Tilaa uutiskirje

Opiskelijat loistivat Pack-Age -gaalassa

Opiskelijat loistivat Pack-Age -gaalassa

Markus Joutsela toivotti vieraat tervetulleiksi.

Pack-Age on Aalto-yliopiston järjestämä pakkausmuotoilun projektikurssi, jolla luodaan pakkausratkaisuja yritysten tehtävänantoihin monialaisissa ja kansainvälisissä suunnittelutiimeissä.

Kurssin opetuksesta vastaa viisi korkeakoulua: Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, kauppakorkeakoulu ja kemian tekniikan korkeakoulu, Lahden muotoilu- ja taideinstituutti sekä kolmatta vuotta mukana oleva Helsingin yliopiston elintarviketieteiden laitos. Aalto-yliopiston lehtori Markus Joutsela on koordinoinut Pack-Age -kurssia vuodesta 2012. Kurssilla on myös viisi muuta opettajaa eri oppilaitoksista.
Kurssilla eri tiedekuntien opiskelijat tekevät ryhmissä töitä uudenlaisten pakkausratkaisujen parissa. Kurssityöt liittyvät oikeisiin tuotteisiin, joiden pakkausten toimeksiannot tulevat yrityksiltä ja toimijoilta. Kurssi yhdistää suunnittelun, liiketoiminnan, teknisen osaamisen ja käyttäjäkeskeisen suunnittelun. Tämänkertaisen kurssin pakkausratkaisujen toimeksiantajina olivat Luke, Uudenmaan Ruoka, Fiskars ja Aalto EE.
Kerttu-Maaria Ylipoti osallistui vuoden 2108 Pack-Age -kurssille ja toimi ryhmänsä johtajana. Muut ryhmän jäsenet olivat Elina Rantanilkku, Riku Lappalainen ja Francesco Scocnamiglio. Ryhmän toimeksiantajana oli Fiskars.

Kerttu-Maaria Ylipoti esittelee kurssityötä gaalavieraille.

Millainen aikataulu kurssilla oli?
Kurssin aikataulu oli tiivis. Jokaisella viikolla oli oma teemansa, joka tuki meidän sen hetkistä pakkauskehitysprosessin vaihetta. Jokaiseen vaiheeseen liittyvillä viikottaisilla luennoilla oli puhumassa kyseisen teeman asiantuntijoita. Syksyni oli Pack-Age -kurssin myötä intensiivinen, mutta erittäin antoisa ja opettava.

Kuinka yhteistyö sujui?
Kaikilla ryhmäläisillämme on hyvin erilaiset koulutustaustat, muun muassa elintarviketieteistä ja -teknologiasta, pakkaus- ja brändidesignista, kemian tekniikasta sekä liikkeenjohdosta ja hallinnoinnista. Tämä oli ideaalinen tilanne, sillä ryhmässä oli monenlaista osaamista eri näkökulmista. Tutustuminen ryhmäläisiin oli heti projektin alusta asti erittäin tärkeää, sillä ilman avointa kommunikaatiota emme olisi pystyneet toteuttamaan projektia.
Fiskars oli toimeksiantajana erittäin kiinnostunut työstämme ja avulias. Fiskarsin tiimi piti sisällään rautaisia pakkaus-, brändi- ja e-kaupan ammattilaisia, joilta saimme paljon tukea. Projektista teki ainutlaatuisen se, että meitä kannustettiin itsenäiseen ja innovatiiviseen ajatteluun – saimme vapaat kädet kehitellä uudenlaisia ratkaisuja. Lopullisen työn painatti Grano.

Mitä uutta opit kurssilta?
Kurssi syvensi ymmärrystäni pakkausten designprosessista. Projektimme oli erittäin rakennepainotteinen, joten saimme paljon uutta tietoa uusista materiaaleista ja innovatiivisista rakenteista. Paul Jackson, joka erikoistuu pakkausten eri taitteluihin, piti meille viiden päivän workshopin rakennesuunnittelusta, ja tämä antoi pakkauksiin täysin uutta näkökulmaa rakennepuolelta. Toimin projektissa ryhmänjohtajana, joka oli minulle mieluisa ja luonteva rooli. Se syvensi käsitystäni siitä, miten kyseisenlaisia kunnianhimoisia projekteja hallinnoidaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Muuttiko kurssi käsitystäsi pakkauksista tai pakkaussuunnittelusta?
Se vahvisti käsitystäni alan ja sen tutkimuksen tärkeydestä. Minusta etenkin kuluttajatutkimus on äärimmäisen tärkeä osa pakkaussuunnitteluprosessia, sillä se luo arvoa kuluttajalle.

Mitä viet kurssilta mukanasi työelämään?
Kurssilla oppi paljon. Hienointa oli tutustua osaaviin ja innostaviin ammattilaisiin ja heidän työskentelyynsä koko arvoketjun laajuudelta.

Savimaljakko sai opiskelijoiden toimesta tyylikkään pakkauksen.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 1/2019

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua