Tilaa uutiskirje

Oda matkalla Suomeen

Oda matkalla Suomeen

Suomeen saadaan neljäs päivittäistavarakaupan toimija, kun ruuan kuluttajaverkkokauppaan keskittynyt Oda avaa verkkokauppansa vuodenvaihteessa 2022. Oda toimittaa aluksi tilaukset kotiinkuljetuksella Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, mutta tarkoitus on nopeasti kysynnän kasvaessa laajentaa palvelua uusille alueille.  

Norjassa yli 70 prosentin markkinaosuuteen yltänyt Oda tunnettiin aiemmin nimellä Kolonial.no. Emomaassaan, joka on tunnettu haasteellisesta kulkuyhteyksistään sen toimintasäde kattaa jo noin 400 kilometriä Oslon ympäristöstä.  

Vuonna 2013 perustettu Oda on onnistunut tekemään ruoan verkkokaupastaan maailman tehokkaimman. Ruoan verkkokaupassa tehokkuuden mittarina käytetty UPH (Units per Hour) on Odalla 212, kun alaa aiemmin johtaneella brittikilpailijalla luku on 169. Oda perustaa toimintamallinsa pohjoismaiselle työkulttuurille ja vastuullisuudelle sekä tehokkaaseen automaatioon ja datan hyödyntämiseen.  

Suomi on Odan ensimmäinen avaus Norjan ulkopuolella, mutta yritys suunnittelee laajentavansa toimintaansa myös Saksaan vuonna 2022. Meillä Oda toimii Vantaalle parhaillaan rakennettavasta keräilykeskuksestaan käsin.   

Ruuan verkkokaupassa tehokkuus on kaikki kaikessa. – Mitä tehokkaampi toimintamme on, sitä parempaa hintatasoa voimme tarjota. Tavoitteena on myös hyvän palvelukokemuksen avulla tuottaa lisäarvoa asiakkaille, kertoo Suomen kaupallinen johtaja Anne Terimo.   

Sellaisenaan Norjasta tuodaan tänne tekniset ratkaisut, pitkälle kehitetty automaatio ja data sen takana. Suomessa toimitaan kuitenkin parhaillaan rakennettavan paikallisen tiimin voimin.  

– Yrityksellämme on Norjassa iso tiimi, jotka on kehittänyt yrityksen automatiikan ja kehittää sitä edelleen. Teknologia mahdollistaa toiminnan. Mutta vaikka keräilykeskuksemme on pitkälle automatisoitu, ei se toimi ilman ihmisiä, joten olemme myös merkittävä työllistäjä. 

Yritys aikoo vauhdittaa ruoan verkkokaupan kasvua Suomessa tarjoamalla niin hyvää ostokokemusta, että netistä ruoan tilaamisesta tulee arkipäivää.  

Alipalveltu maa 

Koronasta huolimatta ruoan verkkokauppa on edelleenkin vielä pientä Suomessa, sen osuus on vain pari prosenttia kaikesta päivittäistavarakaupasta. Esimerkiksi Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa ruoan verkkokauppa on paljon yleisempää, jopa yli 10 prosenttia kaikista ruokaostoksista. – Siksi Oda tulee juuri Suomeen, on katsottu, että täällä on markkinoilla tilaa. Suomi on selkeästi ollut alipalveltu maa, vaikka täällä on osaamista nettiostosten tekemiseen ja lähes kaikilla älypuhelimet, Anne Terimo perustelee laajentumista juuri Suomen markkinoille.  

Edellisen kerran Suomeen tuli merkittävä uusi ruokakauppaketju yli 20 vuotta sitten. Oda aikoo olla neljäs merkittävä ruokakauppa Suomessa ja tuoda suomalaisille lisää valinnanvaraa.  

Ennen pandemia-aikaa suomalaiset käyttivät Tilastokeskuksen mukaan aikaa ruokakaupassa keskimäärin jopa 100 tuntia vuodessa, eikä tähän ole laskettu kauppamatkoihin käytettyä aikaa. Oda haluaakin säästää ihmisten aikaa ja vaivaa raivaamalla asiakkaiden arkeen lisää tilaa elämän tärkeimpiä asioita varten.  

Kaikki hankinnat paikallisia 

Oda tarjoaa täyden kotimaisen ruokakaupan valikoiman kotiinkuljetuksella. Kaikki hankinnat tehdään paikallisesti. – Suomessa arvostetaan kotimaisia tuotteita, tietää Anne Terimo, jonka edellinen työpaikka oli HKScanissa.  

Suomen ruokaverkkokauppamarkkinoilla on tilaa, sanoo Oda Suomen kaupallinen johtaja Anne Terimo.

– Aivan aluksi meille tulee noin 4000–5000 tuotenimikettä. Tarkoitus ei ole ottaa valikoimiin 30 erilaista oliiviöljypulloa, katsomme että noin viisi riittää. Ja jos jotakin puuttuu valikoimista, se tietenkin sinne lisätään.  

Oda panostaa myös tuoretuotteiden, vihannesten ja hedelmien valikoimaan. – Tuoretuotteet ovat haastava tuoteryhmä. Uskomme, että pystymme tarjoamaan nekin hyvälaatuisina. Jos kaupasta keräiltävät vihannekset on ensin purettu marketin hyllylle, ne saattavat olla olleet siellä jo muutaman päivän ennen kuin ne keräillään verkkokauppa-asiakkaalle. Tämä vaihe jää meillä pois. 

Myös pientuottajien tuotteita otetaan valikoimiin.  

– Monet pientuottajat ovat ottaneetkin jo yhteyttä. Näemme, että voimme tarjota kanavan päästä tarjoamaan tuotteita pääkaupunkilaisille. Minimivaatimuksena pääsylle valikoimiimme on, että tuotetietojen on oltava asiallisia ja pakkausten prosessin kannalta kunnossa. 

Automatisoitu logistiikkakeskus vaatii pakkauksilta hieman enemmän kuin ruokakaupassa. – Pakkausten kokotietojen on oltava täsmälleen oikein järjestelmässä, koska automaatio ei salli reitillä poikkeuksia. Myös tuotetiedot ovat tärkeitä. Tuotteen laadun tarkistaa kuitenkin aina ihminen purkuvaiheessa, jonka jälkeen pakkaus siirtyy myyntierittäin automaatiovarastoon. 

– Tilaukset kuljetetaan koteihin pahvilaatikoissa, joita optimoidaan parhaillaan niin, että mahdollisimman pienellä materiaalin käytöllä varmistetaan niiden suorituskyky. Laatikoiden on kestettävä pinoamista ja oltava elintarvikekuljetuksiin sopivia. 


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 4/2021.

Comments are closed.