Tilaa uutiskirje

Pääkirjoitus: Vihdoinkin valoa tunnelin päässä

Vihdoinkin valoa tunnelin päässä

Pääkirjoitus, Pakkaus 5-6/2017

Viime vuonna se alkoi. Ensin tuli vaimeita huhuja ja varovaisia arvailuja. Lopulta keväällä saatiin jo vahvistettuja uutisia. Lomien jälkeen pääsimme sitten todistamaan sitä oikein konkreettisiesti!

No mistä oikein on kysymys? Tietysti talouden nytkähtämisestä kasvuun - vihdoinkin.

Viime talvena kun kaamos alkoi hellittää ja aurinko paistaa saimme kuulla yritysten parantuneista näkymistä ja kasvuun tähtäävistä suunnitelmista. Kevään kuluessa uutiset täsmentyivät kun investointitiedotteita alkoi tipahdella sähköpostiin. Ja lopulta posti toi useampia lähes samanaikaisia kutsuja uusien tehtaiden ja tuotantolinjojen avajaisiin. Elokuun aikana on juhlallisesti avattu ainakin Valion uusi välipalatehdas Riihimäellä ja Pyrollin uudistettu Takon kotelotehdas Tampereella, puhumattakaan Äänekosken biotuotetehtaasta. Ja lisää on tulossa!

Elintarvikkeiden pakkaamiseen käytetään noin puolet kaikista pakkauksista niin globaalisti kuin tällä koto-Suomessakin. Ei ole siis yhdentekevää missä tuotettuja elintarvikkeita syömme. Pakkausalalle uudet investoinnit ovat riemu-uutisia. Jo uhkaavalta näyttänyt kotimaisen elintarviketeollisuuden alasajo on osoittautumassa liioitelluksi ja ennenaikaiseksi – ainakin tämän laman osalta.

Elintarviketeollisuuden toimintaympäristö säilyy haastavana myös tulevaisuudessa mutta on myös nähtävissä monia sellaisia asioita, jotka vahvistavat kotimaisen teollisuuden asemaa ja kilpailukykyä.

Helsingin keskustassa parveilevia turisteja on haastateltu moniin tiedotusvälineisiin tämänkin kesän aikana. Usein kommentoidaan myös säätä ja ilmastoa. Ehkä yllättäen useissa kommenteissa viileää säätä ei olekaan moitittu vaan pikemminkin kehuttu. Eteläistä Eurooppaa piinanneiden lähes 50 asteen helteiden jälkeen Suomen 18 astetta onkin tuntunut oikein sopivalta. Kun saamme turistin kiittelemään myös kylmää vuodenaikaa routineen, saatamme itsekin ymmärtää sen arvon.

Tosiasia nimittäin on, että kun meillä lyhyt ja valoisa kesä kasvattaa alkutuotannon kasvit ja eläimet maassa, jonka haitalliset mikrobit pakkanen on kesyttänyt, saadaan lopputuloksena puhdasta ja maukasta ruokaa ilman torjunta-aineita. Siinäpä kotimaiselle elintarviketeollisuudelle sellainen kilpailuvaltti, jota on vaikeata tai jopa mahdotonta kopioida.

Uudet investoinnit – niin elintarviketuotantoon kuin pakkausmateriaaleihin – luovat vahvaa uskoa tulevaisuuteen Suomessa yleisesti ja pakkausalalla erityisesti.

Toivoa sopii, että tänä syksynä tulevaisuuden työehdoista käytävissä neuvotteluissa löydetään sovussa ratkaisuja, joilla nyt liikkeelle saatua talouskasvua tuetaan ja vahvistetaan. Hurjista puheista huolimatta kokemus menneisyydestä antaa kuitenkin uskoa siihen, että teot osoittautuvat järkeviksi ja maltillisiksi. Nyt jos koskaan neuvottelijat ovat paljon vartijoina.

Antro Säilä
Kirjoittaja on Pakkaus-lehden päätoimittaja ja Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua