Tilaa uutiskirje

Ohuempi aaltopahvi tuo säästöjä

Ohuempi aaltopahvi tuo säästöjä

Suurten keksintöjen ei tarvitse olla isoja, kunhan ne ovat heti kaupallistettavissa ja skaalattavissa.

DS Smithin uusi innovaatio, entistä ohuempi R-aaltopahvi säästää tilaa. Ohuempaan aaltopahviin pakattuja tuotteita mahtuu keskimäärin 30 prosenttia enemmän per lava, jolloin logistiikan kustannukset alenevat. Kun toimitusten määrä vähenee, työturvallisuus paranee ja myös hiilidioksidipäästöjä syntyy vähemmän.

Aaltopahvi on yli sata vuotta vanha keksintö ja se on ominaisuuksiensa vuoksi todella suosittu materiaali. Aaltopahvi suojaa tuotetta ja antaa sen hengittää, mutta pitää tuotteen kuivana ja ehjänä. Sen pinta toimii markkinoinnissa, koska materiaali on helppo painattaa monenlaisilla menetelmillä. Lisäksi materiaali on hyvin ekologista ja käytön jälkeen sen voi kätevästi kierrättää.
– Aaltopahvi on yksinkertaisimmillaan kolme paperia liimattuna yhteen, joista keskimmäinen on rypytetty, sanoo DS Smith Suomen toimitusjohtaja Karri Koskela.

Tuotteiden kuljetuksiin käytettävät pahviset pakkaukset ovat lähes aina aaltopahvia. Aaltokerroksia voi olla välissä kaksikin. Pintakartonki eli liner, on kestävää materiaalia ja se tukee keskelle aallotettavaa flutingia.

Lähes puolet kaikesta valmistettavasta aaltopahvista käytetään elintarvikkeiden kuljetuksissa. Tarkoitukseen soveltuu yksi- tai useampiaaltoinen pahvi, jonka molemminpuoliset liner-kerrokset tekevät pahvista jäykän. Yksiaaltoista pahvia, jossa liner on vain toisella puolella, käytetään paljon myös esimerkiksi erilaisissa suojaustarkoituksissa, esimerkiksi muutoissa ja remonteissa.

Hyvääkin voi kehittää

Ei kuitenkaan niin hyvää keksintöä, ettei sitäkin voisi kehittää. Aaltopahvi ei ole painavaa, eli sen käyttö pakkausmateriaalina eli juurikaan lisää tuotteen painoa – seikka, joka on tärkeä logistiikassa. Aaltopahvin runsas käyttö lisää tuotteen viemää tilaa, joten hyvin suojattu, paksuun aaltopahvikerrokseen kääritty tuote tarvitsee esimerkiksi kuormalavalla enemmän tilaa. Ja mitä enemmän tilaa, sitä enemmän kuormalavoja ja kuorma-autoja tarvitaan tuotteiden kuljettamiseen.

DS Smith on investoinut Tampereen Lielahdessa sijaitsevan tehtaan tuotantoon ja tuo markkinoille uuden aaltopahviratkaisun, jota käyttämällä asiakkaat voivat säästää logistiikassa, varastoinnissa ja tuotteiden kuljetusten aiheuttamissa ympäristövaikutuksissa. Yritys on kehittänyt aaltopahvilaadun, R-Fluten, joka laajentaa nykyisin käytössä olevaa aaltopahvivalikoimaa.

– Uusi R-Flute -aaltopahvi on rakenneratkaisultaan 30 prosenttia ohuempi kuin yleisesti käytetty B-Flute. Se suojaa tuotetta kuitenkin aivan yhtä tehokkaasti, mutta vie 30 prosenttia vähemmän lavatilaa. Tämä tulee muuttamaan teollisuutta, ennustaa Karri Koskela.
– Suurten innovaatioiden ei tarvitse olla isoja, jos ne ovat heti kaupallistettavissa ja skaalattavissa kuten tämä. R-aalto säästää 30 prosenttia monessa kohdassa: käsittelyssä, logistiikassa ja varastoinnissa. Samalla sen käyttö alentaa hiilidioksidipäästöjä verrattuna B-aaltoon. valmistuksessa tarvitaan 6–8 prosenttia vähemmän kuituraaka-ainetta. Kun toimitusten määrä vähenee, paranee työturvallisuuskin. Varastoinnista syntyy yllättävän paljon kuluja, huomauttaa Koskela. Lisäksi R-aallossa aallonväli on lyhyempi, joten painatuspinnasta tulee tasaisempi. Tämä mahdollistaa entistäkin paremman painojäljen. R-Flute tehostaa myös pakkauslinjan toimintaa matalamman kaliiberinsa ansiosta.

Mietityt ratkaisut

– Visionamme on olla kierrätettävien kuluttajapakkausten johtava toimittaja, emmekä ole kaukana tästä visiosta. Toimitamme asiakkaille ratkaisuja, jossa ketjun jokainen osa on loppuun asti mietitty, sanoo Koskela.
– Suunnittelijamme tutustuvat mielellään asiakkaan koko tuotantoketjuun ennen projektisuunnittelun aloittamista. Tehdyillä havainnoilla on ratkaiseva merkitys lähtökohtana, esimerkiksi materiaalin valinnassa.
– Monesti se malli, jolla on toimittu viimeiset kymmenen vuotta, ei olekaan optimaalisin, suunnittelutiimin vetäjä Julia Jalava toteaa. Toimitusketjuun on voinut tulla ajan mittaan isojakin muutoksia.
– Suunnittelutiimimme lähtee yhdessä myyntipäällikön kanssa tutustumaan koko toimitusketjuun ennen ratkaisun tarjoamista. Usein kertyneillä tiedoilla on iso merkitys suunnittelun lähtökohtana ja parasta pakkausratkaisua haettaessa.

DS Smith järjestää PackRight Centerissään asiakkailleen työpajoja, joissa istutaan päivä ideoimassa pakkauksia. Niissä asiat edistyvät nopeasti, kun kaikki näkökulmat pääsevät esille samanaikaisesti. Tärkeää on miettiä pakkaussuunnitelmaa kaikilta kanteita, niin ostajan, toimitusjohtajan, markkinointiporukan, logistiikkapäällikön ja itse pakkaajan näkökulmat otetaan huomioon.
– Vielä tärkeämpää on kuulla myös todellisia asiantuntijoita. Myymäläpakkausten kohdalla nämä ovat kaupan työntekijöitä eli heitä, jotka myymäläpakkauksia purkavat. He tietävät käytännössä mikä ratkaisu toimii ja mikä ei. Jos pakkaus on huonosti suunniteltu, on luonnollista, että se puretaan kaupan hyllylle vasta viimeisenä.

Kustannussäästöt ovat ne, jotka asiakasta kiinnostavat.
– Joskus säästöt voivat syntyä myös muissa toimitusketjun kohdissa kuin itse pakkauksessa, ja suunnittelijamme ovat käteviä keksimään näitä pisteitä. Materiaalin vaihtaminen R-aaltopahviin voi olla tällainen, mutta myös rakenteella on merkitystä, muistuttaa Koskela.
– Esimerkiksi Tescolla on sääntö, että myymäläpakkaukset on saatava hyllyyn seitsemässä sekunnissa ja vain yhtä kättä käyttäen, sanoo Koskela.

Eurot ratkaisevat

– Meillä on työkalu, jonka avulla voi laskea, kuinka paljon aikaa säästyy hyvin suunnitellun pakkausten avulla kaupan hyllytyksessä. Sisäisesti asiaa on helppo viedä yrityksissä eteenpäin, kun käytettävissä on selkeät euromääräiset laskelmat. Jos avaamisessa säästyy parikin sekuntia, voidaan ison kauppaketjun suurilla volyymeillä saavuttaa useiden kymmenien tuhansien eurojen vuosittaiset säästöt. Myös suunnittelijoille on kiinnostavaa nähdä laskelmia, Julia Jalava toteaa.

Vaikka volyymit tuovat isoissa yrityksissä valtavia säästöjä, myös pk-yritysten prosesseja voi tehostaa. Esimerkkinä on pahvilaatikoiden kokoamiseen kehitetty jigiksi kutsuttu muottityökalu, joka säästää työntekijältä paljon aikaa. Tämä yksinkertainen ja edullinen työkalu säästää lisäksi myös työntekijää, käsiä ja ranteita. – Yllättävän monessa pakkaavassa yrityksessä ei olla koskaan jigistä kuultukaan, kertovat Julia Jalava ja Karri Koskela.

B:stä R:ään. R-aalto vie 30% vähemmän tilaa kuin B-aalto, kertovat Karri Koskela ja Julia Jalava.

DS Smith toimii 37 maassa

Kansainvälinen yritys tuottaa kierrätettäviä kulutustavarapakkauksia, pakkaustarvikkeita, myyntitelineitä ja muita myynninedistämismateriaaleja, jotka suunnitellaan, valmistetaan ja myydään asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöitynä. 27 000 työntekijää, joista 240 Suomessa. Osake noteerataan London Stock Exchangessa Liikevaihto n. 7 miljardia puntaa Yrityksen Suomen-juuret ulottuvat 1911-luvulle ja Takon tehtaaseen. Suomessa tuotantoa on Tampereen lisäksi Nummelassa, Turussa, Viialassa, Iissä ja Kuopiossa.

Juttu julkaistu Pakkaus-lehdessä 3/2018

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua