Tilaa uutiskirje

Muovilaatikko säilyy vuosia

Uudelleenkäyttö on materiaalitehokasta. Iso 1200 x 1000 x 1200 -mittainen Magnum-laatikko vetää paljon tavaraa. Laatikon kantavuus on noin 500 kiloa eli saman verran kun puolikas pikkuauto painaa, kertovat Schoeller Allibertin Heikki Anttila (vas.) ja Teemu Sihvola. Oikealla Ari Mattila.

Muovilaatikko kiertää vuosia

1

SER-jätteen käsittelystä Suomessa vastaa Fortum. Fortumin Riihimäen-käsittelylaitoksen ja työkeskuksien välissä liikkuu sekalaista tavaraa, jota painavana on hankala kuljettaa ympäri maata Riihimäelle. Fortumin ja käsittelykeskuksen välillä tavaran käsittely voi olla joskus myös kovakouraista. Jätteen kuljettamiseen tarvitaan kunnollinen, fiksu ratkaisu.

2

Schoeller Allibertin uudelleenkäytettävä Magnum Classic kokoontaitettava suurlaatikko on ratkaissut kuljetuskysymyksen. Fortumin ja Schoellerin yhteistyö alkoi jo viitisentoista vuotta sitten kun ensimmäiset Magnum -laatikot otettiin Fortumissa SER-jätteen kuljetuskäyttöön. Nyt Fortumilla on käytössä 500–700 laatikkoa, jotka hoitavat tehtävää kierrätyskeskuksen ja Fortumin välisellä matkalla. Yhtä keräyspistettä varten tarvitaan kolme laatikkoa, joista yksi on itse pisteessä, yksi Fortumilla ja kolmas matkalla.

3

Laatikoissa voi kuljettaa monenlaista tavaraa – paitsi nesteitä tai vaarallisia jätteitä. Magnum-laatikko on kehitetty autoteollisuuden tarpeisiin, ja
sillä kuljetetaan autonosia alihankkijalta tehtaalle. Laatikon käyttöikä on ainakin 5–10 vuotta ellei enemmänkin. Fortumin vanhimmat laatikot ovat 5–7 vuotta sitten hankittuja, ja ne toimivat edelleenkin moitteettomasti. Vuosia kestävä pakkauksen uudelleenkäyttö on materiaalitehokkuutta parhaimmillaan.

4

Suurlaatikon kasaaminen on helppoa, kertoo Ari Mattila, joka vastaa astialogistiikan päivittäisten toimintojen hoitamisesta Fortumin Riihimäen kierrätyslaitoksessa. Seinät on numeroitu, joten se on helppo koota. Magnum-laatikon etuna on sen käytettävyys. Reunasta aukeaa luukku, jolloin sen sisältöä on helppo käsitellä.

5

Fortumille saapuu päivittäin 20–30 kuormaa, ne puretaan, laatikot pestään ja laitetaan kasaan, jolloin asiakas saa laatikon puhtaana takaisin. Kun laatikon saa tyhjänä taiteltua kokoon, se ei vie liikaa tilaa asiakkaan tiloissa, kuljetuksessa eikä Fortumillakaan. Kuusi kokoamatonta laatikkoa vie saman tilan kuin kaksi koottua eli varastointitilan tarve pienenee huomattavasti.

6

Mitä useammin laatikko kiertää, sitä tehokkaammin se maksaa itsensä takaisin. Schoeller Allibertin Magnumia käytetään laajasti Keski-Euroopan maissa. Magnum-laatikoita voi käyttää myös muiden jätteiden kuljetuksessa

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 1/2019

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua