Tilaa uutiskirje

Yksinkertainen on riittävä

Yksinkertainen on riittävä

Japanilainen, kansainvälistynyt design-ketju MUJI on tullut Suomeen. Yksi yrityksen kolmesta strategisesta pääperiaatteesta on myytävien tuotteiden pakkausten yksinkertaistaminen.

Vähäeleistä, mutta laadukasta. Visuaalisesti riittävää, viestii Muji tuotteillaan. Brändi vertaa tuotteitaan tyhjiin aluksiin, johon ihminen itse luo sisällön. Yritys ei halua, että ihminen himoitsee juuri heidän tuotettaan, vaan tuotteiden halutaan oleva riittäviä. Myös minimalistiset pakkaukset riittävät, viestii merkki.

Tuotteet syntyvät tarkan valmistusprosessin tuloksena, jolloin niiden lopputulos on suunniteltu ja hyvin harkittu. Tuotteiden yksinkertaisuudesta ja tyhjyydestä sanotaan muodostuvan vakaa pohja ajatuksille ja tunteille. Brändi on saanut kiitosta siitä, että se on resursseja säästävä, edullinen, yksinkertainen, anonyymi ja luonnonläheinen.

Pakkauksena tuotteissa on useimmiten ohuen ohut läpinäkyvä muovikelmu, joka antaa itse tuotteen puhua. Muovia ei siis kaihdeta, mutta sitä käytetään vain vähän. Vaatteiden ”pakkaukseksi” riittää usein nauha, jolla esimerkiksi t-paita tai kaksiosainen pyjama pysyy kauniisti kasassa. Kaikkien tuotteiden pakkausten etiketit ovat valkaisemattomasta materiaalista, ja siksi hieman rusehtavia. Valkaisematonkin on riittävä, viestii tuote.

Kirkas PET riittää
Vaikka pakkaukset ovat alunperinkin minimalistisia, tarjotaan esimerkiksi aivan tavallisen oloisiin muovipurnukkaan pakattujen pumpulipuikkoihin täyttöpakkaus. Täyttöpakkaus on kartonkia, jossa on ohut muovikelmu päällä.

Kosmetiikkapakkaukset ovat kirkasta ja läpinäkyvää muovia. Lisäksi myynnissä on monenlaisia tyhjiä PET-muovisia pakkauksia, joihin voi kotona tyhjentää muualta ostettujen brändättyjen pakkausten sisältöjä, esimerkiksi nestesaippuaa tai kosmetiikkaa. MUJI siis kannustaa brändittömyyteen. Monia tuotteita, mm. siivoustarvikkeita, ei ole pakattu ollenkaan.

Kampin ostoskeskuksen myymälä on brändin suurin Euroopassa. MUJI on muoti- ja lifestyle-talo, jonka periaatteena on tarjota minimalistisia tuotteita ja arjen estetiikkaa kaikkien saataville. MUJI haluaa olla ihmiset, yhteiskunnan ja luonnon yhdistävä foorumi. Yrityksen päätuotelinjat ovat muoti, kodintavarat ja ruoka.

Kaupassa myydään muun muassa sisustustuotteita, astioita, paperitarvikkeita, kirjoja, vaatteita ja kodin tavaroita, mm. tuoksudiffusoreita ja siivoustarvikkeita. Mujin valikoimissa on myös omia ruokatuotteita, jotka on pakattu usein kartonkikoteloihin.

MUJI on perustettu Japanissa 1980-luvulla vastauksena ja vastaliikkeenä tuon ajan kulutusyhteiskunnan kaupallisuudelle. MUJI on lyhenne ilmaisusta Mujirushi Ryohin, joka tarkoittaa merkittömiä laatutuotteita. Ensimmäinen Euroopan myymälä avattiin vuonna 1991 Lontoon Liberty-tavarataloon ja nykyisin myymälöitä on Euroopassa 57.

MUJI:lla on kolme pääperiaatetta:
1. Materiaalien valinta
2. Prosessien virtaviivaistaminen
3. Pakkausten yksinkertaistaminen

Teksti on muokattu Pakkaus-lehden numerossa 8/2018 julkaistusta artikkelista.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua