Tilaa uutiskirje

Nyt tarkkana – webinaarilla ja maksuttomalla webinaarilla on eroa!

Nyt tarkkana – webinaarilla ja maksuttomalla webinaarilla on eroa!

Oma kokemukseni – ja pienen empiirisen kyselyn perusteella myös monien muiden vastaava – korona-ajan aiheuttamista muutoksista työelämään on, että webinaarien määrä on räjähdysmäisesti kasvanut. Tuntuu siltä, että kaikki kynnelle kykenevät haluavat järjestää webinaarin aiheesta kuin aiheesta. Kutsuja ajoittain suorastaan sataa sähköpostiin.

Alussa tilanne tuntui hyvältä. Poistumatta kotitoimistolta saattoi osallistua mielenkiintoiselta kuulostavaan seminaariin toiselle puolelle maapalloa. Ei tarvinnut edes vaihtaa aamutakkia päivävaatteisiin, jos siltä tuntui. Lisäksi nopeasti kasvava joukko webinaareista on maksuttomia – eli työnantajan rahaa säästyy! Kannattaa kuitenkin muistaa, että ilmaisia lounaita tai webinaareja ei ole, joku aina maksaa. Pääsääntö on, että se, joka maksaa, määrää myös sisällön.

Maksuttomuuden lumous on haihtunut vielä saapumistaankin nopeammin, kun on käynyt ilmi, että maksuton webinaari onkin yhden yrityksen kevyesti naamioitua markkinointiviestintää. Hetken kuuntelun jälkeen olen huomannut siirtyneeni tekemään muita töitä siinä sivussa. Hetki siitä eteenpäin ja äänikin on hiljennetty, jotta se ei häiritsisi ”oikeiden töiden” tekemistä. Lopulta webinaari on mennyt ohi synnyttämättä sen suurempia elämyksiä tai aina edes muistikuvaa – mutta muutkin työt on tullut tehdyksi.

Webinaarien ylitarjonta on jo johtanut webinaariähkyyn ja osallistujamäärät ovat lähteneet laskuun, kun osallistujat ovat huomanneet ilmaisten tilaisuuksien olevan pääosin mainostusta. Kuluttajien kyky arvioida kriittisesti tilaisuuksien arvoa kehittyy pienellä viiveellä tarjonnan kasvun perässä.

Ennemmin tai myöhemmin tapahtumien ammattimaiset järjestäjät ovat luultavasti pakotettuja ottamaan käyttöön jonkinlaisen merkinnän maksetulle sisällölle – vaikkapa jotain printtimedian termien ”mainosliite” tai ”advertoriaali” kaltaista – jotta maksettu mainoswebinaari erottuu muusta tarjonnasta.

Suomen Pakkausyhdistys on koronapandemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten vuoksi joutunut siirtämään osan tapahtumista tulevaisuuteen (esimerkiksi PackPrintForum), muutamia toteutetaan hybrideinä (jo käynnissä oleva Pakkausalan peruskurssi nro 84 ja tuleva CEP-SUP-Green Deal -seminaari marraskuussa). Lokakuun lopulla järjestettävä PackSummit 2020 toteutetaan webinaarina. SPY:n webinaarit ovat kuitenkin aina taatusti monipuolisia ja puolueettomasti kasattuja, ja myös aina maksullisia. Maksuilla katetaan webinaarien tuottamiskustannukset sekä puhujien palkkiot ja kulut – näin pystymme tarjoamaan jäsenille ja sidosryhmille mainonnan sijaan tietoa.

Tätä pääkirjoitusta kirjoitettaessa näyttää, että pandemia on uudessa kiihtymisvaiheessa ja erilaiset viranomaisten määräämät rajoitukset ja suositukset tekevät uutta tuloaan. Maskien käyttöpakkoa ei ilmeisesti ole tulossa, mutta niiden käyttäminen on viisasta aina kun turvavälejä ei voida pitää. Vaikka maskin käyttö ei suojaakaan käyttäjää, on kiistaton tosiasia, että kun kaikki käyttävät maskeja, ei virus leviä. Laitetaan siis kaikki maskit päähän kiltisti, vaikka se hiukan ahdistaisikin – pieni epämukavuus on aina parempi kuin koronavirus!

Antro Säilä


Pääkirjoitus on julkaistu Pakkaus-lehdessä 7/2020.

Comments are closed.