson aikana. – Kierrän ahkerasti Pyrollin yksiköissä ja asiakkailla, mutta paljon on vielä opittavaa. Suunta on kuitenkin selkeä: kasvua haetaan viennistä. Tähtäimessä ovat lähimarkkinat Itämeren rantavaltioissa.

Mikael Svennas aloitti Pyroll Pakkausten toimitusjohtajana elokuussa. Viimeiset parikymmentä työvuottaan hän on toiminut Valiolla erilaisissa johtotehtävissä. Entisenä valiolaisena pakkaukset ovat tuttuja, varsinkin Valio-uran alkuvaiheista. – Toimialalla on paljon tuttua, mutta silti eteen on tullut paljon uutta opittavaa. Valio käyttää enimmäkseen nestemäisten tuotteiden pakkauksia, joita taas Pyroll ei valmista.

Lähes kaikkia muita pakkausmateriaaleja Pyroll sitten valmistaakin: mm. muovikasseja, paperipusseja, kartonkikoteloita, alumiinikansia ja -kääreitä. – Ensimmäisinä viikkoina tuntui, kun olisi palannut takaisin koulunpenkille, Mikael Svennas tunnustaa. Joka alalla on oma slanginsa, meijereissäkin ja pakkausalan slangi tuntui vieraalta.

Nyt alan sanasto alkaa olla jo hallussa, vaikka erikoisasiantuntijaksi hän ei vielä tunnustaudukaan.
– Pakkaukset eivät ole rakettitiedettä. Kuluttajalla ei kuitenkaan ole aavistustakaan, kuinka paljon työtä ja yksityiskohtien suunnittelua pakkausten takana on. Vaikka niinkin yksinkertaisen tuotteen kuten muovikassin valmistamisen takana on paljon osaamista, Svennas tuumaa.

Kuluttajan ei tarvitsekaan aavistaa käytettävän pakkauksen takana olevia hienouksia.
– Keep it simple, stupid. Kaikkien on osattava käyttää pakkauksia aina eskaripojasta vaariin. Kun pakkaus on toimiva, sitä ei huomaa. Pakkauksia ei kannata suunnitella hifistelijöille, vaan niiden on oltava helppoja avata ja käteviä purkaa, hän lisää.

Pyroll on monimateriaalinvalmistaja, joten myös tuotantoyksiköitä on monta. Tuotantoyksikköjä Pyroll Packagingillä on 10, mikä on paljon mille yritykselle tahansa. Itäisin yksikkö on Joensuussa ja läntisin Tervajoella, ja loput tämän linjan alapuolella. Matkakilometrejä ja -päiviä Svennakselle tulee paljon. Pääosa asiakkaista on kuitenkin Uudellamaalla.

Auditointi pitää prosessit kunnossa

Pyrollin pääasiallinen asiakaskunta on elintarvikkeiden pakkaajia, joiden kirjo on laaja. Lähes kaikki isot suomalaiset elintarvikeyritykset ovat Pyrollin asiakkaita. Elintarvikkeiden pakkaaminen on tarkkuutta vaativaa työtä tiukkoine migraatiotesteineen. – Asiakasyritykset auditoivat meidät säännöllisesti – mikä on hyvä, se pitää hereillä ja vaatii meitä olemaan kehityksen kärjessä. Materiaalien ja painovärien on oltava turvallisia ja dokumenttien kunnossa. Vastuullisuus ja kestävä kehitys tulee nostamaan lähitulevaisuudessa vielä nykyistäkin enemmän päätään. Pakkaus on kuluttajatuote, joten kierrätys ja koko ketjun vastuullisuus on tärkeää, ennustaa Svennas.

Samalla tavalla Pyroll auditoi omia materiaalitoimittajiaan.

Laaja materiaalivalikoima

– Olemme innovatiivinen talo pakkauspuolella, ja myös haluamme olla edelläkävijöitä. Millään muulla yrityksellä ei ole tarjota näin laajaa repertuaaria pakkausmateriaaleissa. Pakkauspuolella pyöritämme noin 60 miljoonan liikevaihtoa.

– Tuoterepertuaarimme on iso: meillä on pakkausvaihtoehtoja eri tuotesegmenteille aina koteloista meijerivoin alumiinikääreistä ja jugurttipurkkien kansista muovipussinvalmistajiin. Kun tuotteita ja vaihtoehtoja on paljon, on meillä tarjota asiakkaillekin useita vaihtoehtoja materiaalivalinnasta lähtien.

Materiaalien laaja kirjo tuo toisaalta myös haasteita yritykselle. Toinen iso haaste on taloudellinen kurimus, joka on vallinnut Suomessa jo pitkään. – Noin 80 prosenttia liikevaihdostamme tulee kotimaasta, joten lama on vaikuttanut. Nyt näkyy jo orastavia merkkejä talouden piristymisestä, mutta ei taantuma vielä ole kokonaan ohi. Lisäksi taantuma on tuonut alalle kovan hintakilpailun, sanoo Svennas.– Pakkausala toimii tuotteiden ja raaka-aineiden välimaastossa, jossa mikään ei saisi maksaa mitään. Asiakkaat kuitenkin vakuutetaan pakkauksen tuottamalla lisäarvolla. Pakkaus on se, jolla tuote erottuu kaupan hyllyssä.

Sertifioitua värinhallintaa

Värinhallinta on Pyrollin valttikortti ja siihen on panostettu yrityksessä paljon. Kun painomateriaaleja ja -menetelmiä on useita, on pakkausten painatusten värien toistuttava samanlaisena niissä kaikissa.

– Sinisen on toistuttava samanlaisena, brändinmukaisena värinä kaikenlaisissa pakkauksissa. Värihallinnan kannalta esimerkiksi alumiini ja muovi ovat hyvin erilaisia. Pyroll sai Pantone Certified Printing Program  sertifioinnin marraskuussa. Joensuun-tehtaassamme on panostettu sertifioinnin eteen ja nyt olemme ylpeitä siitä.

Bränditalosta tulevana Mikael Svennas on miettinyt nyt Pyrollin omaa brändiä. Pitäisikö pakkausvalmistajan brändiä tehdä näkyvämmäksi? – Olen päätynyt siihen, että nykyinen linjamme on kuitenkin hyvä. Tämä on b-to-b-bisnestä ja asiakkaamme eli pakkausten käyttäjät tuntevat yrityksemme hyvin. Oma brändi saakin olla valmistamissamme pakkauksissa vähän piilossa, vaikka paperikassin pohjassa tai kartonkikotelon liimauksen alla.

Itämeren alue kiinnostaa

Kysymykseen siitä, millainen yritys Pyroll on viiden vuoden kuluttua, ei Svennaksen tarvitse miettiä hetkeäkään: Isompi, vahvempi ja kansainvälisempi. Kasvua haetaan mm. viennistä.

– Haemme kansainvälistä kasvua, etupäässä Itämeren maiden alueelta. Tällä hetkellä valmistamiamme tuotteita menee Ruotsiin ja Baltiassa meillä on jo myyntiedustaja, mutta viennin kasvattamisen varaa on, esimerkiksi Venäjällä, vaikkakin sitä suuntaa haastaa ruplan kurssin heikkous. Kovin kauas pakkauksia ei kuitenkaan kannata kuljettaa, marginaalit ovat niin pienet, että logistiikkakustannukset vievät katteet. Mietinnässä on, haemmeko kumppanuuksia Itämeren alueelta vai edustammeko itse. Paikalla on kuitenkin oltava, hän kertoo.

Svennas toivoo, että tällä hetkellä päätään nostava protektionismi, jota esimerkiksi USA, Kiina ja Venäjä harjoittavat – ja pienemmät maat hieman perässä, olisi väliaikainen ilmiö ja menisi kohta ohi.

Pakkausvalmistajan pitää olla lähellä tavarantuottajaa myös luotettavuuden takia. Tehtaat tuottavat elintarvikkeita kysynnän tahdissa, ja pakkauksia pitää olla käytössä sitä mukaa. Toimitusvarmuus on tärkeää.

Suomessa on paljon pakkausalan valmistusta, joissa käytetään puupohjaista raaka-ainetta, ja sen myötä Svennas ennustaa hyvää tulevaisuutta koko pakkausalalle. Raaka-ainelähteet ovat lähellä, jalostukseen on panostettu ja osaamista on paljon. – Suomeen tulleiden ScanStar-palkintojen määrä kertoo, että täällä on osaamista.

Myös Pyrollilla on tehty isoja investointeja viime aikoina. – Takon tehtaan investoinnit saavat jatkoa, kun Tervajoen-tehtaallemme on päätetty painokoneinvestoinnista. Lisäksi olemme tehneet muita pienempiä investointipäätöksiä.

Mikael Svennas: 3 kysymystä

Mikä on suosikkipakkauksesi? Kariniemen Kanaset-tuotteen pakkaus on hyvä esimerkki siitä, miten pakkauksella tuotetaan lisäarvoa niinkin arkiselle ja edulliselle tuotteelle kuin kananuggeteille. Pakkaus sisältää nuggettien lisäksi ja dippikastiketta ja pakkauksesta muodostuu alusta, josta tuotteet voi syödä.

Millainen pakkaus saa aikaan ostopäätöksen?

Pakkauksen pitää erottua jollakin lailla muiden joukosta ja houkutella tarttumaan. On erotuttava designillä tai värillä. Jos pakkaus on vielä lisäksi käyttäjäystävällinen, on se piste iin päälle.

Miten kierrätät käytetyt pakkaukset?

Suomessa pakkausten kierrätys on tehty helpoksi kuluttajille, eikä kenenkään pitäisi enää miettiä, mitä mihinkin viedään, niin selkeää se on. Tärkeämpää meille yrityksille on materiaalien keventäminen ja ylipakkaamisen välttäminen. Meillä kotona on Rinki-ekopiste 300 metrin päässä, joten sinne on helppo viedä käytetyt pakkaukset. Erottelemme metallin, muovin, paperit ja kartongit. Käytetyt patterit pitää viedä kauppaan sisälle.

Pyroll

500 työntekijää
Liikevaihto 2016 n. 100 m€, josta 60 m€ pakkausliiketoiminnoista, muut sopimusvalmistuksesta ja paperinjalostus
Kaikki pakkausmateriaalit merkittäviä, paperi, muovi, kartonki tasakokoisia, alumiinin osuus pienempi
10 tuotantoyksikköä

Juttu julkaistu Pakkaus-lehdessä 8/2017

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua