Tilaa uutiskirje

Yhteistyössä on voimaa ja sillä luodaan uskoa tulevaisuuteen

Yhteistyössä on voimaa ja sillä luodaan uskoa tulevaisuuteen

Suomalaista elinkeinoelämää ja pakkausalaa sen mukana, on jo kohta vuoden verran manattu huonoilla tulevaisuudennäkymillä.

Uhkan aiheuttajat vaihtuvat lähes päivittäin – tai ainakin viikoittain. Välillä meitä uhkaa USA:n presidentti Donald Trump, jonka pelätään käynnistävän maailmanlaajuisen kauppasodan. Toisinaan taas uhkaa aiheuttaa EU:n innostus regulaatioon tai kotimaisten päätöksentekijöiden tekemät – tai tekemättä jättämät – päätökset. Jos ei mikään muu tunnu uhkaavan, niin sitten kaivetaan esille synkkääkin synkempiä näkemyksiä ilmastonmuutoksesta tai maapallon resurssien riittämättömyydestä.

Pessimistiset näkemykset tulevaisuuden kehityskuluista aiheuttavat myös ahdistusta ja masennusta ihmisissä ja tämä näkyy pahoinvointina ja passivoitumisena. Ilman toivoa paremmasta tulevaisuudesta elämä tuntuu turhalta ja tarkoituksettomalta. On hyvä muistaa, että maailmanlopun ennustajia on aina ollut.

Meidän omalla pakkausalallamme on jo meneillään lukuisia yhteishankkeita ja iso joukko uusia käynnistymässä. Niihin osallistumalla voimme omalta osaltamme muuttaa maailmaa paremmaksi.

Yhteishankkeiden vitsihän on siinä, että yhdistämällä yksittäisten toimijoiden panostukset yhdeksi isoksi potiksi voidaan moninkertaistaa tekemisen volyymi. Varmimmin hyödyn saa osallistumalla yhteisen projektin tai hankkeen suunnitteluun ja ohjaamiseen – aktiiviset hyötyvät useimmiten enemmän kuin passiiviset.

Isoimpiin hankkeisiin kuuluu VTT:n johtaman konsortion Package Heroes -tutkimusprojekti, jolle Suomen Akatemia on myöntänyt lähes kuuden miljoonan euron rahoituksen kuudelle vuodelle. Muita merkittäviä yhteisiä ponnistuksia ovat mm. Business Finlandin Bio- ja kiertotalouden ohjelma, Pöyryn jo useita vuosia vetämä Pakkauslaakso ja Tampereen ammattikorkeakoulun Herää Pahvi! Näiden nimeltä mainittujen hankkeiden lisäksi on lukuisa joukko muita yhteisiä ponnistuksia. 

Yhteistä tekemistä edustavat myös erilaiset sitoumukset ja sopimukset julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Pakkausala on mukana esimerkiksi elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksessa tekemässä yrityksissä omaehtoisesti tehtävää kehittämistoimintaa näkyväksi ja mitattavaksi toimialatasolla. Jatkossa tämän kaltaisia yhteiskuntasopimuksia tehtäneen lisää ja samalla vältytään jäykältä ja pakottavalta lainsäädännöltä.

Käsillä on vuoden lämpimin ja valoisin aika. Tehdään kuten luontokin tekee; nautitaan valosta ja lämmöstä, kerätään yhteistyöllä hyvät eväät kokoon ja suhtaudutaan luottavaisesti tulevaisuuteen. Haluan toivottaa kaikille Pakkaus-lehden lukijoille oikein hyvää kesää!

Antro Säilä


Pääkirjoitus on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 4/2019

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua