Tilaa uutiskirje

Package Heroes – ihmisten, planeetan ja liiketoiminnan hyödyksi

Package Heroes
– ihmisten, planeetan ja liiketoiminnan hyödyksi

Strategisen Tutkimuksen Neuvoston rahoittamassa hankkeessa ’Uudet pakkausratkaisut ihmisen, maapallon ja liiketoiminnan hyväksi’ (Package-Heroes) etsimme innovatiivisia ja kokonaiskestäviä pakkauspalveluratkaisuja, jotka edesauttavat muovipakkausten aiheuttaman globaaliin jäteongelman purkamista. Uusien ratkaisujen täytyy olla hyviä paitsi planeetalle myös ihmiselle ja yrityksille.

Ruoan suojaamisen ja säilyttämisen suhteen erinomaiset muovipakkaukset ovat merkittävä osa merien ja maaperän roskaantumisongelmaa. Suomesta käsin pystymme vain rajallisesti vaikuttamaan valtioiden jätteenkeräyksen ja -kierrätyksen tehostamispäätöksiin, joka olisi paras tapa vähentää luonnon roskaantumista. Voimme kuitenkin tarjota kierrätettäviä pakkausmateriaaliratkaisuja, jotka joutuessaan ei-toivotusti luontoon myös hajoavat kohtuullisessa ajassa. Voimme myös esitellä ratkaisuja, joissa pakkaamista vähennetään.

Uusiutuvat ja luonnossa hajoavat materiaalit

Uusiutuvat materiaalit voivat olla yksi osa kestävämpää elintarvikepakkaamista. Uusiutuvista bioraaka-aineista valmistetut bio-PE ja -PP ovat öljypohjaisia muoveja parempia ilmastonmuutoksen kannalta, samoin biomateriaalista valmistettu teollisesti kompostoituva biomuovi PLA. Mikään näistä ei kuitenkaan hajoa maaperässä tai meressä.

Suomelle tärkeä vientimahdollisuus ovat puukuitupohjaiset ruokapakkaukset. Paperi ja kartonki ovat kierrätettäviä ja luonnossa täysin biohajoavia ja antavat sellaisenaan osalle elintarvikkeista riittävän suojan siirtyä hyvälaatuisena kuluttajalle. Vielä useammin elintarvikkeen suojaksi riittää kuitupakkaus pinnoitettuna alle 5 prosentilla muovia, jolloin pakkaus on yhä kierrätettävissä nykyisissä järjestelmissä. Luontoon joutuessaan tällaisen pakkauksen muoviosa on edelleen ongelma, vaikka muovin määrä toki vähenee verrattuna täysin muoviseen pakkaukseen. Kehitystyö paperin ja kartongin barrier-ominaisuuksien parantamiseksi muilla kuin muovikerroksilla on meneillään. Uusien pakkausmateriaalien markkinoijien on kuitenkin syytä olla varovaisia sanan ’muoviton’ käytössä ja seurata EU:n tulkintaa sekä muovituotteesta että mikromuovin määritelmästä.  

Tutkimme kahdessa hankkeen kolmesta esimerkkiratkaisusta innovatiivisten uusien materiaalien skaalautuvuutta kohti tuotantoa, miten kuluttajat hyväksyvät materiaalit ja mitkä ovat niiden kaupallistumisen mahdollisuudet ja haasteet. Selvitämme uusiin ratkaisuihin tarvittavien raaka-aineresurssien kestävää saatavuutta, ja tuotamme tietoa niiden ympäristöjalanjäljestä verrattuna nykyisiin ratkaisuihin.

Pakkaamisen vähentäminen

Hankkeen kolmannessa esimerkkiratkaisussa tutkimme pakkaamisen vähentämistä. Testaamme miten kuluttajat hyväksyvät pakkaamista vähentävän palvelukonseptin ja tutkimme myös ratkaisun hyväksyttävyyttä palvelun tuottajan kannalta.

Tuotamme tutkimustietoa

Tuotamme hankkeessa liike-elämän toimijoille, lainsäätäjille ja viranomaisille tutkimustietoa ympäristön, talouden ja yhteiskunnallisten vaikutusten kannalta mahdollisimman kestävistä materiaaleista ja palvelukonsepteista, sekä tietoa toimista, joilla näiden ratkaisujen käyttöönottoa helpotetaan. Tunnistamme tutkimustiedon pohjalta, millaisten kansallisten politiikkatoimien avulla maailmanlaajuisesti kilpailukykyisten liiketoimintaekosysteemien muodostumista voidaan vauhdittaa.

Package-Heroes-hankkeen tutkimuspartnerit ovat Luke, VTT, LUT-yliopisto ja Åbo Akademi. Teemme mielellämme yhteistyötä kiinnostuneiden organisaatioiden kanssa. Voit antaa arvokkaan panoksesi osallistumalla tilaisuuksiimme ja haastattelututkimuksiin. Voit myös tilata uutiskirjeemme, niin pysyt ajan tasalla siitä, mitä hankkeessa tapahtuu.

Kirsi Kataja
Projektipäällikkö ja erikoistutkija
VTT

www.packageheroes.fi


Kolumni on julkaistu Pakkaus-lehdessä 7/2019.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua