Tilaa uutiskirje

Mitä on vastuullisuus kahvipakkauksessa?

Mitä on vastuullisuus kahvipakkauksessa?

Pakkaukset vaikuttavat ympäristöön koko elinkaarensa ajan. Pakkauksen vastuullisuuden arvioinnissa on tärkeää tietää tuotteen käytön eri vaiheissa syntyvät ympäristövaikutukset. Pauligilla on pystytty vähentämään pakkausmateriaalien määrää viimeisen viiden vuoden aikana melkein 10 % pakattua kahvikiloa kohden. Yhä ohuempia materiaaleja kehitetään Pauligilla edelleen, ottaen huomioon hajoamisriskit tuotteen kuljetuksessa ja varastoinnissa. Mutta onko pelkkä pakkausmateriaalin vähentäminen ekoteko?

– Vastuullinen pakkaus on vastuullisesti tuotettu ja hankittu. Myös pakkauksen ja tuotteen yhdistelmällä on mahdollisimman pieni ympäristövaikutus. Ympäristöhaittojen vähentämiseksi esimerkiksi materiaalin valintaan on kiinnitettävä huomiota jo pakkauksia suunniteltaessa. Pakkausten kätevyys, keveys ja helppo hävitettävyys vaikuttavat ympäristöön, kertoo Kati Randell, joka vetää Pauligilla kahvidivisioonan strategista pakkauskehitystä.

Vastuullisuuden ajatus kantaa tuotannon alkulähteille asti – esimerkiksi Pauligin tehtaalla Vuosaaressa käytetään vain uusiutuvaa energiaa.
– Energiakäyttö on hyvä vastuullisen tuotannon mittari – olemme sitoutuneet vähentämään hiilijalanjälkeämme jopa 40 prosenttia. Siihen auttaa uusi tehdas, joka on alusta asti suunnisteltu tehokkaaksi.

Mielikuva ei vastaa todellisuutta

Vastuulliselle pakkaukselle on monta määritelmää: se vähentää ruokajätettä, siinä on optimaalinen määrä materiaalia ja se on kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti valmistettu. Lisäksi loppukäyttö, uudelleenkäytettävyys ja kierrätettävyys ovat sopivia tapoja määrittää ympäristöystävällisyyttä.

Nykypäivän kuluttajat ovat ekologisten valintojen kannattajia. Luonnonvarakeskuksen ja Taloustutkimuksen toteuttamassa nettitutkimuksessa kuluttajan mielestä ympäristöystävällisimmässä elintarvikkeessa pakkausmateriaalin määrä on pieni. Sitä mieltä oli 73 % vastaajista.
– Kuluttaja näkee ainoastaan pakkauksen, eikä esimerkiksi viljelyä tai energiaa joka kuluu kahvinkeittimen käyttämisestä. Monelle kuluttajalle vastuullinen ja ympäristöystävällinen pakkaus tarkoittaa, että se on paperia, pahvia tai biohajoava, Kati Randell toteaa.

Oikeaa tietoa tutkimuksista

Kahvin toimitusketjussa pakkauksen ympäristövaikutukset ovat noin 3 % kokonaisvaikutuksista. Paulig on teettämässä samanlaisen tutkimuksen Juhla Mokasta. Yritys haluaa tietää, millaisia ympäristövaikutuksia aiheutuu pakkauksen valmistamisesta, papujen käsittelystä ja paahtamisen energiankulutuksesta.
– Haluamme olla ajan tasalla myös siitä, millainen ympäristövaikutus ja energiankulutus toimittamissamme kahvilaitteissa on, ja mihin tekijöihin voimme vaikuttaa. Haluamme tuntea oman ketjumme paremmin, ja selvittää kuinka pieniä päästöjä saadaan vielä pienemmiksi, kertoo Kati Randell.

Paulig haluaa edistää erityisesti ruokahävikin pienentymistä pakkauksen avulla.
– Riikka Malmin gradu kahvipakkauksen laadun säilyttämisestä tuotannossa ja logistiikassa antaa meille hyviä löydöksiä prosesseistamme. Pääsemme tarttumaan niihin, ja voimme parantaa pakkausprosessiamme entisestään, Kati Randell kertoo.

Jos yhden asian muistatte – keitä juuri sen verran kahvia, kun käytät, ja laita sen jälkeen keitin pois päältä! Se on jo iso ympäristöteko, Kati Randell opastaa.

Uusiutuvia uutuuksia

Ensi vuoden alussa Paulig lanseeraa Mundo-kahvin uuden pakkauksen, jonka raaka-aineista 45 % on uusiutuvia. Luken tutkimuksen mukaan uudella pakkauksella on 36,6 prosenttia pienempi hiilijalanjälki.
– Kuluttaja ei huomaa eroa vanhaan pakkaukseen, mikä sinänsä on harmi, Randell toteaa.

Pauligin tavoitteena on, että vuonna 2025 kaikki yrityksen tuotteiden pakkausmateriaalit ovat uusiutuvista materiaaleista valmistettuja.
– Tavoitteita pitää olla. Haluamme tällä tavalla viestiä toimittajillemme, että kysyntää uusiutuville materiaaleille on. Kartoitamme koko Paulig Groupin polypropeenin ja polyeteenin käyttöä. Kahvidivisioonassa olemme pisimmällä uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen pakkausten käytössä, mutta potentiaalia löytyy koko yhtiöstä, toteaa Randell.

Pyrkimys materiaalien vastuullisuuteen voi olla haastavaa, sillä joskus uusia, ekologisempia materiaaleja voi olla vaikeaa saada.
– Paulig on sopivan kokoinen toimija – olemme tarpeeksi iso, jotta olemme kiinnostavia toimittajille, mutta myös sopivan pieni, jolloin spesifit materiaalivaatimukset eivät kasva liian suuriksi kerralla. Olemme ketteriä ja joustavia, ja tavoitteenamme on saada uusia raaka-aineita pakkauksiin, Kati Randell toteaa.

Paulig Group:

Divisioonat: Kahvi, Maailman Ruoka & Mausteet, Snack Food ja Naturally Healthy Food.

Brändejä: Paulig, Santa Maria, Risenta, Gold&Green ja Poco Loco.

Noin 1 900 työntekijää kolmessatoista eri maassa, ja liikevaihto vuonna 2016 oli 917 miljoonaa euroa.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua